Nova sezona ene najbolj prepoznavnih in priljubljenih oddaj na Televiziji Slovenija, oddaja Dobro jutro, bo z gledalci ponovno 26. avgusta. V zadnjem avgustovskem tednu jih bodo ustvarjalci pozdravili v poletno obarvani izdaji Dobrega jutra, od 2. septembra dalje pa bodo jutranjiki z njimi ponovno spet vsak delovnik med 7. in 10. uro.

Gledalce bodo zbujale ekipe iz ljubljanskega, mariborskega in koprskega studia. Ob ponedeljkih, sredah in petkih jih bodo v lepši dan iz ljubljanskega studia pospremili Špela Močnik, David Urankar, Ljubica Mlinar, Monika Tavčar, Ana Tavčar in Karin Sabadin. Ob torkih bo oddajo pripravljala mariborska ekipa v sestavi Katja Treer in Andrej Geržina, na terenu bosta Goran Obradović in Veronika K. Žajdela, ki je tudi urednica oddaje. Vsak četrtek pa bo oddaja potekala iz koprskega studia, vodili jo bodo Erter Pust, Evgen Ban in Sabina Francek Ivović.

Ekipa Dobrega jutra. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Ekipa Dobrega jutra. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Oddaja se posveča aktualnim temam, ki so tesno povezane z vsakdanjikom ljudi, in ponuja številne raznolike vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kulinaričnih nasvetov, nasvetov za medosebne odnose ter receptov, do predstavitev navdihujočih življenjskih zgodb, nasvetov za vrtičkarje in prehrano ter privlačnih nagradnih iger. Ravno zaradi svoje dinamičnosti in raznolikosti so oddajo gledalci vzeli za svojo, kar se kaže v njeni izjemni priljubljenosti.

Oddaja Dobro jutro bo na sporedu vsak delovnik na 1. programu Televizije Slovenija že od 7. ure dalje: »Včasih slišim zabavne pripombe, da naj bi bila jutra lepša, če bi se začela kasneje. No, medtem ko večina spi, moja budilka ob dneh, ko vodim oddajo Dobro jutro, zazvoni ob 3.30. Najtežje se je skobacati iz tople postelje pozimi, a kozarec vode z limono predrami telo. Dan pred oddajo, ko je običajno največ dela, se mora zaključiti ob 21. uri, saj bi bilo sicer vstajanje skoraj sredi noči še težje. Tudi sicer nimam težav z zgodnjim prebujanjem, ker so jutra namenjena sprehodom ali teku z mojo psičko. Najlepša so maja in junija, ko jo mahneva proti morju in se v zraku čuti svežina novega dne. In tako je tudi, ko brzim po koprskih ulicah v jutranjo oddajo in razmišljam, koliko zanimivih gostov nas bo tokrat obiskalo in kaj vse bomo od sedmih do desetih ponudili našim gledalcem. Z veseljem se zbujam z mislijo, da je pred menoj še ena odlična oddaja Dobro jutro, ki je seveda tudi sama kot gledalka ne bi zamudila,« je zapisala Sabina Francek Ivovič. V Kopru načrtujejo sproščena jutra, začinjena s podrobnimi podatki o vremenu, javljanji s terena z najlepših koncev Primorske, od Pirana do Bovca, koristnimi nasveti za dobro počutje in seveda dobro kuho.

Sabina Francek Ivovic.
Sabina Francek Ivovic.

Iz ljubljanskega studia bodo ob ponedeljkih znani estradniki pripravljali zajtrk, v rubriki Jutranji heroji bodo gledalci spoznavali posameznike, ki so s svojimi dejanji navdihnili skupnost in pokazali, kaj pomeni biti pravi junak vsakdanjega življenja. V rubriki Ali je res? bodo raziskovali in iskali odgovore na večne dileme. Ponedeljek ostaja tudi v znamenju zdravstvenih minut in domače lekarne, v kateri bodo predstavili naravne rešitve za vsakodnevne težave.

Ob sredah bodo poleg prometnih minut in pravnih nasvetov podajali predloge za dobre knjige in zanimive vsebine, ki jih bomo predvajali na TV Slovenija. Gledalci bodo lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gostili pa bodo tudi strokovnjake, ki se bodo skupaj z voditeljema Špelo Močnik in Davidom Urankarjem lotevali poglobljenih debat o najrazličnejših tematikah in vsakdanjih življenjskih dilemah, pri debatah pa bodo s svojimi mnenji lahko sodelovali tudi gledalci. Sreda bo tudi športno obarvana, v rubriki Š kot šport bodo spoznavali nenavadne športe, gostili športne junake in komentirali ter napovedovali pomembne športne dogodke.
Petki bodo med drugim kuharsko obarvani, z gledalci bodo delili gospodinjske nasvete, preverjali setveni koledar, vrača pa se tudi rubrika, v kateri bodo lahko gledalci pozdravili svoje bližnje in jim čestitali.

Voditeljica Špela Močnik se nove sezone že izjemno veseli: »Po poletju se vedno veselim nove sezone. Z dopusta se vrnemo spočiti, naspani, polni energije in svežega zagona, z novimi idejami. Že zato je jesenski start sezone vedno pospremljen z dobro voljo. Oddajo malo prevetrimo, dodamo nove rubrike; poskrbimo, da smo mi kot ustvarjalci in seveda gledalci zadovoljni. Najti dobro rubriko je izziv, torej takšno, ki bo gledalce tako informirala kot zabavala. Malo pa je izziv tudi, ko se moramo spet navaditi na bolj zgodnje vstajanje.«

Špela Močnik. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Špela Močnik. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Tudi mariborska ekipa pripravlja številne nove zanimive vsebine. Katja Treer bo tudi v novi sezoni odkrivala in raziskovala skrite in manj znane zgodbe iz naše zgodovine. Če tudi gledalci poznajo kakšen zanimiv, nenavaden ali skrivnosten dogodek, zgodbo ali stavbo iz svojega kraja, lahko predloge pošljejo na njihov spletni naslov in morda pride njihova ekipa ravno k vam na obisk. Veronika K. Žajdela se bo podajala na filmske poti in vam vsak teden naznanila prihajajoče filme ter postregla z aktualnimi novicami iz filmskega sveta. Andrej Geržina bo raziskoval vesolje, sicer na njegovo žalost le z Zemlje, s sogovorniki bo odkrival najtemnejše črne luknje, najsvetlejše zvezde in vse meglice vmes. Goran Obradović pa se bo preizkušal v različnih poklicih, tudi v živo. Seveda ne bo manjkalo dnevnih zanimivosti in informacij, obiskovali bodo kulturne ustanove in znamenitosti, ter v studiu gostili strokovnjake z različnih področij.