Slovenska košarkarska reprezentanca je 30. junija v Stožicah v Ljubljani s Hrvaško odigrala kvalifikacijsko tekmo skupine C za uvrstitev na Svetovno prvenstvo 2023, 3. julija pa kvalifikacijsko tekmo v skupini C v Stockholmu na Švedskem. Obe tekmi je na območju Slovenije prenašal program Sport Klub 1 (SK1), saj je pridobil ekskluzivne pravice za prenos kvalifikacijskih tekem slovenske košarkarske reprezentance na območju Slovenije.

SK1 je program, ki po javno znanih podatkih dosega na območju Slovenije približno 31 % pokritost, zato si tekme, za katero je bilo v javnosti izjemno zanimanje, večina gledalcev ni mogla ogledati. Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah pa v 34. členu določa, da bi tak dogodek lahko prenašal le izdajatelj v neplačljivem televizijskem programu, če ima možnost televizijski program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Na podlagi podatkov, ki so javno znani ali dostopni, RTV Slovenija naveden pogoj za predvajanje pomembnih športnih dogodkov na območju Slovenije zagotovo izpolnjuje, najverjetneje ga izpolnjujejo tudi nekatere druge televizije, SK1 pa po ocenah RTV Slovenija zakonskih pogojev ne izpolnjuje. Prepričani smo, da bi izdajatelj televizijskega programa SK1 moral pravice za prenos kvalifikacijskih tekem košarkarske reprezentance za območje Slovenije ponuditi in izvesti v nadaljnji prenos (t. i. podlicenco), tako da bi bilo pomembnemu delu gledalcev na območju Slovenije omogočeno spremljanje teh dogodkov na neplačljivem televizijskem programu.

RTV Slovenija je v luči zagotovitve javnega poslanstva poskušala stopiti v stik z odgovornimi osebami izdajatelja medija SK1, za pridobitev teh pravic, vendar so bili vsi poskusi formalnega postopka pogajanj in pridobitve relevantnih podatkov za pripravo ponudbe neuspešni. RTV Slovenija je poskušala pridobiti pravice pri izdajatelju SK1 tudi pri drugih pomembnih športnih dogodkih, ki so v javnem interesu, vendar prav tako neuspešno. Še več, da izdajatelj SK1 razpolaga z ekskluzivnimi pravicami za posamezne dogodke smo celo izvedeli povsem naključno ali pa prepozno. S tem je bilo RTV Slovenija onemogočeno izvajanje poslanstva in nalog v javnem interesu, med njimi zagotavljanje kakovostnih informacij o vseh športnih dogodkih ter spodbujanje športa oz. športnih vsebin, kot to predvideva 4. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Na RTV Slovenija menimo, da bi izdajatelji medijev, ki za pomembne dogodke pridobijo ekskluzivne pravice za predvajanje na območju Republike in ne izpolnjujejo pogojev po 34. členu ZAvMS, morali te pravice ponuditi v prenos izdajateljem medijev, ki izpolnjujejo te pogoje, in sicer na transparenten in enakovreden način.