Pestre in raznolike vsebine bodo vključevale prenose velikih športnih dogodkov letošnjega leta, najrazličnejših koncertov, tudi klasičnih, spremljanje kulturnega utripa, seveda pa ne bo manjkalo poglobljenih in aktualnih vsebin, povezanih z dogajanjem v naši bližnji in daljni okolici.

Poletne vsebine na RTV Slovenija so na novinarski konferenci predstavili direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktorica Digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Poletne vsebine na RTV Slovenija so na novinarski konferenci predstavili direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat, direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktorica Digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Evropske volitve 2024: Veliko finalno soočenje na vseh treh programskih platformah RTV Slovenija
Le še nekaj dni nas loči do evropskih volitev, na katerih bomo državljani članic Evropske unije odločali tako o Evropskem parlamentu kot tudi o splošni politični usmeritvi EU in njeni prihodnosti.
RTV Slovenija bo z raznolikimi in strokovnimi gosti, dopisniki iz Bruslja, Berlina, Rima gledalcem, poslušalcem in bralcem portala rtvslo.si ponudila široko analizo volitev, ki bodo pomembno vplivale tudi na življenja prebivalcev Slovenije.

9. junija bodo volivci v Sloveniji glasovali na evropskih volitvah in treh referendumih. Sklepno dejanje predvolilnega obdobja na Televiziji Slovenija, programih Radia Slovenija in na rtvslo.si bo finalno soočenje, ki bo v četrtek, 6. junija. Slednje prvič nastaja v sodelovanju med uredništvi Televizije Slovenija, Radiem Slovenija in rtvslo.si. Soočenje predstavnikov parlamentarnih kot zunajparlamentarnih strank in list bodo vodili trije voditelji – Manica J. Ambrožič (Televizija Slovenija), Aleš Kocjan (Prvi program Radia Slovenija) in Katja Štok (rtvslo.si). Neposreden prenos soočenja bo na TV SLO 1, na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor, v živo pa bodo razpravo spremljali na rtvslo.si.

RTV Slovenija bo poskrbela tudi za dostopnost vsebin za uporabnike z različnimi oviranostmi. Soočenje bo podnaslovljeno in tolmačeno v slovenski znakovni jezik, na portalu enostavno.info pa bo na voljo tudi povzetek oddaje v lažje razumljivem jeziku (t. i. lahkem branju).

Volilno dogajanje bomo na Televiziji Slovenija in Radiu Slovenija pozorno spremljali v vseh nedeljskih informativnih oddajah, ki jim bodo v poznih popoldanskih urah sledile poglobljene in obsežne informativne oddaje.

Spletni portal rtvslo.si bo na volilni dan od jutra do pozno v noč spremljal dogajanje doma in po drugih državah članicah, o izidih in posledicah volitev pa bodo obširno poročali tudi v nadaljnjih dneh.

Izpostavljene vsebine Informativnega programa Televizije Slovenija
Panika vzhoda
13. junija bodo na sporedu Mednarodna obzorja, pod naslovom Panika vzhoda. Gre za obširnejši in zahtevnejši projekt, s katerim želimo gledalcem razložiti razmerja in približati razmišljanja območja, kjer nimamo rednih dopisnikov in katerih razmišljanja in delovanja so manj slišana in vodena v dnevnoinformativnih oddajah. Novinarka Petra Marc in snemalec Žiga Gašperin sta po dolgem in počez prepotovala tri vzhodne članice Evropske unije in zveze Nato, raziskala in posnela dogajanje, strah in skrbi v državah, ki mejijo na Rusijo, Belorusijo ali Ukrajino.

Obletnica poplav
V dneh ob obletnici (4. avgust) se bomo spomnili na dogajanje pred letom dni, ko je lanskega avgusta Slovenijo prizadela največja vremenska ujma v povojni zgodovini naše države in na glavo obrnila življenja deset tisočih prebivalcev Slovenije. Z gosti v studiu in dopisniki na terenu bomo podrobneje pojasnili, kaj se je od takrat spremenilo, kako živijo ljudje, ki so izgubili vse, kje so našli sistemske rešitve in pri katerih izjemah je rešitve še treba najti. Pod drobnogledom bo ukrepanje vlade takrat in skozi vse leto.

