Druga sezona oddaj Izven okvirja nadaljuje januarsko serijo intervjujev z izjemnimi Slovenci in Slovenkami. Tudi tokrat se bo z gosti pogovarjal Boštjan Romih. Izbor sogovornikov je opravil uredniški odbor revije National Geographic Slovenija, intervjuji pa so bili posneti v impresivnem prenovljenem Sodnem stolpu v Mariboru, ki je zasnovan kot amfiteatralni prostor.

Dr. Robert Brus in voditelj Boštjan Romih. Foto: Nejc Prezelj
Dr. Robert Brus in voditelj Boštjan Romih. Foto: Nejc Prezelj

Gosti jesenske sezone

Borut Furlan: 1. 9. ob 17.45 na TV SLO 1

Fotografija Boruta Furlana.
Fotografija Boruta Furlana.

Vrhunski podvodni fotograf Borut Furlan, za katerim je več kot 5500 potopov na najrazličnejših koncih sveta, je prejemnik številnih priznanj ter nagrad doma in v tujini. Svoja dela objavlja v številnih domačih in tujih publikacijah. Leta 2014 ga je uredništvo revije v Washingtonu nagradilo s priznanjem za najboljšo naravoslovno reportažo med vsemi lokalnimi izdajami revije.

Dr. Robert Brus: 8. 9. ob 17.45 na TV SLO 1

Dr. Robert Brus je redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in na različnih oddelkih predava predmete s področja dendrologije, gozdne genetike, žlahtnjenja gozdnega drevja ter gozdnega semenarstva in drevesničarstva. Je tudi prodekan Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter član več domačih in mednarodnih strokovnih in znanstvenih združenj ter uredniških odborov znanstvenih revij.

Dr. Ivan Šprajc: 5. 9. ob 17.45 na TV SLO 1

Ivan Šprajc. Foto: Zasebni arhiv.
Ivan Šprajc. Foto: Zasebni arhiv.

Dr. Ivan Šprajc je slovenski arheolog, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za arheoastronomijo, ki je zaslužen za nekatera od najpomembnejših odkritij davnih majevskih mest na mehiškem polotoku Jukatan. Med letoma 1992 in 2000 je bil zaposlen kot raziskovalec na mehiškem Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH). Od leta 2000 dela na ZRC SAZU v Ljubljani, kjer je predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije, ter predava na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Dr. Matevž Dular: 20. 9. ob 20:00 na TV SLO 2

Matevž Dular. Foto: Zasebni arhiv.
Matevž Dular. Foto: Zasebni arhiv.

Dr. Matevž Dular je zaposlen na Katedri za energetsko strojništvo Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Področje njegovega znanstvenega delovanja je inženirska dinamika tekočin, predvsem pa kavitacija. Več let je vodil projekta za Evropsko vesoljsko agencijo, nato pa na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil petletni projekt, ki raziskuje možnost uporabe kavitacije za uničevanje virusov in bakterij, ki so prisotni v vodah; lani je pridobil še projekt ERC PoC (Proof of Concept), v okviru katerega bodo razvili in komercializirali napravo za obdelavo aktivnega blata iz komunalnih čistilnih naprav.

Jure Kravanja: 27. 9. ob 20:00 na TV SLO 2

Fotografija Jureta Kravanje. Foto: Zasebni arhiv.
Fotografija Jureta Kravanje. Foto: Zasebni arhiv.

Jure Kravanja se je šele v svojih štiridesetih letih začel zanimati za fotografijo. Hobi se je hitro razvil v strast in način življenja. Njegovo delo je osredotočeno predvsem na abstraktno, arhitekturno in krajinsko fotografijo. Pred desetimi leti je v praksi udejanjil idejo o fotografiji kot diagnostičnem, terapevtskem in izraznem sredstvu ter jo izvajal kot kreativni terapevt v Kliničnem psihiatričnem centru Polje, Ljubljana.

Vabimo vas, da si razširite obzorja skupaj z izjemnimi sogovorniki oddaje Izven okvirja.