Tanja Žakelj, Vasilij Žbogar in FC Luka Koper so najboljši športniki Primorske. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tanja Žakelj, Vasilij Žbogar in FC Luka Koper so najboljši športniki Primorske. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Naš športnik

Ob jubilejni 30. prireditvi Naš športnik je namreč Primorska prvič dobila absolutne zmagovalce.

Med dekleti je slavila gorska kolesarka Tanja Žakelj, drugo mesto je osvojila atletinja Snežana Rodić, tretje pa kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. Od četrtega do šestega mesta so se zvrstile gimnastičarka Tea Ugrin, skakalka v vodo Sofia Carciotti in jadralska naveza razreda 470, Tina Mrak in Veronika Macarol.

Pri moških je slavil jadralec Vasilij Žbogar, na drugo stopničko se je povzpel smučarski skakalec Jaka Hvala, na tretje pa nogometaš Valter Birsa. Četrto mesto je pripadlo košarkarju Nebojši Joksimoviću, peto je osvojil odbojkar Loris Maniá, šesto pa balinar Anže Petrič.
Med ekipami so lovoriko za prvo mesto dvignili nogometaši FC Luke Koper, odbojkarice Luke Koper so druge, na tretji stopnički so pristali balinarji Hrasta Kobjeglave. Na četrtem mestu so odbojkarji Sloge Tabor, peta je ekipa Bronxa iz Škofij, ki nastopa v futsalu, šesti pa so rokometaši Istrabenz plinov Izola.
Za najboljše primorske športnike so glasovali novinarji RTV centra Koper-Capodistria, Primorskih novic, Primorskega dnevnika, deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino in spletnega portala slosport.org. Prireditev je ob sodelovanju Kosovelovega doma Sežana sooblikovalo tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.
***
OBRAZLOŽITVE
Tanja Žakelj (gorska kolesarka) - 101 (1. mesto)
Po odlični olimpijski sezoni je tudi letos povsem v ospredju slovenske in mednarodne športne javnosti. Gorska kolesarka z Ledin nad Idrijo je bila v iztekajočem se letu z naskokom najboljša slovenska kolesarka in nedvomno ostaja primorska športna junakinja in vzor številnim športnim privržencem. Tanja je osvojila naslov evropske prvakinje v olimpijskemu krosu, v svetovnem pokalu je zabeležila krstno zmago za Slovenijo in skupno dvakrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Odlični rezultati skozi vso sezono so pripadnici športne enote Slovenske vojske zagotovili lovoriko za skupno zmago v svetovnem pokalu gorskega kolesarstva.
Vasilij Žbogar 106 (1. mesto)
Poolimpijska sezona je bila za našega najboljšega jadralca Vasilija Žbogarja več kot uspešna, saj se je utrdil med vodilnimi jadralci razreda finn. Že bron na tekmi svetovnega jadralskega pokala v Palmi de Mallorci je nakazal, da je na pravi poti, vrhunec sezone pa je dosegel na letošnjem evropskem prvenstvu., kjer je po dveh osvojenih olimpijskih kolajnah v razredu laser postal evropski prvak v razredu finn. Na svetovnem prvenstvu v Talinu mu ni šlo tako gladko, saj je pristal na 13. mestu. Vseeno je to odlična osnova za novo sezono, v kateri bo pogled člana jadralnega kluba Burja Izola še bolj usmerjen k olimpijskim igram v Riu de Janeiru.
FC Luka Koper 108 (1.mesto)
FC Luka Koper je bila v minuli tekmovalni sezoni z osvojitvijo četrtega mesta najboljši primorski nogometni prvoligaš, a to ni bilo dovolj za načrtovano uvrstitev v evropske pokale. Zaradi nejasne finančne slike je poleti celo kazalo na zaton koprskega nogometa na najvišji tekmovalni ravni, toda razmere so se z dogovorom z največjim upnikom sčasoma uredile. V klubu lahko konec leta pričakujejo dobre volje, saj bodo zimski premor preživeli kot drugouvrščeni, spomladi pa se bodo spopadli za mesto v nogometni Evropi.