Tadej Pogačar je Sloveniji priboril 18. etapno zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je Sloveniji priboril 18. etapno zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Tako kot na vrhu Galibierja so se tudi v cilju v Valloiru delile bonifikacijske sekunde. Zato je bil silovit boj za drugo in tretje mesto. Najhitrejši je bil v sprintu zasledovalcev kapetana UAE-ja, ki so ciljno črto prečkali 35 sekund za njim, Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), tretje mesto pa je zasedel Pogačarjev moštveni kolega Juan Ayuso. Četrti je bil Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe), Vingegaard (Visma Lease a Bike) pa v sprintu ni bil konkurenčen in je zaostal dve dodatni sekundi.

Za 25-letnega šampiona s Klanca pri Komendi je bila to 78. zmaga v karieri in 21. na tritedenskih dirkah, z njo pa je 23. v karieri oblekel rumeno majico. Čeprav se je Dirka po Franciji šele začela, pa ima že lepo prednost. V skupnem seštevku namreč vodi 45 sekund pred Evenepoelom, 50 pa pred Vingegaardom. Četrto mesto zaseda Ayuso, ki zaostaja minuto in deset sekund, Roglič pa je peti z zaostankom minute in 14 sekund.

Napad Pogačarja 850 m pred vrhom klanca

Pogačar: Takšen je bil načrt

Pinerolo-Valloire, 139,6 km:          
  1. T. POGAČAR        SLO     3:46:38
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:35
  3. J. AYUSO          ŠPA        0:35
  4. P. ROGLIČ         SLO        0:35
  5. J. VINGEGAARD     DAN        0:37
  6. C. RODRIGUEZ      ŠPA        0:37
  7. M. LANDA          ŠPA        0:53
  8. J. ALMEIDA        POR        0:53
  9. G. CICCONE        ITA        2:41
 10. S. BUITRAGO       KOL        2:41
 ...                                  
 32. R. CARAPAZ        EKV        5:10
 45. J. TRATNIK        SLO       11:34
109. M. MOHORIČ        SLO       26:47
110. L. MEZGEC         SLO       26:47

"Res sem zadovoljen. Takšen je bil načrt in izvedli smo ga skoraj popolno. Tako rekoč je bila to sanjska etapa. Sklenil sem jo s solovožnjo, neverjetno," je takoj po etapi povedal Pogačar. Nato pa nadaljeval: "Hotel sem silovito napasti. Dobro sem poznal etapo, saj sem tu veliko treniral. Počutil sem se kot doma in res je bilo lepo dirkati tu. Poleg tega so se delile tudi bonus sekunde. Od začetka sem bil samozavesten. Čutil sem, da so noge prave, in moral sem poskusiti."

"Na vzponu je bilo sprva kar nekaj vetra in ni bilo lahko, toda ekipa je opravila izjemno delo. Zaradi vetra nisem želel napasti prehitro. V nekaj stotih metrih sem moral narediti razliko. Poznal sem spust, ampak sem bil presenečen nad mokro cesto v prvih ovinkih. Kar malce strašljivo, a sem bil vseeno hiter. Če poznaš cesto, pomaga," je spregovoril o napadu. O prednosti, ki si jo je pridobil, pa dodal: "Dobra novica. Res sem lahko zadovoljen, da sem v takšnem položaju. Veselita me forma in počutje. S takim odnosom gremo korak za korakom."

Ekipa UAE Emirates je imela ves čas vajeti v svojih rokah. Kot kaže, ima letos Pogačar ob sebi zares zelo močno podporo moštva. Foto: Reuters
Ekipa UAE Emirates je imela ves čas vajeti v svojih rokah. Kot kaže, ima letos Pogačar ob sebi zares zelo močno podporo moštva. Foto: Reuters

Roglič: Zadovoljen sem z današnjim dnem

Skupni vrstni red (4/21):             
  1. T. POGAČAR        SLO    19:06:38
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:45
  3. J. VINGEGAARD     DAN        0:50
  4. J. AYUSO          ŠPA        1:10
  5. P. ROGLIČ         SLO        1:14
  6. C. RODRIGUEZ      ŠPA        1:16
  7. M. LANDA          ŠPA        1:32
  8. J. ALMEIDA        POR        1:32
  9. G. CICCONE        ITA        3:20
 10. E. BERNAL         KOL        3:21
 ...                                  
 68. J. TRATNIK        SLO       41:53
 97. M. MOHORIČ        SLO       59:48
120. L. MEZGEC         SLO     1:13:07

"Na Galibier je šlo zaradi Tadeja zelo hitro. Očitno mu je bilo ravno prav, zato vse čestitke. Tudi sam sem bil bolj zraven. Imel sem nekaj boja sam s sabo, ampak na koncu je bilo dovolj. Nedvomno sem zadovoljen z današnjim dnem," je za TV Slovenija povedal Roglič, ki je pred sedmimi leti za prvo slovensko slavje na Dirki po Franciji zablestel prav na vzponu na Galibier. Kisovčan je nekoliko izgubil v nedeljo po Pogačarjevem napadu na San Luco, tokrat pa je ohranil korak z glavnimi zasledovalci rojaka in se v skupnem seštevku zavihtel na peto mesto.

