Dokumentarni film Himna Primorske, režiserja Tuga Štiglica in scenarista Jadrana Sterleta, pripoveduje zgodbo o znameniti pesmi Leva Svetka – Zorina, Vstala Primorska. Foto: TV Koper - Capodistria
Dokumentarni film Himna Primorske, režiserja Tuga Štiglica in scenarista Jadrana Sterleta, pripoveduje zgodbo o znameniti pesmi Leva Svetka – Zorina, Vstala Primorska. Foto: TV Koper - Capodistria

Praznik nas spominja na 15. september 1947, ko je bila uveljavljena mirovna pogodba, podpisana med Italijo in zavezniškimi silami v drugi svetovni vojni, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. V letošnjem letu pa mineva tudi 70 let od ustanovitve IX. korpusa, Prekomorskih brigad, Istrskega odreda, VII. korpusa, Goriške fronte in Kobariške republike ter Skupnosti partizanskih učiteljev.

V soboto, 14. septembra bodo v regionalnem RTV-centru Koper – Capodistria v sodelovanju z reportažno ekipo mariborskega regionalnega centra poskrbeli za neposredni prenos osrednje proslave Primorska za vedno – Lipica 2013. Neposredni prenos iz Lipice bo ob 11. uri na 1. programu TV Slovenija. Neposrednemu prenosu pa bodo lahko prisluhnili tudi poslušalci Radia Koper. Povzetek prireditve bo na TV Koper ob 18. uri, v celoti pa si jo bodo lahko gledalci ogledali v ponedeljek, 16. septembra, ob 23.10.

Že od 3. septembra pa bodo na TV Koper – Capodistria, v posebni rubriki informativne oddaje Primorska kronika, posvečeni prazniku Primorcev, objavljali reportaže s pričevanji in spomini na omenjene dogodke. Pripravili bodo sedem reportaž, ki bodo na sporedu do sobote, 14. septembra. Te bodo nato združili v posebno oddajo Boj za Primorsko, ki bo na sporedu na praznik, torej v nedeljo, 15. septembra, ob 18.30.

Še pred reportažno oddajo, ob 18. uri si bodo lahko gledalci TV Koper – Capodistria ogledali dokumentarni film Himna Primorske, režiserja Tuga Štiglica in scenarista Jadrana Sterleta, ki pripoveduje zgodbo o znameniti pesmi Leva Svetka – Zorina, Vstajenje Primorske.