Nastopili bodo: Lado Leskovar, Darja Švajger, Alenka Godec, Nina Strnad, Eva Boto, Andraž Hribar, Anžej Dežan, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, Zala Smolnikar, Alex Volasko, Gregor Ravnik in Anže Šuštar.

Ob letošnjem jubileju najstarejšega slovenskega festivala zabavne glasbe, ki se je začel maja 1962 na Bledu, bomo v ospredje prvič postavili velik avtorski prispevek mojstric in mojstrov besede, priznanih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so s svojimi verzi obogatili in neizbrisno zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe.

V prepletu uspešnic ali za besedilo nagrajenih popevk se bomo med drugimi poklonili Gregorju Strniši, Miroslavu Košuti, Svetlani Makarovič, Cirilu Zlobcu, Branku Šömnu, Franetu Milčinskemu Ježku, Elzi Budau, Dušanu Velkaverhu, Milanu Deklevi, Ervinu Fritzu in Milanu Jesihu.

V vrhunski glasbeni izvedbi velikega orkestra z glasbeniki Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija in ob glasbenem vodstvu dirigenta Patrika Grebla bomo ob 60-letnici Slovenske popevke in ob 70. obletnici Ljubljana Festivala v izvedbi štirinajstih slovenskih pevskih izvajalk in izvajalcev slišali več kot 23 nepozabnih skladb, kot so Orion, Malokdaj se srečava, V Ljubljano, Cifra mož, Moje orglice, Leti leti lastovka, Zato sem noro te ljubila, Zvezde padajo v noč, Dan neskončnih sanj, Šopek maka, Breskvice, Lastovka … Skozi večer nas bosta pospremila mojstrica in mojster govorjene besede Bernarda Žarn in Mario Galunič.

Voditelja Poletne noči 2022 bosta Bernarda Žarn in Mario Galunič. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Voditelja Poletne noči 2022 bosta Bernarda Žarn in Mario Galunič. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Bernarda Žarn je ob tej priložnosti svoje misli o prihajajoči Poletni noči strnila takole:
»Poletna noč je zame ena najžlahtnejših prireditev, k njej vedno pristopim z veseljem in posebnim spoštovanjem. Ko na odru zazveni veliki orkester RTV in odlični slovenski pevci in pevke, se od lepega ježi koža. Letos pa imam še dodaten razlog za veselje, saj jo bova povezovala skupaj z Mariem Galuničem. V bistvu imam dva dodatna razloga za veselje: drugi je ta, da bo Poletna noč letos posvečena besedam. Pri popevkah sem vselej zelo pozorna na besedila in ker sem ravno zdaj ponovno brala Cankarjeve Podobe iz sanj, si za parafrazo pesmi Poletne noči sposodim njegove besede iz črtice Veselejša pesem: »Vsaka odpre vrata na stežaj mislim in spominom brez števila; in vsaka pesem je doživljaj, ki ostane v duši neizbrisljiv.«

Bernarda Žarn Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Bernarda Žarn Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Mario Galunič, ki bo letos prvič vodil Poletno noč, je prav tako podal nekaj besed o letošnjem tradicionalnem koncertu:
»To bo moje prvo vodenje Poletne noči in ne bi si mogel zamisliti boljše priložnosti, kot je letošnja prireditev. Posvečena bo namreč pesnikom in izjemnim besedilom, ki so se združila z glasbo Slovenske popevke. Sam sem pri poslušanju glasbe zelo pozoren na besede in v zgodovini popevke smo imeli neznansko srečo, da so zanjo pisali besedila veliki poeti. In na to bi se radi spomnili na prvo poletno noč. Verjamem, da bodo ljudje prav zaradi letošnje rdeče niti, še bolj natanko prisluhnili, o čem pojejo večne melodije. Včasih je potrebnih malo besed, da se nas dotaknejo, a morajo biti prave. Izbrali smo več kot dvajset popevk, ki bodo dokazale svojo neusahljivo moč prav zaradi vrhunskih tekstopiscev. Med njimi bodo take, ki so stare več desetletij in tudi bolj mlade. Verjetno je najmlajša in meni najljubša Šopek maka, napisal jo je Milan Dekleva. Kakšna vrhunska poezija, ne morem pričakati, da jo znova slišim."

Mario Galunič Foto: Adrian Pregelj
Mario Galunič Foto: Adrian Pregelj

Skladbam na Poletni noči boste lahko v živo prisluhnili tudi na Prvem programu Radia Slovenija, v posnetku pa si lahko prireditev ogledate, 2. julija 2022 ob 20. uri na TV SLO 1.