Kolektivna organizacija AIPA (Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije) je v petek, 24. maja, s prireditvijo Zvezde oriona že četrto leto zapored izpostavila in nagradila presežke na slovenskem avdiovizualnem področju.

Nagrade zvezde oriona so prejele kar tri produkcije JZ RTV Slovenija, kar kaže na visoko priljubljenost in gledanost naših serij in oddaj na podlagi merljivih kriterijev.

Prvo od sedmih zvezd oriona je prejela televizijska serija Primeri inšpektorja Vrenka, katere najbolj gledano epizodo 2. sezone (Obsedenosti, 1. del) si je lani ogledalo kar 273.705 gledalcev.

Druga zvezda oriona je pripadla dokumentarnemu filmu Podarim dobim – igra, ki je prebudila tigra, avtorja Bojana Krajnca, ki je k ogledu pritegnila 209.013 gledalcev.

Tretjo zvezdo oriona je dobila serija V imenu ljudstva 3. Najbolj gledano epizodo (2. epizodo 3. sezone) si je lani ogledalo 200.095 gledalcev.

​Med prejemniki nagrad butnskala za leto 2023 je tudi novinarka in urednica oddaj Televizije Slovenija Ivana Novak za oddajo Televizorka. Nagrajena dela predstavljajo avtorski preboj in pomemben vpliv na slovensko avdiovizualno krajino.

Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Radio Slovenija je na 27. festivalu Prix Marulić na Hvaru za delo Potovanje na robu noči osvojil 2. mesto v kategoriji dokumentarcev. Festivalska žirija je izpostavila zvočno moč in sporočilno vrednost dela, ki je že po uradnem javnem poslušanju na otoku Hvar naletelo na izjemen odziv pri strokovnem občinstvu. Ustvarjalci tankočutnega dokumentarca o Evgenu Bavčarju so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Na pobudo Društva za boj proti raku Štajerske Maribor so na slavnostni seji Ministrstva za zdravje Republike Slovenije v Ljubljani podelili srebrno plaketo Regionalnem RTV centru Maribor. Plaketa Zveze slovenskih društev za boj proti raku je še en dokaz, kako pomemben del javnega servisa so programi, ki nastajajo v regionalnih centrih.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

RTV Slovenija je prejemnica častne zahvalne listine Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis Ljubljana, socialnega podjetja. RTV Slovenija prejme listino za pomemben prispevek k uveljavitvi vrednot Simbioze v slovenski družbi in širše. Skupne vrednote - medgeneracijsko sodelovanje, vseživljenjsko učenje in prostovoljstvo - so temelj našega skupnega delovanja. Podpora takšnim projektom je ključnega pomena za uspeh in krepitev socialno odgovorne skupnosti. Skupaj gradimo prihodnost, ki bo lepša in bolj povezana za vse generacije. RTV Slovenija si bo v svojih programih tudi v prihodnje prizadevala spodbujati medgeneracijsko sodelovanje in družbeno odgovorno ravnanje. Zgled takšnega ravnanja pa so tudi številni prostovoljci RTV Slovenija.

Čebelarska zveza Slovenije je v začetku letošnjega leta razpisala prvi natečaj nagrade za medije »Čebela za medije 2024«. Z natečajem so se poklonili tistim medijem, novinarjem ter oblikovalcem medijskih vsebin, ki svojo pozornost namenjajo čebeli, čebeljim pridelkom, čebelarstvu in ozaveščanju javnosti o pomembnosti čebel za našo prihodnost. Nagrado, zlato čebelo Oskarja Kogoja, so podelili 18. maja 2024, in sicer na čebelarskem prazniku in svetovnem dnevu čebel v Belticih.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Strokovna žirija je glede na ocenjevalne kriterije odločila, da nagrado za najboljši televizijski (video) prispevek prejme Tatjana Kren Hlebič za oddajo TV Slovenije: Omizje z naslovom: Izzivi slovenskega čebelarstva, nagrado za najboljši radijski (audio) prispevek pa Andreja Čokl za prispevek v oddaji Prvega programa Radia Slovenija, Prvi na obisku z naslovom: Mednarodno srečanje mladih čebelarjev v Ivančni Gorici.