Cesarjeva nova podoba je super prispodoba. Na silvestrovo ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Cesarjeva nova podoba je super prispodoba. Na silvestrovo ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Prihaja nova slovenska nanizanka Življenja Tomaža Kajzerja! Del z naslovom Kuhar z zvezdico bomo premierno predvajali na silvestrovo ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: Ilona Ljubičić
Monty Python. Nekaj popolnoma drugačnega, mar ne? Na silvestrovo ob 23. uri na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Črno dalijo priporočamo starejšim od 15 let; na sporedu bo 1. januarja ob 3.10 na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Enega od koncertov ob 100-letnici veronske arene so posvetili Lucianu Pavarottiju. Na sporedu bo 1. januarja ob 22.20 na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz oddaje
Evelyn bo na sporedu 1. januarja ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Kitajski film Rdeče pečine bo na sporedu 1. januarja ob 22.30 na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Predstava, ki je bila pred kratkim v Cankarjevem domu, Ribič Pepe: čarobni december, bo na sporedu 25. decembra ob 17.55 na 1. programu TV Slovenija. Foto: RTV SLO

Silvestrovo

Ob 17.20 bomo na 1. programu premierno predvajali animirano družinsko komedijo Cesarjeva nova podoba. Zgodba filma se odvija v mitološkem gorskem kraljestvu, ki mu vlada arogantni mladi cesar Kuzco. Vsi okoli njega so že krepko naveličani nenehnih kapricioznih izpadov, zato ga pretkana in oblastiželjna svetovalka s pomočjo Yzma z urokom pretvori v čisto navadno lamo in napodi z dvora v džunglo. Izgubljen in osamljen spozna preprostega kmeta po imenu Pacha, ki mu tudi edini lahko pomaga na poti nazaj od prestola. Seveda pod svojimi pogoji! Nenavadna dvojica se bo podala na dolgo potovanje, polno nevarnosti in humornih doživetij. Najbrž ni potrebno poudariti, da bo Kuzco na koncu dogodivščine gledal na svet s povsem drugačnimi očmi. In vsi bodo živeli srečni do konca svojih dni … Kot se za pravljice tudi spodobi. Pesem za film je prispeval tudi znameniti Sting.

Ob 18.25 bomo šli na Novoletno zabavo h Gustlu v oddajo Muzikajeto na 2. programu. Na silvestrski večer Gustl okrašuje svoj zapuščeni klub, kjer pričakuje glasbenike in goste. Ko konča, utrujen in razočaran, ker meni, da nikogar ne bo, zakinka za mizo. Vstopi Igor, ga pohvali in na odru že zaigra in zapoje Vlado Kreslin. Pridejo še druge pevke in pevci, ki so prej hodili na njegove avdicije: Pero Lovšin, Ana Vipotnik, Severa Gjurin, Maja Keuc, vseskozi pa je s Fake Orkestra, ki pevce spremlja, tudi Boštjan Gombač, ki na koncu tudi zapoje. V klub prihajajo tudi naključni obiskovalci, ki slišijo glasbo z ulice, pridruži pa se jim še skupina izvrstnih plesalcev »Swing Kids«. Podjetni Gustl tudi končno veliko zasluži s prodajo hrane in pijače. Sledi spontana zabava z odštevanjem ob polnoči. Na koncu pa se ponovi začetni prizor, vse je prazno in čisto, pijača in jedača je še vedno tu, le da Igor reče Gustlu, na najbrž ne bo nikogar. Izkaže se, da je Gustl morda le sanjal. Dokler ne zagleda darilca, ki mu ga je prinesla ena od obiskovalk …