Pogovori o prihodnosti
Pogovori o prihodnosti predstavljajo enourne pogovorne oddaje, v katerih želimo s številnimi strokovnjaki in akademiki osvetliti različna področja našega življenja, s pogledom v prihodnost. V oddaji se bodo trije sogovorniki, najboljši premišljevalci, strokovnjaki z določenega področja pogovarjali o temah, ki jih raziskujejo. Novost te oddaje je, da se bodo sogovorniki pogovarjali brez novinarja voditelja, da bodo drug drugemu enakopravni sogovorniki in moderatorji. Pogovor bo potekal na poljuden, a ne banalen način, kot pogovor med znanci, prijatelji, ki lahko zaide v nepričakovane smeri. S to oddajo želimo našim gledalcem ponuditi kakovostna razmišljanja o izzivih naše sedanjosti in prihodnosti. Prve oddaje bodo na sporedu v poletnih terminih na TV SLO 1, in sicer ob četrtkih, v terminu Tarče. Pred to oddajo pa bomo predvajali tuje dokumentarne filme, ki bodo predstavljali uvod v pogovorno oddajo Pogovori o prihodnosti.

Športno poletje na RTV Slovenija
Letošnje poletje bodo oblikovali največji športni dogodki, ki jih bodo gledalci, poslušalci in uporabniki spletnega portala lahko spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in spletnem portalu rtvslo.si.
Pred nami so tedni, polni nogometa, kolesarjenja, olimpijskega duha in košarkarskega slovesa. Z UEFA Evropskim prvenstvom v nogometu bomo začeli že 14. junija. V družbi najboljših evropskih reprezentanc bomo ostali kar mesec dni, vse do 14. julija, ko bomo dobili novega nogometnega prvaka na stari celini.
Že vmes bomo ponudili prenose in poglobljene informacije z najbolj prestižne kolesarske dirke – to je dirke po Franciji. Na njej se bodo na 21 etapah med 29. junijem in 21. julijem pomerili najboljši kolesarji sveta, med njimi tudi letošnji in lanski zmagovalec dirke po Italiji Tadej Pogačar in Primož Roglič.
Pariz in z njim vsa Francija bo med 26. julijem in 11. avgustom živela v duhu olimpijskih iger in prav tako programi RTV Slovenija. Novost, posebnost letošnjih olimpijskih iger Pariz 2024 je t. i. Olimpijski radio. Na prizorišču Slovenske hiše v Parizu bo Val 202 ustvarjal in oddajal Olimpijski radio skoraj ves dan, v sodelovanju s partnerjem OKS.
Za poslastico pa bo 23. in 24. avgusta 2024 na sporedu prenos dobrodelnega gala večera ter poslovilne tekme Gorana Dragića – Noč zmaja, na katerih se bo zbiralo sredstva za mlade športnike, ki si udejstvovanja v različnih športnih disciplinah ne morejo privoščiti. Ob tej priložnosti bi radi še posebej opozorili na biografsko-dokumentarni podkast Goran, avtorja Gorana Vojnića, ki je eden najhitreje rastočih podkastov Vala 202 in Radia Slovenija.

Bogato športno dogajanje lahko uporabniki spremljajo preko pametnih naprav v okviru aplikacij RTV 365 tudi izven Slovenije. Preko registracije in prijave zavezancem za plačilo RTV-prispevka omogočamo ogled vseh vsebin na področju celotne Evropske unije.

Festivalno poletje na RTV Slovenija
Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki slavi bogato dediščino slovenske zabavne glasbe, bo v izvedbi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, v četrtek, 20. 6. 2024, odprl 72. Ljubljana Festival. Poletna noč 2024 bo posvečena popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk, katerih glasbeni uspehi so zaznamovali zgodovino festivala Slovenska popevka. Letošnjo Poletno noč bo vodil Mario Galunič, posnetek koncerta pa si bodo gledalci Televizije Slovenija lahko ogledali 28. in 29. junija na TV SLO 1. Neposredni prenos pa bo na Prvem programu Radia Slovenija.

V nedeljo, 7. julija 2024, bo na programih RTV Slovenija na sporedu prenos Melodij morja in sonca, enega najbolj priljubljenih festivalov v Sloveniji, ki slavi poletje, morje in sonce s pesmimi, ki nosijo pridih sproščenosti in veselja. Predstavilo se bo 14 avtorskih skladb in potegovale se bodo za zmago na 43. festivalu MMS.

