Tadej Pogačar je na letošnji Dirki po Franciji dobil pet etap, vse so bile gorske. Edini kolesar v zgodovini, ki mu je na tritedenski dirki uspelo dobiti pet gorskih etap, je Gino Bartali iz leta 1948. To je bila sicer Pogačarjeva 19. zmaga v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je na letošnji Dirki po Franciji dobil pet etap, vse so bile gorske. Edini kolesar v zgodovini, ki mu je na tritedenski dirki uspelo dobiti pet gorskih etap, je Gino Bartali iz leta 1948. To je bila sicer Pogačarjeva 19. zmaga v letošnji sezoni. Foto: Reuters

O zmagovalcu etape je odločal ciljni sprint, v katerem sta sodelovala zgolj Pogačar in njegov največji tekmec zadnjih let, Jonas Vingegaard (Visma Lease a bike).

Kakšnih 200 m pred ciljem je slovenski as stopil na pedala in se odpeljal nemočnemu Dancu, ki je obsedel na kolesu, osvojil drugo mesto in si pridelal še dodatnih sedem sekund zaostanka.

Vingegaard je sicer že pred etapo poudaril, da je njegovega boja za zmago na letošnji francoski pentlji s Pogačarjem po včerajšnji novi izjemni predstavi kolesarja UAE Emirates konec.

V tej etapi se je osredotočil predvsem na branjenje drugega mesta pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal QuickStep). Ta je sicer poskusil z napadom na ciljnem vzponu, a pogorel.

Pogačar ima pred zadnjo etapo - kronometrom od Monte Carla do Nice - na vrhu skupnega seštevka zdaj 5:14 prednosti pred Vingegaardom, kar 8:04 pred tretjeuvrščenim Evenepoelom. Njegov kolega pri UAE Emirates, Joao Almeida, na četrtem mestu zaostaja že za neverjetnih 16:45!

Dirka se nadaljuje z zadnjo etapo v nedeljo, ko bodo morali kolesarji odpeljati vožnjo na čas od Monte Carla do Nice. Gre za 33,7 kilometrov dolg kronometer s startom v kneževini, trasa je razgibana, na sredi je s 508 m nadmorske višine umeščen manjši klanec, Col d'Eze. Etapo boste lahko od 17. ure dalje spremljali na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Zadnja dva kilometra 20. etape

Tratnik med ubežniki
Sprva je bila v ospredju trojica Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Enric Mas (Movistar) in Wilco Kelderman (Visma Lease a bike), ki je napadla na prvem vzponu dneva na Braus. Prvi je prelaz prečkal Mas, medtem ko je glavnina zaostajala približno minuto. UAE je lastniku pikčaste majice Richardu Carapazu nakazal, naj kot četrti prečka vrh, a ga je v zadnjem trenutku presenetil Matteo Jorgenson (Visma) in s tem osvojil zadnjo točko, ki je še bila na voljo. Na drugem prelazu dneva - Col de Turini - se je trojici pridružilo še nekaj kolesarjev, skupaj sedem, med njimi je bil tudi Jan Tratnik (Visma Lease a bike), ki je z moštvenim kolegom Jorgensonom narekoval tempo. Prednost pred glavnino je počasi, a vztrajno rasla - na vrhu prelaza je znašala 4:40.

Še en od (pre)mnogih mejnikov

Tadej Pogačar je postal prvi kolesar v zgodovini, ki je v enem koledarskem letu osvojil vsaj po pet etap na dveh tritedenskih dirkah. To mu je uspelo, seveda, na letošnjih dirkah Po Franciji in Po Italiji.

Edina dva, ki se še lahko pohvalita s tovrstnim dosežkom, le da jima je to uspelo na Giru in Vuelti, sta Eddy Merckx leta 1973 in Freddy Maertens leta 1977.

Carapaz si je zagotovil pikčasto majico
4,5 km pred vrhom predzadnjega vzpona dneva, Col de la Colmiana, je na čelu dirke napadel Tratnik, prvi je na njegov napad odgovoril Richard Carapaz (EF Eduacation Post). S tem sta poskrbela za nekaj selekcije, a na čelu dirke ni prišlo do bistvenih sprememb. Glavnina je zadaj malce pretegnila noge in stopila zaostanek za minuto na 3:30. Kmalu zatem je z napadom poskusil še Marc Soler (UAE Emirates), ki je le nekaj trenutkov predtem na začelju ubežniške skupine klical moštveni avtomobil in dajal vtis, da so mu pošle moči. Njegov napad so ubežniki hitro pokrili. Prvi je vrh prelaza nato prečkal Carapaz in si s tem tudi dokončno zagotovil pikčasto majico na letošnji Dirki po Franciji.

Richard Carapaz je potrdil zmago v seštevku za pikčasto majico. Foto: Reuters
Richard Carapaz je potrdil zmago v seštevku za pikčasto majico. Foto: Reuters

Evenepoel napadel, a hitro zaostal
Po spustu do Saint-Sauveur-Sur-Tineeja se je začel ciljni vzpon, na katerem je na čelu dirke še vedno vztrajal Tratnik, ki je pripravljal teren za moštvenega kolega Keldermana. Umaknil se je 13,8 km pod vrhom, naprej je zapeljal Carapaz, Kelderman je še nekaj časa sledil, nato pa je tudi on popustil. Carapazu je družbo delal le Mas. Precej zanimivejše je bilo v ozadju, kjer je skupina s Pogačarjem, Vingegaardom in Evenepoelom navila tempo, pridno topila (kilo)metre in se počasi prebijala v ospredje. 7,5 km pred ciljem sta imela Carapaz in Mas pred omenjenimi kolesarji 1:30 prednosti. 4,5 km pod vrhom se je etapa nato razživela. Na čelu dirke je Carapaz napadel Masa, Evenepoel pa Vingegaarda. Pogačar in Vingegaard sta za seboj pustila nemočnega Belgijca in v naslednjih kilometrih ujela vodilna posameznika. Natančneje 2,5 km pred koncem etape.

Silovit napad Pogačarja za čisto petico
Mas je prvi odpadel, kmalu zatem je orožje položil še Carapaz. Vingegaard in Pogačar sta se odpeljala naprej, ostalo je le še eno vprašanje - kdo bo prvi prečkal ciljno črto? Pričakovati je bilo Dančev napad iz zavetrja, do katerega vseeno ni prišlo. Pogačar je kakšnih 200 m pred ciljem silovito pospešil in brez večjih težav zmagal še drugič zapored. Vingegaard je na drugem mestu zaostal za sedem sekund, Carapaz na tretjem za 23. Evenepoel je ciljno črto prečkal slabo minuto za zmagovalcem (+0:53).

Profil 20. etape. Foto: Organizator
Profil 20. etape. Foto: Organizator


Pogačar v Alpah do 16. etapne zmage na Touru
Pogi na zadnji gorski etapi zabaval navijače

111. Dirka po Franciji

20. etapa, Nica−Col de la Couillole, 132,8 km