V 109. letu starosti se je poslovil veliki tržaški pisatelj Boris Pahor. Je eden najbolj prevajalnih slovenskih avtorjev in prejemnik številnih priznanj. S pričevanji je sodobno družbo neumorno opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov. Njegovemu življenju in izjemnemu literarnemu opusu se bomo v prihodnjih tednih poklonili tudi na programih RTV Slovenija.

Televizija Slovenija

V ponedeljek, 6. 6. 2022, ob 21.00 bo na TV SLO 1 dokumentarni film Trmasti spomin, ki spremlja Pahorja od Trsta do Pariza, kjer je doživel prvo mednarodno priznanje, in odkriva dolgo ter zapleteno življenjsko pot tega velikega pričevalca dvajsetega stoletja.

Teden dni pozneje, 13. 6. 2022, bo ob 21.00 na TV SLO 1 film Nekropola, televizijska adaptacija istoimenske gledališke uprizoritve režiserja Borisa Kobala. Pisatelj Boris Pahor je s svojim romanom Nekropola dosegel svetovno slavo. Pred leti je Kobal Pahorjev roman priredil za gledališče; v predstavi je ohranil vse temeljne poteze Pahorjevega romana, ki v zgodbi sopostavlja zločinski sistem, ki hoče uničevati življenja, in posameznika, ki skuša ob vsej grozljivosti taboriščnega življenja ohraniti vero v smiselnost preživetja.

Dokumentarni film Mož, ki je preveč videl.
Dokumentarni film Mož, ki je preveč videl.

Na dan smrti Borisa Pahorja je Televizija Slovenija že predvajala britanski dokumentarni film Mož, ki je preveč videl. Film, ki prinaša Pahorjevo pričevanje o odraščanju v fašistični Italiji in boju zoper nacizem ter o brutalni izkušnji internacije v koncentracijskih taboriščih Dachau, Bergen-Belsen in Natzweiler-Struthof, je še vedno dostopen na našem TV portalu.

Ob tem so si gledalci Televizije Slovenija lahko znova ogledali tudi oddaje Pričevalci, v katerih so v treh delih prisluhnili Pahorjevi izpovedi, ki ponuja enkraten in celovit uvid v življenje in čustvovanje tega velikega slovenskega pisatelja, rojenega leto dni pred začetkom prve svetovne vojne. Oddaje bodo na sporedu TV SLO 2 ob 17.30 še danes, 2. 6., in jutri, 3. 6. Dostopne pa so tudi na našem TV portalu.

Radio Slovenija

Bogati dediščini Borisa Pahorja so se obsežno poklonili tudi na programih Radia Slovenija. Oddaje o tem velikem pisatelju in njegovem delu najdete med njihovimi podkasti, nanj pa se bodo spominjali tudi v prihodnjih dneh in tednih.

Na 1. programu Radia Slovenija bodo lahko poslušalci danes, 2. 6. 2022, prisluhnili predstavitvi Pahorjevih del Nekropola in Žlahtne transverzale, v oddaji pa bo o svojem delu govoril tudi Boris Pahor. Staša Grahek je oddajo pripravila leta 1992.

Na 3. programu Radia Slovenija – Program ARS bodo v Izbrani prozi 4. 6. predstavili odlomek iz dela Grmada v pristanu, ki so ga posneli pred dvema letoma. 5. 6. pa bodo v oddaji Spomini, pisma in potopisi (2015) predvajali odlomek iz Pahorjevih spominov na delovna nacistična taborišča z naslovom Rdeči trikotniki.

Na velikega pisatelja se bodo dnevno spomnili tudi na Radiu Koper, kjer bodo do konca meseca vsak dan ob 6.00 program začeli z njegovimi spomini iz svojih bogatih arhivov, ki celotno družbo napeljujejo k boljšemu razumevanju sveta okoli nas in k širjenju dobrega.