Kulturno-umetniške vsebine
V petek, 7. junija 2024, se na prvem programu Televizije Slovenija obeta prava kulturna poslastica. Ob 20.00, bomo namreč prvič v zgodovini neposredno prenašali koncert Zlatega abonmaja iz Cankarjevega doma v Ljubljani. Nastopila bo Praška filharmonija. Televizija Slovenija bo na ta dan postala največja koncertna dvorana v Sloveniji in tako kulturno bogastvo klasične glasbe ponudila vsem. Gledalci Televizije Slovenija bodo lahko uživali v popularni klasični glasbi kar v udobju svojega doma. V odmoru med dvema etapama koncerta bomo predvajali tudi glasbeni dokumentarni film o orkestru Praške filharmonije, ki smo ga posneli v Pragi, dotaknili pa se bomo tudi letošnjih obletnic skladateljev Smetana in Dvořaka.

Ob 75-obletnici smrti bomo 27. junija 2024 na Televiziji Slovenija predvajali igrano-dokumentarni film o slikarju Mateju Sternenu - z istoimenskim naslovom.

Premierno bomo tudi predvajali trodelno igrano-dokumentarno serijo o Venu Pilonu Skozi moje oči, neposredni prenos slovesnega bogoslužja ob papeževem obisku Trsta, kjer se bo zaključil t. i. Socialni teden (7. julija) in Poletne izvedbe oddaje Kultura, ki nam bodo približale tudi sproščen domač festivalsko-poletni utrip.

V teh dneh se je zaključilo tudi snemanje na razpisu izbrane domače nadaljevanke Poklicani, prav tako pa se bo v prihajajočih dneh začelo snemanje svežih dveh delov serije Primeri inšpektorja Vrenka.

Radi bi opozorili še na Film tedna, termin, ki ga že več kot 50 let najdete ob sredah zvečer na prvem sporedu TV – tam vas čaka kakovosten in sporočilno prepričljiv filmski izbor tudi v naslednjih tednih. Poleg francoskega Orkestra Divertimento in koprodukcijske Divje Rose, bosta junijski spored zaokrožila ameriško-korejski film Pretekla življenja in angleški film Resnice o meni – slednjega bomo pospremili tudi s posebno izdajo Televizorke ob častitljivi obletnici.

Izpostavljeni projekti Radia Slovenija
LAHKONOČNICE
Na Radiu Slovenija bomo v juniju posneli nov niz izvirnih pravljic za otroke (od 3 do 8 let), poimenovanih LAHKONOČNICE, ki so vsako leto zasnovane tematsko. Letošnja tema je: Kako uspavati otroke? V septembru bomo tako otrokom in staršem ponudili pet čarobnih pravljic, ki jim bodo lahko prisluhnili na Radiu Slovenija, v podkastih ali pa na spletu na RTV365.

RADIOPLAYER
Radioplayer je od decembra lani na voljo kot prvi vseslovenski razvojni radijski projekt, ki omogoča, da so vsi radijski programi na dosegu roke preko mobilnika. Trenutno je v konzorciju združenih 46 radijskih postaj. Za rast radijske industrije v Sloveniji je izjemno koristno, da smo se v dobro poslušalcev poenotili glede tehnologije, saj se čas poslušanja radia preko Radioplayerja hitro povečuje. Radio je preko aplikacije Radioplayer v Sloveniji dostopen preko vedno več naprav, na pametnih televizorjih in čedalje bolj tudi v avtomobilih.

AVDIOFESTIVAL
7. oktobra 2024 bo v ljubljanski Cukrarni ponovno potekal Avdiofestival, kjer bomo na delavnicah, predavanjih, predstavitvah in v podkastih govorili o sodobni avdio produkciji v Sloveniji.

Vse vsebine na voljo preko RTV 365, novost je ogled za nazaj za 24 ur
Vse vsebine RTV Slovenija uporabnikom ponujamo tudi preko platforme RTV 365, ki je na voljo preko spleta, kot mobilna in kot TV aplikacija. Preko RTV 365 uporabnikom omogočamo ogled v živo ter »za nazaj«, od včeraj lahko uporabniki spremljajo vsebine za nazaj za 24 ur. Izbirajo lahko med 16 radijskimi in televizijskimi programi, številnimi domačimi in tujimi filmi, serijami in dokumentarci, risankami, otroškimi in mladinskimi oddajami ter podkasti. Prijavljeni uporabniki lahko preko funkcije Moj 365 naročajo in shranjujejo RTV-vsebine. Prav tako lahko uporabniki vsebino, ki so jo med ogledom prekinili, predvajajo dalje od trenutka prekinitve. V okviru aplikacije lahko uporabniki dostopajo tudi do Filmoteke – spletne trgovine slovenskih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov.