Na Televiziji Slovenija bodo v poletnih tednih premierno predvajali serijo novih pogovornih oddaj s krovnim naslovom Pogovori o prihodnosti. V vsaki oddaji bodo trije sogovorniki, strokovnjaki z različnih področij, razpravljali o izzivih naše sedanjosti in izmenjali ideje o možnih poteh in rešitvah v prihodnosti. Tematike pogovorov bodo nadvse raznolike; od umetne inteligence, vpliva sodobnih tehnologij na družino in družbo do raziskovanja vesolja. Uvodne takte v oddaje bodo v poletnih tednih intonirali tuji dokumentarni filmi na izbrano temo.

V četrtek, 4. julija, bo na sporedu prvi tovrstni sklop. Ob 20. uri bodo na prvem programu Televizije Slovenija predvajali francosko dokumentarno oddajo Vaš obraz je naša last – nevarnosti sistemov za prepoznavanje obrazov, ki nazorno prikazuje temne plati nadzora družbe z uporabo orodij umetne inteligence. Kako bi se počutili, če bi se fotografije vašega obraza – fotografije, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo – pojavile v rastoči zbirki podatkov zasebnih tehnoloških podjetij? In kaj se zgodi, če ti podatki pridejo v napačne roke?

Fotografija z dokumentarnega filma Vaš obraz je naša last – nevarnosti sistemov za prepoznavanje obrazov. Foto: Your Face Is Ours
Fotografija z dokumentarnega filma Vaš obraz je naša last – nevarnosti sistemov za prepoznavanje obrazov. Foto: Your Face Is Ours

Dokumentarnemu filmu bo ob 21. uri sledila prva oddaja Pogovori o prihodnosti, ki bo tokrat nosila naslov Alternativne prihodnosti. V njej bodo antropolog dr. Dan Podjed, pravnica dr. Maja Bogataj Jančič in računalniški inženir dr. Blaž Zupan razpravljali o vplivu in posledicah digitalne tehnologije, predvsem umetne inteligence, na naša življenja in družbo.

Vsak četrtek v mesecu juliju in avgustu bodo novim dokumentarnim filmom na TV SLO 1 sledila pogovorna omizja Pogovori o prihodnosti ob 21. uri. Skupno bodo predvajali 6 pogovornih oddaj.

Po alternativni prihodnosti bodo oddajo 18. julija namenili podnebni krizi. V studiu se bodo mag. Nina Štros, dr. Tjaša Pogačar in dr. Jonas Sonnneschein pogovarjali o izzivih in priložnostih podnebnih sprememb.

25. julija bodo oddajo posvetili vplivu prekarnih delovnih razmerij na družbo. Po dokumentarni oddaji, ki bo prikazala vse plasti in pasti platformnega dela, bodo misli izmenjali Eva Matjaž, dr. Irena Ograjenšek in dr. Nina Vodopivec.

1. avgusta se bodo o izzivih medijev, ki jim jih postavlja digitalna družba, pogovarjali Gašper Andrinek, Neda Došenović in dr. Marko Milosavljević.

8. avgusta bodo svoj pogled v vesolje, njegovo odkrivanje in neskončne potenciale uprli dr. Andreja Gomboc, dr. Tomaž Zwitter in dr. Jurij Simčič.

Z zadnjo v sklopu poletnih oddaj se vračajo na izhodišče in jo namenjajo umetni inteligenci, izzivom etike in prava, ki jih postavlja v družbi. 22. avgusta bodo po dokumentarnem filmu Družba kiborgov za mizo sedli dr. Maja Bogataj Jančič, dr. Igor Bijuklič in Filip Dobranić.

S Pogovori o prihodnosti in novimi vsebinami bodo na Televiziji Slovenija nadaljevali tudi jeseni.