Mar so trije decembrski dobri možje res na letovanju na tropskem otoku? Ojej, pisma otrok čakajo! Morda pa RIbič Pepe ve, kdaj pridejo! (25. 12. ob 18.00 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz oddaje
Mar so trije decembrski dobri možje res na letovanju na tropskem otoku? Ojej, pisma otrok čakajo! Morda pa RIbič Pepe ve, kdaj pridejo! (25. 12. ob 18.00 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz oddaje
Pregled dogodkov v letu 2014 pripravljajo Infodromovci. Oddaja bo na sporedu 26.12. ob 18. uri na 1. programu TV Slovenija. Jubilejna, 400. oddaja, pa že dan prej ob 18.30. Foto: Darko Osterc
Norveško serijo Najboljša prijatelja bomo predvajali od 25.12. dalje. Foto: iz serije
No, katera je zdaj Olivija in katera kraljična? Kraljična za en dan 28.12. ob 8.35 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz risanke
Počitniški program bodo povezovali otroci iz Firbcologov. Foto: Borut Gale
V počitniškem paketu novosti bodo tudi novi deli Čarlijevega cirkusa. Foto: iz serije
Leon in Jan - mlada kmetovalca je slovenski dokumentarni film o 12-letnih prijateljih iz Destrnika pri Ptuju. Foto: iz filma
Zgodbo o Nur bomo spoznali v slovenskem igranem filmu 30.12. ob 11.40 na TVS 1. Foto: iz filma
Kratki domači film Skupaj bo premierno na sporedu 31.12 ob 11.40 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Še ena lepo narejena risanka je Leonova zima; premierno si jo oglejte na Silvestrovo ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz risanke
Ko bo silvestrovo že šlo proti večeru, bomo lahko rekli le še "Kriškraš" in "Srečno novo leto!" Foto: Borut Gale

četrtek, 25. decembra 2014
1. program TV Slovenija
7.00 – 8.00 – risanke
8.00 – Božične bibarije, slovenski animirani film
8.25 – Najboljša prijatelja, norveška nadaljevanka, 1/7
8.45 – Past za Jezuščka, EBU češki igrani film
9.00 – Pravljica o sladicah in poticah, domača igrana oddaja
***
17.20 – Bizgeci (Božična)
17.25 – Maček Muri
17.35 – Božična povest Petra Zajca
18.00 – Ribič Pepe in snežno darilo, premiera
Otroci decembra pišejo različnim dobrim možem, da jim prinesejo darila. Nekatera niso prav nič skromna, zato so se letos dobri možje odpravili na počitnice. Pisma, ki so jih napisali otroci, so ostala na policah, kamor so jih položili. Ne vedo, kaj se je zgodilo z dobrimi možmi, zato o tem povprašajo Ribiča Pepeta. In res, Pepe je dobil razglednico Miklavža, Božička in Dedka Mraza, ki veselo počitnikujejo na tropskem otoku.
Kdo bo letos nosil darila? Bodo prekinili počitnice in šli na pot okoli sveta?
18.30 – 400., praznično obarvani Infodrom

2. program TV Slovenija
17.25 – božični koncert Gimnazije Kranj

petek, 26. decembra 2014
1. program TV Slovenija
7.00 – 8.00 risanke
8.00 – Ribič Pepe: Čarobni december
8.45 – Najboljša prijatelja 2/7, norveška nadaljevanka
9.00 – Skrivnost v sračjem gnezdu, pravljica z otroke
***
16.00 – 16.50 – Op! otroški program
18.00 – Infodrom v letu 2014
V oddaji Infodrom v letu 2014 vas bodo voditelji skupaj z otroškimi poročevalkami in poročevalci, ki so v letu 2014 sooblikovali Infodrom, popeljali skozi najpomembnejše dogodke leta na področju športa, družbe, znanosti, politike in dosežkov otrok. Poiskali smo tudi sogovornike, ki smo jih posneli v minulih 12 mesecih, in se z njimi pogovorili o tem, kako čez čas gledajo na minule dogodke in po čem jim bo leto 2014 ostalo v spominu. Po čem pa si boste to leto zapomnili vi? Po oddaji lahko na naši spletni strani tudi glasujete za dogodek leta.