Ob 20. uri bomo na 1. programu prvič predvajali epizodo slovenske nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja z naslovom Kuhar z zvezdico. Nanizanka v šestih delih uvaja nov TV-format »z napako«. V seriji namreč spoznamo Tomaža Kajzerja s šestih različnih perspektiv, ki jih oblikujejo … usoda ali naključje ali splet okoliščin, morda neizrečene majhne ali velike misli? Vsakič je Tomaž Kajzer in hkrati vsakič nekdo drug v nekem drugem življenju. »Sem Tomaž Kajzer. Kuham že odkar pomnim.« Tako se začne prvi del, kjer je Kajzerjev svet vesolje začimb, mojstrske priprave hrane, izvirnih kombinacij, vodenja vrhunske restavracije, ambicij, intimnega sveta, bližine med dvema, želje po uspehu, pravih in nepravih prijateljev. Kdo je pravzaprav Kajzer in kako se znajde v tem svetu? Kaj pomenijo Michelinove zvezdice v svetu vrhunske kulinarike in kaj v življenju? Izjemni recepti, vrhunska priprava, ravnovesje med začimbami in okusi. Če je nečesa preveč ali premalo, so težave. Tako kot v življenju.

Silvestrski filmski maraton na 2. programu bomo začeli ob 20.50 s ponovitvijo vedno navdušujoče angleške črno-bele humoreske iz leta 1963 Večerja za enega. Ob 21. uri ji bo sledil ameriški film P. S. Ljubim te. Ob 23. uri bomo predvajali angleško filmsko satiro Montyja Pythona And Now For Something Completely Different. 40 minut po začetku novega leta bo na sporedu ameriški film Konica kopja, 10 minut pred 2. uro zjutraj pa angleški koprodukcijski film Imaginarij Doktorja Parnasa. Sledila mu boameriška Črna dalija. 5 minut čez 5 pa francoski film Skrivnosti narave. Za vztrajne oziroma jutranje pa bomo ob koncu filmskega maratona ob 6.15 predvajali animirani koprodukcijski film Vsi psi gredo v nebesa.

Srečno novo leto!

Težko si je zamisliti začetek novega leta brez koncerta dunajskih filharmonikov, večno popularnih dunajskih valčkov in polk skladateljev dinastije Strauss ter seveda obveznega Radecki marša. Tudi v novo leto bomo stopili s prenosom koncerta iz Zlate dvorane dunajskega Musikvereina in gledalci se bodo tako lahko pridružili skoraj milijardi gledalcev, ljubiteljem glasbe, po vsem svetu. Dunajski filharmoniki bodo tokrat igrali pod taktirko Daniela Barenboima. Kot vsako leto tudi letos ne bodo manjkale baletne točke, tokrat bo na sporedu tudi odlomek iz baleta Sylvia Lea Delibesa. Po dunajsko lahko zaplešete ob 11.15, koncert bo na 1. programu.

Festival opere v veronski areni, ki se je začel leta 1913 z uprizoritvijo Verdijeve opere Aida, letos proslavlja svojo 100–letnico. Na enem svojih koncertov se je festival poklonil tudi velikemu Lucianu Pavarottiju (1935 – 2007) in priredil gala koncert z uglednimi gosti. Z glasbo iz oper Seviljski brivec, Aida, Traviata, Madama Butterfly, Turandot, Nabucco, Tosca, Trubadur, Glumači, Ljubezenski napoj ter Romeo in Julija so nastopili Andrea Bocelli, Placido Domingo, Lana Kos, Monica Zanettini, Maria José Siri in drugi. Na sporedu bo ob 22.20 na 2. programu.

Na novega leta dan bomo predvajali Moje pesmi, moje sanje (ob 14.20, 1. program), ob 17.20 francoski film Trezor (na 1. programu), ob 21. uri angleški film Evelyn (prav tako na 1. programu), ob 22.30 pa kitajski film Rdeče pečine (2. program).

Praznični otroški in mladinski program na Televiziji

Praznični spored se bo prikradel že v nedeljski Živ žav 22. decembra, v katerem bomo premierno predvajali polurno risanko Timi gre: božično presenečenje. Tudi sicer bosta Živ žava 22. in 29. decembra povsem praznično obarvana z risankami, ki si jih otroci vsako leto znova zaželijo. V dneh od 23. decembra do 1. januarja se bo zvrstilo veliko število prazničnih risank in oddaj, domačih in tujih.

