Nizozemski državni prvak Dylan Groenewegen se je veselil šeste etapne zmage na Touru. Foto: Reuters
Nizozemski državni prvak Dylan Groenewegen se je veselil šeste etapne zmage na Touru. Foto: Reuters

31-letni Groenewegen se je veselil 74. zmage v karieri in šeste na Dirki po Franciji. Do nje mu je pomagal tudi Luka Mezgec, ki ga je v zadnjih kilometrih vodil do dobrega položaja za sprint.

Philipsen oviral van Aerta
Drugo mesto je najprej z zaostankom nekaj cm pripadlo Belgijcu Jasperju Philipsenu (Alpecin-Deceuninck), a je po odločitvi komisarjev dirke zaradi spreminjanja smeri v sprintu, s čimer je oviral Belgijca Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike), pristal na zadnjem mestu glavnine. Drugi je bil tako Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), tretji pa Kolumbijec Fernando Gaviria (Movistar).

Groenewegen si je oddahnil, da je že v prvem tednu izpolnil cilj. Foto: EPA
Groenewegen si je oddahnil, da je že v prvem tednu izpolnil cilj. Foto: EPA

Pogačar ostal brez pomočnikov
V glavnini je od začetka vladala napetost. Po začetnem dežju so bile ekipe pripravljene tudi na bočni veter, ki bi lahko glavnino na izpostavljenih delih razdelil na več delov. Na začetku etape je bil edini kategorizirani klanec (1,6 km), nato pa je bila trasa pretežno ravninska, čeprav se je vmes nabralo za tisoč višinskih metrov.

Dobrih 80 km pred ciljem so začele nekatere ekipe, predvsem Visma Lease a Bike, pritiskati na pedale in skušale razbiti glavnino. Čeprav se je Pogačar znašel v vodilni skupini, je bil v njej edini od ekipe UAE Emirates in s tem pod pritiskom, da ne izgubi stika.

Tadej Pogačar bo zadnji startal na petkovem kronometru. Foto: EPA
Tadej Pogačar bo zadnji startal na petkovem kronometru. Foto: EPA

Sprinterji so se izognili padcem
Večji skupini sta se nato le združili, napetost pa je ostala vse do cilja. Bilo je tudi nekaj padcev, a so se jim tako najboljši sprinterji kot tisti na vrhu skupne razpredelnice izognili. Pričakovano je v Dijonu sledil sprinterski zaključek.

Veliko dela je od Slovencev opravil tudi Jan Tratnik, ki je večino časa vodil ekipo Visma Lease a Bike stran od težav. Tudi Matej Mohorič je bil v službi svoje ekipe Bahrain Victorious.

Zadnji kilometer šeste etape Dirke po Franciji

Groenewegen: Nisem smel prehitro proslavljati, saj je bilo zelo tesno
"Res sem vesel, občutek je izjemen. Uspelo mi je v dresu nizozemskega prvaka. Čeprav sem prej govoril, da bi bila to lepa slika, tokrat nisem smel prehitro proslavljati, saj je bilo zelo tesno. Na koncu nam je uspelo, ekipa je opravila sijajno delo," je v prvem odzivu poudaril Groenewegen.

"Včeraj sem bil razočaran, še posebej ker se ekipa tako zelo trudi. Toda imamo zmago že v prvem tednu. Ponosen sem na prikazano in upam, da bomo to ponovili," je še dodal Nizozemec, ki je dobil tudi pet etap na Dirki po Sloveniji.

Mezgec čutil pritisk po prvih dveh neuspelih sprintih
Za Televizijo Slovenija je po koncu etape svoje misli podal tudi Mezgec: "Bilo je kar veliko pritiska po prvih dveh neuspelih sprintih. Tudi danes nam dva kilometra pred koncem ni kazalo najbolje, a smo ohranili mirno glavo. Z Elmarjem Reindersom sva točno vedela, kje se cesta razširi in kam ga je treba pripeljati. V zadnjih 500 m pa se je znašel sam."

Stresen dan za Pogačarja
"Danes smo še enkrat več videli, da si lahko na Touru ob le majhni količini bočnega vetra hitro v določenih težavah. Vetra sicer ni bilo dovolj, da bi nastala večja škoda, a dan je bil kar stresen. Na srečo je bila etapa krajša in da je bila hitro za nami," je razmišljal Pogačar.

Groenewegen si je oddahnil po etapni zmagi že v prvem tednu Toura

Kronometer nov velik preizkus za favorite
V petek bo na sporedu prva od dveh voženj na čas. Kolesarje čaka 25,3 km večinoma ravninske trase od Nuits-Saint-Georgesa do Gevrey-Chambertina. Med favoriti za visoko uvrstitev bosta tudi Pogačar in Roglič.

Pogačar: Na kronometru je favorit zagotovo Evenepoel
"Favorit je zagotovo Remco. Je svetovni prvak v tej disciplini in velikokrat je že dokazal, da lahko redno premaguje najboljše. Seveda bomo pozorni nanj, a tudi sam lahko solidno opravim to vožnjo na čas. Traso vožnje na čas sem si pogledal že nekaj časa nazaj. Moram priznati, da mi je všeč, to bo lep kronometer. Bo kar hiter, a moraš biti tudi močan, ne le aerodinamičen," je na pomemben test pripravljen Pogačar.

Pogačar prevozil, Roglič pa prehodil traso petkovega kronometra
Pogačar pričakuje težek boj proti Evenepoelu na kronometru
Profil šeste etape. Foto: Organizator
Profil šeste etape. Foto: Organizator