Marija Šestak je po več kot dvanajstih letih prejela bronasto medaljo, ki si jo je priborila na SP-ju v Osaki leta 2007. Foto: EPA
Marija Šestak je po več kot dvanajstih letih prejela bronasto medaljo, ki si jo je priborila na SP-ju v Osaki leta 2007. Foto: EPA
Bron je končno njen! Foto: EPA
Bron je končno njen! Foto: EPA

Vsak športnik približno 20 let dela za to, da doživi občutke, ko dobi kolajno, teh nekaj minut podelitve je vrednih dveh desetletij dela. Sama jih ne bom nikoli doživela, a je bolje, da zdaj odličje vendarle imam. Poleg tega pa me verjetno danes v Dohi ne bi bilo, tako pa bom imela priložnost še za spremljanje nastopov naših športnikov.

Marija Šestak

Slovenska rekorderka v troskoku, ki je bila na svetovnem prvenstvu v atletiki v Osaki na Japonskem leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov svojih tekmic pridobila dve mesti, je namreč v Dohi prejela medaljo, osvojeno pred 12 leti.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je odločitev sicer sprejela že pred dvema letoma, a so se tudi odločili, da ne bodo poslali medalje po pošti, temveč bodo oškodovanim atletinjam in atletom omogočili, da prejmejo medalje, kot se spodobi – na zmagovalnem odru naslednjega SP-ja.

"Škoda, da nisem bila na podelitvi medalj že pred 12 leti, to je bilo prvo, kar me je prešinilo na današnji razglasitvi, ko sem bila sama na zmagovalnem odru. Če bi dobila medaljo v Osaki, ko sem prvič tekmovala za Slovenijo, bi bila moja športna pot gotovo drugačna," je najprej povedala nekdanja šampionka.

"Z bronom iz Osake bi bila pozneje v karieri bolj sproščena, ne bi lovila rezultatov. Imela bi že odličje s svetovnega prvenstva in bi bila gotovo drugače obravnavana tako v svetu kot v novi domovini. Težko je sicer reči, kako bi se razpletala moja kariera, ali bi bila res tudi boljša, a gotovo bi bila drugačna. Bila bi samozavestnejša na naslednjih tekmah."

Troskokašica Marija Šestak, rojena Martinović, je po poroki z Matijo Šestakom, tekačem na 400 m, leta 2006 prevzela slovensko državljanstvo. V dvorani je bila svetovna podprvakinja leta 2008 v Valencii in evropska podprvakinja leta 2009 v Torinu. Po razkritju dopinških grešnic pa je zdaj njen največji uspeh postal bron s SP-ja 2007 v Osaki.

Maja Mihalinec za stotinko ob polfinale

Najboljša slovenska šprinterka Maja Mihalinec je danes v teku na 100 m s svojim drugim izidom kariere, 11,32 sekunde, za stotinko zgrešila polfinale.

Maja Mihalinec je zasedla končno 25. mesto na 100 m. Foto: Reuters
Maja Mihalinec je zasedla končno 25. mesto na 100 m. Foto: Reuters

"Stotinka sekunde me je ločila od polfinala. Ne morem biti razočarana, hitro sem tekla in to je dober obet za 200 m. Poleg tega imam zdaj dan počitka in se teka na pol stadionskega kroga, ki je moja najboljša disciplina sezone, zelo veselim," je povedala Mihalinčeva po tekmi.

17. SVETOVNO PRVENSTVO               
DOHA, slovenski nastopi              
                                       
Disk (M), kvalifikacije:               
 1. D. STAHL          ŠVE       67,88  
 2. F. DACRES         JAM       65,44  
 3. M. DENNY          AVS       65,08  
...                                    
31. K. ČEH            SLO       59,55  
                                       
                                       
100 m, prvi krog (Ž):                  
 1. S.-A. FRASER      JAM       10,80  
 2. M. JOSE TA LOU    SKO       10,85  
 3. D. ASHER SMITH     VB       10,96  
...                                    
25. M. MIHALINEC      SLO       11,32  

29-letna šprinterka se je po dveh sezonah, ko ni nastopala zaradi poškodb, v letošnji sezoni dokončno vrnila, saj je na 100 in 200 m v zelo zgoščeni in ostri konkurenci premagala uveljavljene tekmice v svetovnem merilu.

Na prvenstvu bo Mozirjanka nastopila še v teku na 200 m, ki je njena boljša disciplina v tej sezoni – svojo najboljšo znamko je izboljšala prav na zadnji tekmi v Zagrebu na začetku meseca. "S trenerjem Srdjanom Djordjevičem bova najprej analizirala to tekmo, gotovo je kaj za popraviti, denimo start, pa tudi v finišu sem bila že hitrejša letos. Na 200 m se bom dobro pripravila in tam pričakujem polfinale. Tekla bom na polno že v prvem krogu kvalifikacij, kjer si želim odteči tudi olimpijsko normo."

Debi dvometraša s Ptuja na velikem odru

Ptujčan Kristijan Čeh je končal nastope na SP-ju. Kvalifikacije meta diska je končal z 59,55 m na predzadnjem, 31. mestu.

Začel je z 59,55 m, nato pa izida ni več izboljšal, saj je v naslednjih dveh serijah ostal brez njega.

"Sezona je bila dolga, a sem dobro treniral in opravil sem vse, kar smo načrtovali pod vodstvom trenerja Gorazda Rajherja. Šele nekaj dni pred SP-jem sem dobil povabilo, imel sem že teden dni premora. Čeprav nisem vrgel res daleč, pa sem zadovoljen, to je bila nova izkušnja. Nisem bil napet ali nervozen, bil sem sproščen," je povedal novinec v največji svetovni konkurenci.