Vingegaard: Pričakoval sem večji zaostanek

Vingegaard je po dnevu na visoki nadmorski višini moral priznati premoč Pogačarju, ki je ciljno črto prečkal 37 sekund pred svojim glavnim tekmecem.

"Seveda je škoda, ker smo izgubili nekaj časa. Ampak iskreno smo na začetku Toura pričakovali, da bomo v zaostanku po prvih štirih etapah. Da smo izgubili čas le na eni od teh etap, je za nas razveseljiv podatek. Večino časa sem izgubil v drugem delu spusta, ne toliko v prvem, kjer telesna teža ni tako odločilna. Vseeno smo zadovoljni s prvimi nekaj dnevi. Vemo, kaj moramo storiti, a tega vam ne morem razkriti. Verjamemo v naš načrt – tako kot v zadnjih dveh letih," je bil zadovoljen Vingegaard, ki je etapo kljub nabranemu zaostanku označil kot manjšo zmago.

Odgovoril je tudi na vprašanje o izoliranosti na vrhu Galibierja. Tam je imel Pogačar več svojih pomočnikov, medtem ko je Danec ostal sam: "Vedno je lepo, če imaš ob sebi pomočnike, morda bi sicer ostal spredaj. A tako se je pač razpletlo."

Roglič znova ni mogel slediti Pogačarju, je bil pa tokrat konkurenčen ostali glavnim favoritom. Foto: Reuters
Roglič znova ni mogel slediti Pogačarju, je bil pa tokrat konkurenčen ostali glavnim favoritom. Foto: Reuters
Pogačar prepričljivo dobil prvo gorsko etapo
Nogometaši spremljali Pogijev uspeh

Po ponedeljkovem maratonu in 230 km dolgi etapi je bila tokrat trasa dolga le 139 km, a je bila zato izjemno zahtevna. Prva gorska preizkušnja 111. Toura, ki se je začela v Pinerolu, je dirko popeljala v domovino. Dobrih 70 km pred ciljem so kolesarji zapustili Italijo, kjer so bile prve tri etape, in vstopili v Francijo. Predtem so se povzpeli na Sestriere. Klanec je bil dolg kar 39 km. Državno mejo so prečkali med vzponom na Montgenere. Na obeh vzponih je bil prvi Britanec Stephen Williams (Israel Premier Tech), ki je bil del skupine 17 ubežnikov.

Skupaj so pripeljali tudi do zadnjega vzpona na Galibier, kjer pa je po napadih skupina počasi razpadla. Sedem kilometrov pod vrhom je bil ujet še zadnji ubežnik, Bask Oier Lazkano (Movistar). Poleg Pogačarja je svojo moč pokazala tudi njegova ekipa UAE. Moštveni kolegi gorenjskega volka so opravili izvrstno delo in ga pripeljali v položaj, ko je lahko sprožil silovit napad. Neils Politt je prevzel narekovanje ritma na začetku zadnjega vzpona. Potem sta na čelu vozila Tim Wellens in Marc Soler, ki sta pospešila in poskrbela za prvo selekcijo v glavnini. Medtem je hitro kopnel zaostanek za ubežniki.

Počasi so se na čelo glavnine postavili še drugi kolesarji emiratov. Pavel Sivakov je odpadel, ko je bilo konec bega, vajeti pa je prevzel Joao Almeida. Ko je pospešil Portugalec, je stik izgubil Richard Carapaz (EF Education EasyPost). Ekvadorec je nosil rumeno majico, a le za kratek čas, saj je na 4. etapi veliko zaostal za najboljšimi. Potem je na čelo šel Adam Yates. Pogačar je ves čas dajal navodila, njegovi kolegi pa so poskrbeli za veliko selekcijo.

Dobre štiri kilometre pod vrhom so osamili Vingegaarda in Rogliča, potem pa sta se v izmenjavanju visokega ritma ob težkem prenosu izmenjavala Almeida in Juan Ayuso, ki sta pripravila teren za Pogačarjev napad. Dobrih 800 metrov pod vrhom je Tadej močno pospešil. Vingegaard je odgovoril, ga ujel, a kmalu izgubil stik. Približno 20 metrov je imel Pogačar prednosti, deset sekund pred njim je prišel na vrh. Zmagovalec zadnjih dveh Tourov mu je sprva sledil na 19-kilometrskem spustu in ohranjal zaostanek, ki pa se je nato začel povečevati.

Pogačar je bil na spustu na prvih serpentinah še previden, ko se je cesta zravnala, pa je bil precej hitrejši od Vingegaarda. Tretji je na Galibier prišel Evenepoel, ki se je pognal za Pogačarjem po napadu, toda ni mu mogel slediti. Belgijec je nato izgubil na spustu, vendar ujel priključek na ravnini pred ciljem. Dobro je z Galibierja drvel Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), ki je bil na koncu šesti. Roglič tudi ni mogel odgovoriti na rojakov napad, je pa zato dobro svoje delo opravil na spustu, kjer je prehitel Evenepoela, v zaključku pa tudi ujel Vingegaarda. Ob njih je ves čas kolesaril Ayuso, ki pa seveda ni sodeloval v lovu na Pogačarja.