Primorska kronika bo gledalce še naprej obveščala o aktulnem dogajanju na Primorskem. Foto: RTV-center Koper - Capodistria
Primorska kronika bo gledalce še naprej obveščala o aktulnem dogajanju na Primorskem. Foto: RTV-center Koper - Capodistria
Radio Koper
Jutranji program Radia Koper, ki privabi vse več poslušalcev, pa pripravlja nove rubrike in zanimivosti. Novosti se obetajo tudi v popoldanskem programu, poslušalci bodo namreč lahko slišali sveže glasove in oddaje. Foto: RTV-center Koper - Capodistria
Radio Capodistria
Poleg rednih oddaj, ki so že stalnica radijskega programa za italijansko narodno skupnost, na Radiu Capodistria pripravljajo tudi številne novosti. Foto: RTV-center Koper - Capodistria
TV Capodistria
TV-program za italijansko narodno skupnost bo jeseni raznolik. Foto: RTV-center Koper - Capodistria

Radio Koper in Radio Capodistria
Na Radio Koper se z oktobrom vračajo glasbene oddaje, ki krojijo večerni program. Ob nedeljah bodo poslušalce v novi sezoni zabavali ustvarjalci oddaje Malo za š(t)alo, malo za hec. Jutranji program, ki privabi vse več poslušalcev, pa pripravlja nove rubrike in zanimivosti. Novosti se obetajo tudi v popoldanskem programu, poslušalci bodo namreč lahko slišali sveže glasove in oddaje.

Poleg rednih oddaj, ki so že stalnica radijskega programa za italijansko narodno skupnost, na Radiu Capodistria pripravljajo tudi nekatere novosti. Sobotni dopoldnevi bodo med 11. in 12. uro namenjeni okolju in energiji. V oddaji Čebelnjak, ki jo pripravljajo v sodelovanju z LAREA, ki deluje v okviru ARPA FVG - Laboratoriji za ekološko izobraževanje iz Furlanije Julijske Krajine, bodo govorili o ekološki problematiki. Oddaja bo namenjena poslušalcem iz treh držav: Slovenije, Italije in Hrvaške. Prav tako ob sobotah bo ob 13. uri na sporedu nova polurna informativna oddaji iz Bruslja o evropski realnosti, EVROPA 2.0. Na spored pa prihajata tudi dve glasbeni novosti: dvakrat mesečno bodo v studiu Hendrix gostili uveljavljene mednarodne glasbenike, ki jim bodo poslušalci lahko prisluhnili v neposrednem prenosu, ob 20. uri. Iz New Yorka pa bo z glasbo vsak petek ob 14.30 postregla oddaja V orbito.

TV Koper - Capodistria
Konec septembra oz. v začetku oktobra se v regionalni program TV Koper – Capodistria poleg oddaj, ki poletnega počitka ne poznajo – Primorska kronika, Med valovi, Športna mreža in Ljudje in zemlja, na ekrane vračajo številne regionalne oddaje in oddaje za Slovence v Italiji. Od 30. septembra bodo ponedeljki ob 18. uri v oddaji Športel v znamenju športa. 1. oktobra se ob 18. uri vrača oddaja S-prehodi. Ustvarjalci bodo še naprej vsak torek prehajali meje in predstavljali zanimive sogovornike. Prav tako v oktobru se vračata aktualna pogovorna oddaja Izostritev (četrtek ob 18. uri) in Presek – avtorski pogled na dogodke, ki so zaznamovali teden na Primorskem (nedelja ob 18.50).

September bo na TV Koper – Capodistria v znamenju dveh pomembnih obletnic: s tolminskimi »puntarji« bodo zaključili praznovanja 300-letnice Tolminskega punta. Neposredno iz Tolmina bodo prenašali slavnostni koncert, na katerem se bodo ob Simfoničnem orkestru RTV Slovenija pod vodstvom Marka Muniha, predstavili najboljši pevci soške doline. Neposredni prenos bo v nedeljo, 8. septembra, ob 17.15 na TV Koper-Capodistria in TV Slovenija. Obeležili bodo tudi 70-letnico od ustanovitve IX. korpusa, Prekomorskih brigad, Istrskega odreda, VII. korpusa, t. i. goriške fronte in Kobariške republike ter zasnove partizanskega šolstva. Reportaže, ki so nastale skozi pričevanja nekaterih, ki so vse to doživeli in njihovih potomcev bodo od 2. do 14. septembra predvajane v informativni oddaji Primorska kronika. Nato pa jih bodo, zbrane v posebni oddaji Boj za Primorsko, predvajali v nedeljo, 15. septembra, na dan Priključitve Primorske k matični domovini. Praznik Primorcev bodo ob 18. uri na TV Koper – Capodistria obeležili tudi z dokumentarnim filmom Primorska himna o znameniti pesmi Leva Svetka – Zorina, Vstala Primorska, ki je nastal v režiji Tuga Štiglica, po scenariju Jadrana Strleta. Dan prej, v soboto , 14. septembra, pa si bodo lahko gledalci TV Slovenija, ob 11. uri, ogledali tudi neposredni prenos osrednje slovesnosti, ki bo potekala v Lipici. Ta bo ob 18. uri skrajšan predvajan tudi na TV Koper – Capodistria.

TV-program za italijansko narodno skupnost bo gledalce tudi jeseni informiral z dnevno-informativnima oddajama Tuttoggi. Ob ponedeljkih bo na sporedu športni tednik Zona Sport, ob torkih pa bo pozornost namenjena dogajanju in razglabljanj o problematikah na področju šolstva in izobraževanja z oddajo Tuttoggi Scuola. Ob petkih bodo v oddaji Tuttoggi Attualita' osvetljevali aktualna dogajanja v lokalnem in čezmejnem prostoru. Oddaji Il Settimanale in Est-Ovest, ki ju pripravljajo z Deželnega Sedeža RAI v Trstu, pa bosta konec tedna gledalcem ponujali poglobljen pogled v dogajanja v sosednji Furlaniji Julijski Krajini in v srednje evropskem in balkanskem prostoru .

Z oktobrom ob četrtkih, ob 19.30, na spored prihaja nova izobraževalna oddaja School in cool. Oddaja namenjena predvsem mlajši publiki bo na poljuden in zabaven način izpostavljala poznavanje in slovnično pravilno uporabo italijanskega jezika. Ponedeljkova oddaja Artevisione bo ob 20.30 razkrivala svet kulture in umetnosti. Tedenska aktualna okrogla miza Merdiani bo ponudila nekaj novih obrazov ter nove teme in vsebine. Vračata se tudi priljubljeni večerni oddaji Istria e dintorni in oddaja Una ciacolada con … Poeziji in pesnikom bo tudi jeseni posvečena petkova oddaja Le parole piu' belle. Vsak petek in nedelja bosta ob 21. uri namenjena dokumentarnim oddajam. Od novembra dalje se vrača tudi oddaja K2, ki bo ponudila nove zgodbe o gorah in alpinizmu. Jesen prinaša nove serije glasbenih in drugih oddaj ter glasbenih koncertov. Glasbena oddaja o mednarodno priznanem glasbenem festivalu Folkest bo na sporedu ob sredah, ob 21. uri, prihaja tudi nova serija oddaj L'Appuntamento. Poleg tega jesen prinaša tudi številne vsebine za športne navdušence, med 8. in 14. uro pa se na spored vrača tudi jutranji Infokanal, ki ob poslušanju programa Radia Capodistria ponuja aktualne dnevne vesti in vrsto servisnih informacij.