20-letni in 2,06 metra visoki Ptujčan je že z nastopom v Dohi izpolnil še zadnji zadani cilj pred sezono, saj je nastopil na prvi veliki članski tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
20-letni in 2,06 metra visoki Ptujčan je že z nastopom v Dohi izpolnil še zadnji zadani cilj pred sezono, saj je nastopil na prvi veliki članski tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Čeh, velik up slovenske atletike in letošnji evropski mlajši članski prvak, je najmlajši in daleč najvišji v tokratni devetčlanski slovenski ekipi. "Prvi članski SP zame ni bil slab, pred seboj imam še veliko atletskih sezon. Pričakujem, da bom kmalu izboljšal slovenski rekord in vrgel več kot 64,79 m. Pridno bom treniral pozimi in si želim, da bi prihodnje leto tekmoval tudi na olimpijskih igrah v Tokiu," si je še zaželel Čeh.

Christian Coleman je slavil na 100 m. Foto: EPA
Christian Coleman je slavil na 100 m. Foto: EPA

Vrhunec dneva Colemanu
Američan Christian Coleman je po pričakovanjih osvojil naslov na 100 m in je zdaj s časom 9,76 sekunde na šestem mestu večne lestvice vseh časov.

23-letni Coleman iz Atlante je brez težav z izidom sezone ugnal rojaka in branilca naslova Justina Gatlina (9,89), tretji je bil Kanadčan Andre de Grasse (9,90). Gatlin je bil prvi pred dvema letoma na prvenstvu v Londonu, kjer se je poslovil legendarni Jamajčan Usain Bolt.

Drugi dan SP-ja bodo skupaj podelili skupaj šest kompletov medalj, že po polnoči tudi v hitri hoji na 50 km za oba spola, kjer bo znova glavna tema huda vročina na asfaltu katarske prestolnice. Drugi so prvaki že postali na klimatiziranem stadionu Kalifa.

Moški finale na 100 m

Padel prvi svetovni rekord
Že pred končnimi odločitvami dneva je padel prvi svetovni rekord, ki pa bo kmalu še zelo velikokrat izboljšan. V štafeti na 4 x 400 m mešano ga je dosegla ameriška četverica s 3:12,42 sekunde, kar je sicer tudi prvi uradni rekord. Tekli so Tyrell Richards, Jessica Beards, Jasmine Blocker in Obi Igbokwe, dosežek pa bo verjetno popravljen že v nedeljo, ko bodo prvič v zgodovini SP-ja v tej štafeti podelili medalje.

Siffan Hasan je na 10.000 m s 30:17,62 tekla najboljši izid sezone na svetu. Foto: EPA
Siffan Hasan je na 10.000 m s 30:17,62 tekla najboljši izid sezone na svetu. Foto: EPA

Sifan Hassan, v Etiopiji rojena 26-letnica iz Nizozemske, je na 10.000 s 30:17,62 tekla najboljši izid sezone na svetu in za slabe štiri sekunde za svoj prvi naslov na SP-jih ugnala Etiopijko Letesenbet Gidey (30:21,23). Agnes Jebet Tirop (30:25,20) je bila na tretjem mestu na čelu treh Kenijk, ki so si sledile do petega mesta.

Tudi Jamajčan Tajay Gayle je z 8,69 m v skoku v daljino poskrbel za najboljši dosežek leta in za prepričljivo slavje. Jeff Henderson iz ZDA je za srebro skočil 8,28 m, Juan Miguel Echevarria s Kube pa je bil z 8,34 m bronast.

Američanka DeAnna Price je za svojo prvo mednarodno medaljo v metu kladiva s 77,54 m v tretjem poskusu ugnala vse tekmice. 26-letnica je prehitela Poljakinjo Joanno Fiodorow (76,35 m) in Kitajko Zheng Wang (74,76 m). Zaradi poškodbe ni bilo prve favoritinje in dvakratne olimpijske zmagovalke Anite Wlodarczyk iz Poljske.

Coleman kralj šprinta na 100 m

17. SVETOVNO PRVENSTVO               
DOHA, končne odločitve 2. dne        

100 m (M):                             
 1. C. COLEMAN        ZDA      * 9,76  
 2. J. GATLIN         ZDA        9,89  
 3. A. DE GRASSE      KAN        9,90  

Daljina (M):                           
 1. T. GAYLE          JAM      * 8,69  
 2. J. HENDERSON      ZDA        8,39  
 3. J. M. ECHEVARRIA  KUB        8,34  
                                       
10.000 m (Ž):                          
 1. S. HASSAN         NIZ  * 30:17,62  
 2. L. GIDEY          ETI    30:21,23  
 3. A. JEBET TIROP    KEN    30:25,20  

Kladivo (Ž):                           
 1. D. PRICE          ZDA       77,54  
 2. J. FIODORROW      POL       76,35  
 3. Z. VANG           KIT       74,76  
                                       
       * - izid sezone na svetu        
Hoja 50 km (M):                             
 1. J. SUZUKI         JAP     4:04,76  
 2. J. VIEIRA         POR     4:04,59  
 3. E. DUNFEE         KAN     4:05,02

Hoja 50 km (Ž):                             
 1. R. LIANG          KIT     4:23,26  
 2. M. LI             KIT     4:26,40  
 3. E. A. GIORGI      ITA     4:29,13