Pogačar, Vingegaard, Roglič, Evenepoel in drugi se bodo za rumeno majico še naprej borili tudi s komentarjem na Televiziji Slovenija. Foto: ASO/Billy Ceusters
Pogačar, Vingegaard, Roglič, Evenepoel in drugi se bodo za rumeno majico še naprej borili tudi s komentarjem na Televiziji Slovenija. Foto: ASO/Billy Ceusters

Tako kot je Tadej Pogačar s svojo ekipo sklenil novo pogodbo vse do leta 2030, je RTV Slovenija kot del EBU-ja podaljšal sodelovanje in bo prenašal dirko vseh dirk še pet dodatnih poletij.

Prireditelj največje kolesarske dirke na svetu ASO in Evropska radiotelevizijska zveza sta podaljšala dogovor za prenose na evropskih javnih televizijah vse do leta 2030. Dosedanji dogovor je veljal do sezone 2025, zdaj pa sta Amaury Sport Organisation in EBU v imenu 13 različnih evropskih javnih televizij podaljšala sodelovanje še za pet let.

TV SLO zadržal Dirko po Franciji in pridobil nove dirke

Pri pogajanjih, ki so potekala v zadnjem letu, je pomembno vlogo odigrala Televizija Slovenija, katere osnovni cilj je bilo podaljšanje prenosov z Dirke po Franciji, hkrati pa pridobiti še katero od najpomembnejših kolesarskih dirk, ki jih prireja ASO. S kolesarskim razcvetom se je vrednost pogodb občutna zvišala, a ob sočasnem dogovoru z Eurosportom je RTV Slovenija pridobil še tri klasične kolesarske dirke. A to mogoče ni zadnja okrepitev kolesarskih prenosov na slovenski javni televiziji, je za MMC namignil odgovorni urednik športnega programa na TV Slovenija Gregor Peternel.

Pogačar, Roglič, Mohorič – Kovšca, Hvastija in Črmelj

Roglič in Pogačar sta z uspehi zlasti na Touru povzročila kolesarsko evforijo v Sloveniji, kar se pozna v izjemni spremljanosti in gledanosti na TV SLO, ki si prizadeva širiti nabor kolesarksih prenosov. Foto: AP
Roglič in Pogačar sta z uspehi zlasti na Touru povzročila kolesarsko evforijo v Sloveniji, kar se pozna v izjemni spremljanosti in gledanosti na TV SLO, ki si prizadeva širiti nabor kolesarksih prenosov. Foto: AP

Na RTV Slovenija ste bili tako na televiziji in radiu kot spletu zadnja leta priča vsem etapnim zmagam Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča, kar trikrat pa je zmagovalno rumeno majico osvojil Tadej Pogačar. Podvige najboljših slovenskih kolesarjev boste lahko spremljali še naprej in pri tem uživali v slovenski kolesarski dobi.

Bo Rogliču uspelo osvojiti tako želeni Tour? Ali bo Pogačar nadaljeval prevlado v svetovnem kolesarstvu na veliki pentlji? Kako bo šlo preostalim slovenskim kolesarjem, tudi prihajajočim mladcem, ki vstopajo v svetovno serijo? Poletni popoldnevi v juliju ostajajo rezervirani za Tour de France in TV SLO 2, kjer za prenose skrbi ekipa okoli komentatorja Tomaža Kovšce in strokovnega sokomentatorja Martina Hvastije ter poročevalca s terena Davida Črmelja.

Prihajata dva spomenika in puščica

Ob tem je RTV Slovenija za obdobje 2026–2030 pridobila pravice za prenose še treh klasičnih enodnevnih dirk, ki v aprilu predstavljajo vrhunec spomladanske sezone. Legendarni Pariz–Roubaix, nato Valonska puščica in še Liege–Bastogne–Liege bodo čez dobro leto postali del športnega televizijskega sporeda na TV SLO 2.

Pogačar v severni pekel ravno leta 2026?