nedelja, 28. decembra
1. program TV Slovenija
6.55 - Živ žav
8.35 – Olivija: Kraljična za en dan, premiera
V mesto pride prava kraljična in Olivija komaj čaka, da jo vidi. Ko se Olivija in kraljična srečata, ugotovita, da sta si zelo podobni, zato se dogovorita, da se bosta zamenjali. Olivija je nad gradom navdušena, a kmalu začne pogrešati svojo družino. Potem pa mora kraljeva družina nepričakovano odpotovati. Se bo Oliviji in kraljični uspelo spet zamenjati, preden bo prepozno?

Počitniški teden: ponedeljek, 29. decembra – petek, 2. januarja 2015
Počitniški spored bodo na praznični sceni napovedovali otroci (Firbcologi).
Od ponedeljka do srede bo otroški program na 1. programu TV Slovenija na sporedu ob 10.35 oziroma 11.00, v četrtek in petek pa že ob 7. uri. Na sporedu bodo tuje risanke, finska serija Urad za skrivnosti, Čarlijev cirkus, norveška nadaljevanka Najboljša prijatelja ter EBU in Ciak Junior filmi Leon in Jan – mlada kmetovalca, Nur in Skupaj.

Urad za skrivnosti, finska serija, premiera
Deček Radkon je zelo radoveden raziskovalec. Postal je pravi detektiv, saj ga vsaka nenavadnost v okolici prelevi v agenta Radkona. Pri detektivskem delu mu pomaga babica. Skupaj imata Urad za skrivnosti. Odkar se je v soseščino priselil nenavaden možakar, se dogajajo zelo sumljive stvari. Le kako se bo razjasnilo skrivnostno izginotje mačke, kam je izginil paket, kam se ponoči odpravlja sosed s sumljivo vrečo na rami, je škatla, zakopana na vrtu soseda, polna diamantov, in le od kod so se vzele plastične jagode?

Čarlijev cirkus, novi premierni deli serije
Otroka Oskar in Evelin rišeta, barvata in oblikujeta like, to pa preraste v čisto pravo lutkovno gledališče, v katerem imajo glavno vlogo njuni cirkuški junaki. V cirkusu se odigrajo zgodbe o vesoljčku, ki je malo drugačen, o tigru, ki poje uspavanke, o medvedku s preveliko težo, o petelinčku, ki je želel biti glavni, in o tatu, ki je pojedel sladkorno peno.

Leon in Jan – mlada kmetovalca, premiera EBU domačega dokumentarnega filma(ponedeljek, 29. decembra, ob 11.40)
V ospredju novega dokumentarnega filma je 12-letni Leon iz Destrnika pri Ptuju. S prijateljem, vrstnikom Janom obdelujeta lasten zelenjavni vrt. Kaj vrt, celo njivo imata zase! Načrtujeta, da bosta vse pridelke na koncu tudi prodala, in to na pravi tržnici s posebnim imenom pridelovalca. Snemanje je potekalo od aprila do konca junija, toliko časa je namreč potekalo delo: najprej oranje in rahljanje ter priprave zemlje, nato izbira poljščin … Sledila je saditev in sejanje, pa čakanje ter opazovanje in zalivanje, če je bila zemlja izsušena. Končno je sledilo pobiranje pridelkov, čiščenje in priprava za prodajo, pot na tržnico in prodajanje. Tudi to je posebna spretnost, ki sta se je Leon in Jan hitro naučila. Še bosta prišla in prihodnje leto bosta spet vrtnarila! Ob njuni nevsakdanji dejavnosti spoznamo še Leonovo družino ter življenje in delo na kmetiji. Pa tudi to, kako lepo je, če lahko uresničuješ svoje sanje.
Naša filmska zgodba beleži, kako dobro Leonu in Janu to uspeva, saj je vrtnarjenje njuna strast.

