V nedeljo, 23. 10., bodo v Sloveniji predsedniške volitve. RTV Slovenija pripravlja številna televizijska in radijska soočenja kandidatov za predsednika republike, predvolilno dogajanje bomo intenzivno spremljali tudi v informativnih oddajah in na spletnem portalu rtvslo.si, vsebinsko bogata pa bo tudi volilna nedelja – 23. 10. 2022.

TELEVIZIJA SLOVENIJA

Prvo televizijsko soočenje vseh uradno prijavljenih kandidatov za predsednika republike bo v ponedeljek, 3. 10. 2022, na TV SLO 1. V prvi oddaji z naslovom VOLITVE 2022: SOOČENJE KANDIDATOV ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE bomo iskali odgovore na vprašanja, zakaj kandidirajo, kako si predstavljajo opravljanje funkcije predsednika, kakšno je njihovo stališče do aktualnih vprašanj.

Drugo televizijsko soočenje kandidatov bo v četrtek, 13. 10. 2022, na TV SLO 1, tretje pa v četrtek, 20. 10. 2022. Sklepno soočenje vseh prijavljenih uradnih kandidatov za predsednika republike bo priložnost za še zadnje prepričevanje volivcev na Televiziji Slovenija. Kaj je ostalo še neodgovorjeno, s čim kandidati še lahko presenetijo, kaj obljubljajo in kaj pričakujejo?

Od srede, 5. 10. 2022, do srede, 19. 10. 2022, pripravljamo tudi krajše predstavitvene pogovore s predsedniškimi kandidati ena na ena – kdo so, česa o njih in o njihovih stališčih do najbolj aktualnih vprašanj še ne vemo? Te in druge odgovore bomo v posebnih pogovorih iskali zvečer, po oddaji Odmevi.

Na volilno nedeljo, 23. 10. 2022, bodo na TV SLO 1 ob 11.00 posebna poročila na dan volitev predsednika republike – poročali bomo o odprtju volišč in poteku volitev po vsej državi. Dogajanje na volilni dan bomo intenzivno spremljali v vseh rednih informativnih oddajah. V posebni oddaji VOLITVE 2022: PRED ZAPRTJEM VOLIŠČ (od 18.00 do 18.55 na TV SLO 1) bomo odštevali čas do zaprtja volišč. Kako je potekal volilni dan, bo na tokratne volitve prišlo več ali manj volivcev kot pred petimi leti? Pogledali bomo tudi v volilne štabe – kje je najbolj napeto?

Takoj po zaprtju volišč se bomo oglašali iz volilnih štabov kandidatov za predsednika republike. Kakšne so njihove napovedi in pričakovanja? Kako poteka štetje glasov na Državni volilni komisiji, kdaj lahko pričakujemo prve izide?

Od 19.50 do 22.30 bo na TV SLO 1 posebna večerna volilna oddaja VOLITVE 2022: KAKO SMO VOLILI, v kateri bomo spremljali štetje glasov in se v živo oglašali iz volilnih štabov – komu kaže najbolje, kdo bo razočaran? Bo to večer, ko bo Slovenija dobila novega predsednika ali predsednico republike, ali bomo morali na volišča še enkrat? Z zmagovalci in poraženci v živo iz novinarskega središča. Kakšna je bila kampanja, kaj je odločilo in kakšne bodo posledice izidov za kandidate, stranke in prihajajoče lokalne volitve? O vsem tem v živo s komentatorji in analitiki v studiu.

RADIO SLOVENIJA

Prvi program Radia Slovenija do 23. 10. 2022 pripravlja dve soočenji predsedniških kandidatov.

Prvo radijsko soočenje vseh osmih kandidatov bo 5. 10. 2022 v oddaji STUDIO OB 17. Drugo soočenje bo 12. 10. 2022 v oddaji STUDIO OB 17.00. Od 12. 10. bomo na Prvem objavljali predstavitve posameznih kandidatk in kandidatov. Te bodo na sporedu vsak delovnik ob 11.15 na Prvem in na spletni strani Prvega.

Volilni dan na Prvem programu Radia Slovenija bo trajal od poznega popoldneva naprej. Od 19.00 bomo spremljali rezultate ter dogajanje po volilnih štabih. Ob 20.00 pripravljamo posebno volilno oddajo, v kateri bomo z gosti v studiu in novinarji na terenu podrobno analizirali in komentirali rezultate.

Volilnim rezultatom bo v ponedeljek, 24. 10. 2022, posvečen tudi jutranji program Prvega, ki bo takrat zelo prilagojen dogajanju prejšnjega večera. Dan po volitvah bomo volilne dosežke osvetlili in dodatno analizirali v oddaji STUDIO OB 17.00.

RTVSLO.SI

Uporabniki spletnega portala rtvslo.si bodo volilne vsebine našli na podportalu PREDSEDNIŠKE VOLITVE 2022, na katerem bomo objavljali vse relevantne informacije in poročila o dogodkih, ki so povezani z volitvami predsednika v času kampanje.

V okviru pokrivanja predvolilne kampanje bomo na MMC RTV SLO pripravili spletne klepete z vsemi predsedniškimi kandidati, ki so se prijavili za sodelovanje. Vprašanja jim bodo zastavljali uporabniki portala rtvslo.si.

DOSTOPNO.SI

RTV Slovenija skrbi tudi za dostopnost vsebin. Predvolilna soočenja na televiziji bodo tako opremljena s tolmačem v slovenski znakovni jezik, dodani bodo tudi podnapisi. V člankih v tehniki lahkega branja bomo predsedniške volitve spremljali tudi na specializiranem portalu Enostavno.info.