Najstarejši med soustvarjalci radijske igre Dušan Mauser je izbral Malo suito čakanja v režiji Mirča Kraglja. Na sporedu bo v četrtek, 4. julija, ob 22.05 na programu Ars. Foto: Lučka Gruden, Radio Slovenija
Najstarejši med soustvarjalci radijske igre Dušan Mauser je izbral Malo suito čakanja v režiji Mirča Kraglja. Na sporedu bo v četrtek, 4. julija, ob 22.05 na programu Ars. Foto: Lučka Gruden, Radio Slovenija

na Arsu.

Najljubše radijske igre so izbirali Arsovi kolegi igralci, režiserji, skladatelji in dramaturgi, predvajanja pa bodo vpeljali s kratkimi nagovori. 4. julija bomo slišali izbranko režiserja Dušana Mauserja, to bo Mala suita čakanja avtorja Richarda Rogerja, posneta v režiji Mirča Kraglja. Teden kasneje bomo niz jubilejnih iger sicer prekinili zaradi prenosa koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, 18. julija pa nadaljujemo z izborom dramaturga Boruta Trekmana: s kultno igro Pod mlečnim gozdom Thomasa Dylana v režiji Dušana Mauserja. 25. julija bomo poslušali radijsko igro režiserja Gregorja Tozona Peti jezdec so sanje po besedilu Milana Frola. Izbral jo je komponist scenske glasbe Marko Stopar.
1. avgusta sledi igra In še zmeraj podobe iz sanj, nastala po scenariju Ivana Cankarja in Rosande Sajko, ki jo je izbrala med skoraj 400 svojimi radijskimi režijami. Radijsko igro Vitomila Zupana Poplah na ladji Jutro v režiji Mirča Kraglja je za 8. avgust izbral igralec in režiser Boris Cavazza. Igri A. T. L., scenarij sta napisala Ivo Svetina in Aleš Jan, režiral in izbral jo je Aleš Jan, bomo prisluhnili 15. avgusta. Igralec Jurij Souček pa se je med svojimi skoraj 600 radijskimi vlogami odločil za delo Franeta Puntarja Lov na rep. V režiji Rosande Sajko ga bomo slišali 29. avgusta. Tudi skladatelj Urban Koder je izbral Franeta Puntarja in njegovo radijsko igro A, režirala jo je Rosanda Sajko. Na sporedu bo 5. septembra. Tonska mojstrica in režiserka Metka Rojc je izbrano igro režirala sama: V morju zvokov avtorja Viliama Klimačka, poslušali jo bomo 12. septembra. V jubilejnem nizu je drugo Cankarjevo delo, Kurenta v režiji Boruta Trekmana, izbral igralec Janez Hočevar. Kurent bo na sporedu 19. septembra. Zadnjo septembrsko jubilejno radijsko igro pa je izbral pesnik Ciril Zlobec. To bo Burleska o Grku avtorja Andreja Hienga; tudi to igro je režiral Borut Trekman.

»Do konca septembra se bo zvrstilo prvih 13 'jubilejnih' iger. Odziv povabljenih, zavest o njihovem izjemnem ustvarjalnem opusu in polnokrvnost tako sestavljenega programa pa nas nagovarjajo, da nadaljujemo do konca leta in še naprej,« pravi v. d. urednice Arsovega Uredništva igranega programa Lučka Gruden.

Vabljeni v čarobni svet radijske igre!