Tehnološki podkast Odbita do bita bo 18. februarja na Valu 202 praznoval svoj 10. rojstni dan. Oddaja je bila prvič predvajana 16. februarja 2011 na Valu 202. Takrat je bil ponedeljek, danes je Odbita četrtkova stalnica. Idejo o oddaji je Matej Praprotnik prinesel iz študija v Ameriki, ime za oddajo pa izbral na Twitterju. »Zmagal je Jonasov predlog - Odbita do bita«.

Anže Tomić in Maruša Kerec sta voditelja oddaje Odbita do bita. Foto: Val 202
Anže Tomić in Maruša Kerec sta voditelja oddaje Odbita do bita. Foto: Val 202

Maruša Kerec in Anže Tomić oddajo ustvarjata in vodita od začetka leta 2017. Danes je postala prepoznaven in odmeven podkast Vala 202, kjer voditelja z gosti in vključevanjem poslušalcev vsak četrtek debatirata o sodobnih tehnologijah in jih kritično umeščata v prostor in čas. »Ko se nam je pridružil Anže, je začel težit z gesli in spletno varnostjo. Mislila sem, da se ljudje bolje zavedajo nevarnosti in protestirala, da ne moreva skupnega sodelovanja začeti z dolgočasnimi gesli. No, ugotavljam, da so tiste epizode še danes med bolj poslušanimi in priljubljenimi in da je prav, da ljudem pogosto razlagava o pomembnosti kibernetske varnosti. Tudi v letu 2021,« se začetkov oddaje spominja Maruša.

Trikrat sta gostovala tudi na Websiju z Odbito okroglo mizo. Foto: Val 202
Trikrat sta gostovala tudi na Websiju z Odbito okroglo mizo. Foto: Val 202

V lanskem letu sta objavila 1028 odbitih minut, podkast Odbita do bita so odjemalci poslušali v 92 državah. Pogosto podarjata, da so podkasti za kjerkoli in kadarkoli: »Vesela sva, da naju ljudje jemljejo resno,« še prizna Maruša. Z Anžetom sta obenem že trikrat gostovala na festivalu Websi z Odbito okroglo mizo, sodelovala pa sta tudi že pri festivalu Naprej / Forward. »Odbita do bita bi lahko bil klasičen tehnološki podkast. Včasih tudi je, a nama dostikrat uspe tudi kaj bolj (se opravičujem) odbitega. Za to gre zasluga predvsem Maruši, ki najinim idejam vedno doda okvir oziroma kontekst, ki oddajo dela boljšo,« doda Anže.

Praznovanje v etru Vala 202

V četrtek med 16. in 19. uro na Valu 202 lahko pričakujete znane odbite glasove, ki bodo z Marušo in Anžetom debatirali o desetletju v tehnologiji. Kaj nas je najbolj navdušilo, zabavalo, razočaralo ali spremenilo? Kako resne so kibernetske grožnje sodobnega sveta in kako lahko s pomočjo tehnologij živimo lepše in bolje?

Rojstnodnevno praznovanje bo potekalo 18. februarja v etru Vala 202. Foto: Val 202
Rojstnodnevno praznovanje bo potekalo 18. februarja v etru Vala 202. Foto: Val 202

Osrednja vsebina prazničnega odbitega popoldneva bo nagradni kviz. Maruši in Anžetu se bo ob 16.45 v studiu Vala 202 pridružil Matej Praprotnik. Obljubljajo neresen odbit preizkus znanja. Poslušalci se lahko pridružite doma, seveda na spletu!

Podkastu Odbita do bita lahko prisluhnete tule.