Foto: Domen Pal, Festival Bobri
Foto: Domen Pal, Festival Bobri

V okviru 13. Festivala Bobri in v sodelovanju z RTV Slovenija, 3. programom Radia Slovenija – programom Ars, za mesec dni vabijo k poslušanju zvočnih vsebin za otroke na Čudežno klop. Zvočna inštalacija »Tukaj poslušamo literaturo« na vrtu Društva slovenskih pisateljev je stalni prostor, kjer lahko mimoidoči poslušajo literaturo. Z inštalacijo, ki je bila odprta maja letos, upravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, nastala pa je na pobudo Festivala Fabula.

Foto: Domen Pal, Festival Bobri
Foto: Domen Pal, Festival Bobri

Mesec dni bodo na voljo za poslušanje Junaška pravljica Petra Svetine in Nekoč je živela, še vedno živi Nataše Konc Lorenzutti, ki sta nastali v okviru mednarodnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Otroci in odrasli bodo lahko prisluhnili tudi koprodukcijskemu izboru radijskih pravljic, ki je nastal v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Anjo Štefan, zvočnemu kolažu na podlagi pesmi Srečka Kosovela za otroke, ustvarjenem v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in posebej za Radio Slovenija prirejeni otroški knjižni uspešnici Rumi in kapitan avtorice Saše Pavček.

Foto: Domen Pal, Festival Bobri
Foto: Domen Pal, Festival Bobri

Ingrid Kovač Brus, odgovorna urednica 3. programa Radia Slovenija – programa Ars, je ob tem povedala: "Tretji program Radia Slovenija – program Ars že desetletja skrbi za kakovostno produkcijo radijskih iger za otroke in veseli nas, da so naše vsebine na voljo tudi po drugih poteh, ne samo prek radijskih valov. Izbor za Čudežno klop, ki so ga naredili kolegi na Radiu Slovenija je odličen izbor radijskih pravljic za otroke in verjamem, da bodo poslušalci uživali. Zato vse vabim, da pridejo na vrt, pritisnejo na gumb in prisluhnejo izbranim zvočnim vsebinam v okviru festivala Bobri."

V torek, 14. septembra 2021 ob 17. uri bo na vrt Društva slovenskih pisateljev odprtje zvočne inštalacije. Na odprtju bo igralec Blaž Šef v živo interpretiral zgodbo Petra Svetine, eno od šestih vsebin, ki jih v poslušanje ponuja tokratni izbor za otroke.

Saška Rakef Perko, vodja projekta B-Air iz Radia Slovenija, poudarja: "Ni pomembno samo ozaveščanje o vplivu in pomenu zvoka, pa naj si bo to govorjena beseda ali glasba, na življenje posameznika prek seminarjev, predavanj, okroglih miz in pogovorov. Pomembno je tudi zagotavljanje okoliščin, kjer je mogoče osredotočenost na zvok vaditi oziroma je omogočena.

Več informacij tudi na FB strani dogodka Čudežna klop.

Če je dandanes radijski sprejemnik velikokrat le zvočno ozadje, je postavljanje zvočnih inštalacij kot je Čudežna klop, priložnost, ko obstaja lokacija, kjer je zvok kot sporočilni kanal prvenstven. In če je ta zvok »sestavljen« iz kakovostnih vsebin za otroke, je to še posebej dragoceno."

Oblikovanje: Festival Bobri
Oblikovanje: Festival Bobri