Med njimi bo Ribič Pepe: čarobni december (na sporedu v sredo, 25. decembra, ob 17.55 na 1. programu). December je čaroben mesec. Otroke obiščejo trije dobri možje z darili. Se kdaj vprašate, kako vedo, kaj prinesti otrokom? Res je, to nikakor ni lahko. Obiskati vse otroke, najti njihova pisma, kupiti prava darila, jih pravočasno prinesti. Čudežno jim vsako leto uspe. Spremljali jih bomo med njihovim najljubšim početjem – med obdarovanjem otrok. Letos imajo veliko zagato. Ne najdejo pisma deklice Marjetice. Marjetica je vnukinja Ribiča Pepeta. Pepe pa je dober znanec Miklavža, Božička in Dedka Mraza, zato jim pomaga iskati pismo. Med iskanjem dobre dolgobradce uči peti in plesati. Pridružijo se jim še otroci pevskega zbora RTV Slovenija in plesalci Plesnega mesta. Ob plesu in petju se zabavajo ter povzročajo veliko hrupa. Upajmo, da ne zbudijo Marjetice, saj jih nikakor ne sme videti. Marjetičinega pisma ni in ni na spregled. Kljub temu dobri možje staknejo svoje modre glave in jo obdarijo s čarobnim darilom.

Od 25. do 31. decembra bomo ob 15.35 na 1. programu predvajali Animiranko. Ta združuje predstavitev slovenskih ljudskih pravljic za otroke, sodobno obliko pripovedovanja ter vpogled v zakulisje nastajanja risbe, ki ilustrira pripovedovano vsebino. Vsi uporabljeni umetniški postopki so povsem enostavni (tako pripovedni kot likovni) in omogočajo gledalcu, da jih zavestno spremlja, jih tako spoznava in se jih uči. Na pripovedni ravni je zgodba deljena v poglavja, vsako poglavje spremlja nastajanje ene slike in je zaključena enota, ki pa šele v kombinaciji z vsemi ostalimi sestavi celotno zgodbo. Zgodba ni igrana, temveč pripovedovana – se pravi, da igro vlog, ki v današnji produkciji za otroke prevladuje, menja en sam pripovedovalec. Na likovni ravni slika nastaja sočasno s pripovedjo; celotna risanka je deljena v 5-6 slik, vsaka izmed njih predstavlja en prizor oz. poglavje zgodbe. Gledalci lahko sledijo potezam, ki jih vleče skriti risar, in tako vidijo, kako iz preprostih linij nastane kompleksen lik, umeščen v hkrati nastajajoči likovni kontekst.

Trije detektivi in skrivnostno božično darilo je 10-delna norveška otroška nadaljevanka, ki bo na sporedu od 25. do 31. decembra ob 15.40 na 1. programu. Zvonik stare cerkve je skrivno zbirališče treh detektivov – treh malih prijateljev. Ko novi mentor božične predstave, mrki gospod Klausen, razpusti otroško gledališko skupino in si omisli svojo predstavo, s katero bo ukradel cerkveni denar, trije detektivi vzamejo reči v svoje roke. Nepričakovano jim na pomoč priskoči skrivnostni svetleči ključ, ki jih popelje 2000 let nazaj v času. Srečajo zgodovinske osebe iz svetopisemske božične zgodbe, ki jih navdihnejo pri ustvarjanju nove predstave. Toda – ali jim bo uspelo, še preden zlobni Klausen uresniči svoj načrt?

Infodromovo leto 2013 je bilo polno zanimivih zgodb, ki vam jih bomo še enkrat predstavili tik pred iztekom leta. Od tega kako se naredi kompaktna snežna kepa do vragolij, ki jih otroci počnejo v šoli v naravi. Vmes pa še o tem, zakaj je prišlo do krize v Grčiji in kaj pomeni izraz pranje denarja. Ker smo vedno odprtih oči! Infodrom v 2013 bo na sporedu v soboto, 28. decembra, ob 10.07 na 1. programu.