Televizija Slovenija
Športni program TV Slovenija je s prenosi, posnetki, prispevki, studijskim delom, posebno dnevno informativno oddajo Olimpijski dnevnik ter z oddajo Lahko noč, Pariz ter preostalimi športnimi novicami letos pripravil več kot 270 ur programa, katerega vsaj en del je videlo
71 % oz. 1.360.000 različnih gledalcev starejših od štirih let.

Večji del gledanosti lahko pripišemo prenosom dogodkov, kjer nastopajo slovenski športniki. Najbolje gledan prenos poletnih olimpijskih iger je bilo finale težavnostnega plezanja za ženske v soboto, 10. 8. 2024, na katerem je plezalka Janja Garnbret drugič zapored postala olimpijska prvakinja v kombinaciji. V povprečju si ga je ogledalo 14,3 % oz. 273.000 posameznikov in predstavlja kar 61-odstotni delež gledalcev, ki so bili v času prenosa pred televizijskimi ekrani. Tudi najvišja gledanost olimpijskih iger na TV Slovenija je bila dosežena prav na tem tekmovanju ob 13:25, ko je prenos spremljalo kar 20,3 % oz. 388.000 gledalcev.

Drugi najbolj gledan televizijski prenos je bila tekma slovenskih odbojkarjev proti Kanadi, v povprečju si ga je ogledalo 12,9 % oz. 246.100 posameznikov in predstavlja 40-odstotni delež gledalcev, ki so bili v času prenosa pred televizijskimi ekrani. Sledi tekma slovenskih rokometašev z Dansko, ki si jo je v povprečju ogledalo 12,6 % oz. 240.900 posameznikov oz. 43 odstotni delež gledalcev pred televizijskimi ekrani.

Primerjave gledanosti zadnjih štirih prenosov olimpijskih iger razkrivajo, da so letošnje poletne olimpijske igre dosegle najvišjo povprečno gledanost. Spremljalo jih je povprečno 5,2 % ali 98.800 gledalcev, starih nad 4 leta, ali 26 % delež vseh gledalcev televizije, ki so bili v času prenosov olimpijskih iger pred televizijskimi zasloni.

Val 202
Radio je postregel z vsemi nastopi slovenskih športnikov, globalno najodmevnejšimi trenutki olimpijskih iger, poslušalci so lahko prisluhnili obširnim pogovorom s tekmovalci, člani spremljevalnih ekip, športnimi legendami, manjkalo ni niti spremljevalnih pariških zanimivosti.

V času iger je bil Val 202 s popolnoma prilagojenim programom od jutra do večera dejansko olimpijski radio, dnevno pa je športne vsebine spremljalo več kot 280.000 poslušalcev (Mediana, julij 2024).

Več tisoč obiskovalcev je najboljše slovenske športnike pozdravilo v živo. Z Janjo Garnbret, Tonijem Vodiškom, Andrejo Leški in drugimi so se na odru pred Slovensko hišo v Parizu ter v bližnjem terenskem studiu, tj. reportažnem kamionu Radia Slovenija, pogovarjali voditelji Vala 202.

Izjemnih odzivov so bile deležne tudi objave z odzivi slovenskih športnih junakov na družabnih omrežjih, kjer je prisoten Val 202; z vsako posamično objavo videa ali fotografij smo dosegli več tisoč uporabnikov, z nekaterimi tudi blizu 200.000. Eden takšnih je video posnetek radijskega reporterja Dareta Ruparja, za katerega so bile to zadnje olimpijske igre, ko doživeto prenaša ključne trenutke zlatega dvoboja judoistke Andreje Leški in jo pospremi z besedami: "Drži jo z vzvodom, ne bo je spustila iz rok!"

Multimedijski center RTV Slovenija
Olimpijske vsebine so bile odlično gledane tudi preko rtvslo.si in na RTV 365. V živo in na zahtevo so imele skupaj več kot 3.000.000 ogledov. Največ uporabnikov si je v živo ogledalo četrtfinale odbojkarjev Slovenija - Poljska, kjer smo zabeležili več kot 138.000 ogledov, sledi finale težavnostnega plezanja za ženske z več kot 126.000 ogledi ter polfinale v balvanskem plezanju z več kot 93.000 ogledi.

Vsebine, povezane z olimpijskimi igrami so bile v ospredju tudi na spletnem mestu rtvslo.si.
Prispevek z naslovom Prva medalja za Slovenijo: Andreja Leški z iponom do olimpijskega zlata! je bil najbolj bran članek letošnjih olimpijskih iger in je zabeležil več kot 251.000 ogledov. Med najbolj branimi novinarskimi prispevki so bili tudi ostali članki, povezani z nastopi slovenskih športnikov. Članek Janja Garnbret kljub težavam s prstom spet splezala na Olimp! je imel več kot 237.000 ogledov, članka Poljaki s servisi zatrli slovenske sanje; Italijani in Francozi po preobratu v polfinale in Finale formule kite preložen na petek, Vodišek še vedno vodi več kot 191.000 ogledov, članek Velemojstrica Janja Garnbret edina na vrhu vseh štirih balvanskih izzivov pa je imel več kot 182.000 ogledov.

Tudi na družbenih omrežjih profilov rtvslo.si je bil obisk višji za 140 odstotkov in doseg za 72 odstotkov.

Viri:
RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, TV Slovenija, gledanost znotraj istega dneva; rtvslo.si/MMC; 12. avgust 2024