Nur, premiera EBU domačega igranega filma (torek, 30. decembra, ob 11.40)
Nur so starši zaradi vojnih razmer poslali k stricu v Slovenijo. Stric je zdravnik in večino časa preživlja v službi. Nur je tako prepuščena sama sebi, osamljena preživlja dneve na okenski polici in se trudi priklicati starše. Nekega dne pri igri Nur po nesreči razlije dragoceno stekleničko rožne vode. Ker bi zadevo rada popravila, se odpravi iz stanovanja in se zaplete v mnoge dogodivščine, iz katerih pride kot zmagovalka, saj reši situacijo in pridobi novo prijateljico.

Skupaj, premiera Ciak junior domačega kratkega filma (sreda, 31. decembra, ob 11.40)
Trinajstletna Nataša Lukič je avtorica zgodbe in scenarija, ki obravnava stisko marsikaterega otroka – to je ločitev staršev. Vedno se pojavi vprašanje, kako živeti dalje. Ko se starši ločijo, običajno zaživijo v novih skupnostih, otroci pa običajno dobijo nove brate in sestre. Kajina mamica in očka sta se razšla in Kaja spoznava bodočo novo razširjeno družino. Čeprav je nova očkova prijateljica prijazna in ima že svojega sina, bi Kaja raje videla, če bi njena starša ostala skupaj. Toda želje so eno, resničnost pa drugačna. Kaja je v šoli žrtev starejših deklet, ki se izživljajo nad njo. Sedaj dobijo novo žrtev za nadlegovanje - to je Kajin novi brat Maks. Jima bo uspelo ustaviti nadlegovanje in postati nova brat in sestra?

sreda, 31. decembra
1.program TV Slovenija: posebni praznični program
17.25 – Leonova zima
17.50 – Pujsek Bibi
18.00 – Studio Kriškraš: Novoletno pričakovanje
18.35 – redna večerna risanka

Leonova zima, premiera risanke
V predbožičnem času v mestu kralja Baltazarja spletkarski pravljičar Bonifaciji oznani, da se je na gori naselil hudoben in požrešen velikan, ki prinaša zimo. Princeska Mili, hči kralja Baltazarja, obljubi svojo roko tistemu, ki jih bo rešil velikana. Ta jo ugrabi in priklene na dno vodnjaka, da jo bo požrl za božično večerjo. Leon, medvedji posinovljenec čebelarjev, se s prijateljema ježem in slonom Hanibalom odpravi iskat princesko. Najde jo in reši, toda lažnivi pravljičar Bonifacij se hvali, da je princesko Mili rešil on, in se hoče poročiti z njo. Leon s prijateljema razkrinka Bonifacija, da osramočen zbeži iz mesta.

Studio Kriškraš: Novoletno pričakovanje
Novo leto že trka na vrata! So Kriškraški pripravljeni? Zagotovo! No, skoraj! Če smo čisto iskreni, so novoletno slavje odpovedali! Kaj?! Kako? Zakaj?Najprej morajo ujeti staro leto in ga zapreti v kozarčke za marmelado! Tako ga bodo lahko vzeli s seboj v novo leto in ga ne bodo nikoli pozabili. Čudovita domislica! Pa kdo ve, kako se staro leto sploh ujame? Kriškraški s svojimi rešitvami ugotovijo, da je lov nadvse razburljiv, a vse prej kot preprost. V krtini kaj kmalu nastane popolna novoletna zagata in cel direndaj! Še dobro, da druščina spozna deklico Tito, ki z glasbo spreminja svet in v Studio Kriškraš pošlje pravo novoletno čarovnijo! Praznična »katastrofka«, kot bi rekel bober Bor, se tako morda le lepo razplete. Čas, da napolnimo slavnostne kozarčke z mlekom! V studiu Kriškraš bo kmalu nastopil trenutek, ko bomo z njimi trknili! Srečno novo leto!

Kriškraš, dragi otroci, in srečno novo leto!