Na TV Slovenijo s sezono 2026 prihaja
Na TV Slovenijo s sezono 2026 prihaja "severni pekel", najslovitejša enodnevna kolesarska dirka na svetu. Foto: AP

Severni pekel francoskih kock je tako rekoč zadnji mejnik, ki še manjka slovenskemu kolesarstvu. Mohorič je bil na slovitem velodromu v Roubaixu že peti, celotni kolesarski svet pa z nestrpnostjo pričakuje, kdaj se bo v Arenberški rov podal Pogačar.

Novopečeni svetovni prvak in zadnja štiri leta prvi kolesar sveta že dolgo ne skriva želje, da osvoji vseh pet spomenikov, najpomembnejših enodnevnih dirk v sezoni. Najtežje dosegljiv je ravno Pariz–Roubaix, na katerem pa je že vozil kot mladinec in bil 30. ter 13., leta 2022 pa je v peti etapi Dirke po Franciji na odsekih razvpitih kock sprožil silovito ofenzivo in poskrbel za šov.

V nedavnem velikem intervjuju za Nedelo je ob koncu na vprašanje, kdaj se bo prvič kot profesionalec podal v severni pekel, odgovoril: "Mislim, da prihodnjo sezono Pariz–Roubaix še ne bo na vrsti, vendar ta dirka počasi prihaja v mojo podzavest."

Torej lahko pričakujemo, da bo Pogačar na startu najslovitejše enodnevne dirke ravno v letu 2026, ko bo Pariz–Roubaix prvič prenašala tudi Televizija Slovenija. Takrat bo prvo aprilsko nedeljo najtežji spomenik praznoval 130. obletnico od prve izvedbe.

Ardenski klasiki: zid nad Huyem in stara dama

V Liegeu 2020 so bili kar trije Slovenci med prvimi štirimi, potek ko je bil takratni svetovni prvak Alaphilippe postavljen na rep zmagovite skupine.
V Liegeu 2020 so bili kar trije Slovenci med prvimi štirimi, potek ko je bil takratni svetovni prvak Alaphilippe postavljen na rep zmagovite skupine. "Stara dama" je spomenik, ki je pisan na kožo Pogačarju in Rogliču. Foto: AP

Valonska puščica tradicionalno sledi deset dni po severnem peklu. Ardenska klasika, ki se konča z izredno strmim vzponom na Mur de Huy oziroma zid nad mestom Huy. Leta 2023 je Pogačar postal prvi Slovenec z zmago na enodnevni razgibani dirki, ki se je rodila leta 1936.

Sorodna novica Spomeniki = templji, temelji in navdih kolesarstva

Čez štiri dni, tradicionalno tretjo nedeljo v aprilu, pride čas za ardenski spomenik: Liège–Bastogne–Liège. Tukaj se je v koronski sezoni ob spremenjenem koledarju spisala slovenska kolesarska zgodovina – Primož Roglič je postal prvi Slovenec z zmago na spomeniku. Pogačar je bil tretji, Mohorič pa četrti. Uspeh, ki še ni bil presežen.

"Tamau Pogi" je nato kar dvakrat zmagal v Liegeu, leta 2021 in letos. To je zaključna dirka spomladanskih klasik, ki s hribovito traso zagotavlja enodnevni obračun med mojstri tritedenskih dirk. Vsekakor se tukaj lahko nadejamo novih merjenj moči med Pogačarjem, Rogličem, Evenepoelom, mogoče končno tudi Vingegaardom.

V torek predstavitev trase Dirke po Franciji 2025

Kolesarska sezona na cesti 2024 se je uradno končala v torek, zadnje dirke pa so se odvile v nedeljo. Prva dirka nove sezone 2025 se odvija ravno danes v petek v Srednji Ameriki, kjer se je začela 10-etapna Dirka po Gvatemali.

Najboljši kolesarji so na zasluženem dopustu, večina pa bo v torek pozorno spremljala predstavitev 112. Dirke po Franciji. Na prireditvi v Parizu bodo razkrili podrobnosti naslednjega boja za rumeno majico, ki se bo začel 5. julija v Lillu, po treh tednih pa se bo 27. julija po letu premora končal v Parizu.