Poslovanje javnega zavoda RTV Slovenija v prvem trimesečju letošnjega leta je preseglo pričakovanja – zavod je finančno obdobje zaključil pozitivno, z okoli 2 milijona evri presežka prihodkov nad odhodki. Prodaja premoženja v tem obdobju ni bila potrebna.

Finančni načrti so za prvo trimesečje predvidevali okoli 32 milijonov evrov prihodkov, dejansko pa je javni zavod v tem obdobju ustvaril dobrih 33,6 milijona evrov prihodkov, kar je 1,6 milijona več kot predvideno. K temu sta največ prispevala uspešnejše in učinkovitejše trženje oglasnega prostora ter povečanje prihodka z naslova RTV-prispevka.

Tudi na strani odhodkov je zavod posloval uspešnejše kot predvideno. Predvidevali smo več kot 36 milijonov odhodkov, zavod pa je dejansko v tem obdobju beležil dobrih 31,6 milijona evrov odhodkov. Tako smo skupaj prihranili 4,4 milijona evrov. Največ prihrankov, kar 2 milijona evrov, izhaja iz zmanjšanja stroška dela, kar je neposredno povezano z uspešno izvedbo kadrovske sanacije, ene od ključnih prioritet javnega zavoda RTV Slovenija.

Ob tem dodajmo, da zavod izkazuje pozitiven finančni rezultat v prvem trimesečnem obdobju kljub dejstvu, da v tem obdobju ni prišlo do prodaje delnic družbe Eutelsat Communications ter prodaje drugega premičnega in nepremičnega premoženja.

Javni zavod RTV Slovenija je ob koncu meseca marca razpolagal tudi z 8 milijoni evrov likvidnih sredstev na računu, kar je tudi eden od pomembnih kazalcev uspešnega poslovanja.

Spodbuden finančni rezultat prvega trimesečja letošnjega leta izhaja iz vrste aktivnosti za povečanje prihodkov, obvladovanje stroškov dela in racionalizacijo v vseh drugih segmentih poslovanja. Vodstvo RTV Slovenija tako izpolnjuje svojo zavezo o racionalizaciji poslovanja javnega zavoda.

Finančno stanje kljub temu ostaja resno. Zaradi svetovne energetske krize bo dvig stroškov energentov večino ukrepov in naporov za doseganje boljšega rezultata izničil, saj bodo stroški višji kar za 5 milijonov evrov glede na preteklo leto. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je maja letos zato ustanovitelja javnega zavoda pozval k uskladitvi RTV-prispevka z rastjo inflacije in drugimi naraščajočimi stroški za nemoteno in kakovostno izvajanje javne službe.

Zaposleni pa bodo še v tem mesecu na svoje račune prejeli tudi regres za letni dopust. Izplačan bo 15. junija skupaj z majsko plačo, in sicer v višini 1.074 evrov.