Tadej Pogačar se je v nedeljo veselil že svoje tretje zmage na Dirki po Franciji (2020, 2021, 2024), pri čemer je letos dobil kar šest etap, iz dneva v dan pa navduševal športno javnost s svojim dirkanjem in tudi s sproščenostjo, igrivostjo. Foto: Reuters
Tadej Pogačar se je v nedeljo veselil že svoje tretje zmage na Dirki po Franciji (2020, 2021, 2024), pri čemer je letos dobil kar šest etap, iz dneva v dan pa navduševal športno javnost s svojim dirkanjem in tudi s sproščenostjo, igrivostjo. Foto: Reuters

S Hauptmanom, športnim direktorjem pri Pogačarjevi ekipi UAE, se je za Odmeve pogovarjal Igor E. Bergant.


Zadnji dosežek vašega varovanca Tadeja Pogačarja je navdušujoč in kar težko doumljiv. Kako lahko nam, manj športno posvečenim, pojasnite, zakaj je Tadej Pogačar letos toliko boljši od drugih, celo najboljših tekmecev?

Tadej je letos res izjemen. Po dveh drugih mestih na Dirki po Franciji je naredil korak naprej na vseh področjih. Predvsem se mi zdi veliko zrelejši in pomirjen sam s seboj. Na vsakem področju je malenkostno napredoval, poudaril bi tudi, da prihaja v najboljša kolesarska leta.

Pogačarjevi pomočniki poudarjajo, kako odlično vzdušje vlada v ekipi UEA-ja

Letos sodeluje tudi z novim trenerjem, kako se ta razlikuje od prejšnjega?

Zdi se mi, da imamo pri nas v ekipi vrhunske strokovnjake. Vsaka sprememba tudi pomeni korak naprej. Vsaka malenkost v mozaiku šteje in doda svoje k vrhunskemu rezultatu.

K Pogačarjevi priljubljenosti veliko pripomoreta tudi njegova igrivost in tekmovalnost. Koliko sivih las pa zaradi svoje spontanosti, ko včasih ne posluša niti premišljenih navodil vodstva ekipe, povzroča vam osebno?

Tadej je virtuoz, ima ta občutek, da zna prebrati tekmece, in včasih preseneti s kakšnim napadom. Včasih smo sicer na trnih, kadar nepričakovano napade in ne vemo, ali se bo izšlo ali ne. A te vrline ne smemo spreminjati, to ga dela posebnega, za navijače je še toliko zanimivejši.

Z Andrejem Hauptmanom se je po Zoomu za Odmeve pogovarjal Igor E. Bergant. Foto: MMC RTV SLO
Z Andrejem Hauptmanom se je po Zoomu za Odmeve pogovarjal Igor E. Bergant. Foto: MMC RTV SLO

Na letošnjem Touru so, žal po odstopu Primoža Rogliča, izstopali trije – Pogačar, izkušeni Danec Vingegaard in mladi Belgijec Evenepoel. Pogačar v najboljša kolesarska leta še prihaja, okoli njega gradite odlično ekipo ... Kako lahko še napreduje in kako ga tekmeci lahko dohitijo in prehitijo?

Trudimo se, da je ekipa čim močnejša. Videli smo, da je imel Tadej ob sebi prave šampione. Poleg tega, da so bili odlični na vseh etapah, so bili tudi prava ekipa zunaj cest. Tudi to je pripomoglo k uspehu. Trudili se bomo, da bo Tadej še napredoval, se je pa treba zavedati, da prihajajo mladi kolesarji, ki so vse bližje vrhu, čeprav to morda ni videti tako.

Pogačar dirkal, kot da je z drugega planeta

Mednarodno navdušenje in spoštovanje Pogačarjevih dosežkov nista veliko manjši kot domače veselje. Glede na zahtevnost in nevarnost kolesarstva so se z Dirko po Franciji sprožila tudi vprašanja o ozadju teh uspehov, vključno z uporabo ogljikovega monoksida, ki naj bi ga uporabljali nekateri kolesarji. Lahko na kratko pojasnite, za kaj gre?
V to se ne bi spuščal, to bi morali vprašati našo zdravniško službo. Vem le za test, s katerim so ugotovili, kako se telo odziva na višinske priprave. Mislim, da o tem niti nima smisla razpravljati, saj ni nobenih osnov, da bi lahko kar koli sklepali. Se pa v zadnjih letih redno dogaja, da se za uspeh iščejo številni razlogi, namesto da bi verjeli, da gre zgolj za to, da so zmagovalci preprosto najboljši in najbolj talentirani.

Sorodna novica Pogačar se je tudi zaradi zadnjih dveh Tourov razvil v svojo najboljšo različico

Tadej Pogačar tudi največje napore in tekmece – vsaj navzven – premaguje igraje, toda seveda je človek, potrebuje tudi počitek. Prav zaradi preutrujenosti je danes odpovedal nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Kakšen je vaš komentar?

Tadej si je vedno želel nastopati na svetovnih prvenstvih. Lani je po Dirki po Franciji osvojil bron na cestni dirki SP-ja, potem pa omagal na kronometru. Res želi na vsaki tekmi zmagati, a včasih je vsega preveč. Letos je bil odličen na Giru in Touru. Dva ali tri mesece je moral biti odlično fizično in psihično pripravljen, celoten kolesarski svet ga želi vsak dan premagati. Verjamem, da je sprejel pravo odločitev, saj si želimo, da bi bil Tadej na tej ravni še dolgo.

Torej – svetovno prvenstvo septembra v Švici je njegov naslednji cilj ...

Njegova izjava včeraj na cilju v Nici, da se želi boriti za mavrično majico, pove vse. Verjamem, da bomo skupaj naredili vse, da bo na svetovnem prvenstvu v pravi formi, prav tako pa seveda tudi preostali slovenski kolesarji.

Pogovor z Andrejem Hauptmanom o igrivosti Pogačarja in odpovedi OI
Pogačar tudi slavne in uspešne rojake spodbudil k navdušenim odzivom