Kolesarja DSM-a sta si lahko šele 20 metrov pred ciljem dovolila, da slavita zmago. Foto: ASO
Kolesarja DSM-a sta si lahko šele 20 metrov pred ciljem dovolila, da slavita zmago. Foto: ASO

Romain Bardet (DSM) nikoli ni pretirano zmagoval, pred začetkom 111. Toura je bil na svojem računu le deset zmag, a od tega kar tri na Touru. Zdaj pa je uresničil svoje sanje, saj je na zadnji francoski pentlji prvič oblekel rumeno majico. Dan je bil res vroč, na nekaterih delih etape se je kazalec povzpel celo nad 35 stopinj Celzija.

Sorodna novica Bardet v zadnjih kilometrih trpel, z rumeno majico pa uresničil otroške sanje

Gledala nazaj, a se je izšlo
Ključni trenutek se je zgodil 50 km pred ciljem, ko se je iztrgal iz glavnine in le v nekaj kilometrih ujel ubežnike, kjer je bil tudi njegov moštveni kolega Frank van den Broek. V zadnjih kilometrih sta nekajkrat pogledala nazaj, kako ju glavnina lovi. "Res sva gledala nazaj, to je bilo nagonsko, ni bilo časa za razmišljanje, pedale sva poganjala na polno," je povedal zmagovalec.

Bardet je še priznal, da brez van den Broeka ne bi mogel zmagati: "Ne, to je bil edini scenarij, da si pomagava. Res je bil v izjemni formi, saj je bežal cel dan, potem pa je imel še dovolj moči za zadnjo akcijo. To je bila res ekipna zmaga, brez njega mi gotovo ne bi uspelo."

Frank van den Broek je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Ta majica je v zadnjih štirih letih pripadla Tadeju Pogačarju. Foto: ASO
Frank van den Broek je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Ta majica je v zadnjih štirih letih pripadla Tadeju Pogačarju. Foto: ASO

Van Aert presenečen nad svojo formo
Zelo zadovoljen je bil Wout van Aert (Visma), ki se je na nekaterih klancih mučil, na koncu pa bil izjemno zadovoljen s tretjim mestom: "Res sem zadovoljen s svojim nastopom. Seveda mi je žal, ker je na koncu tako malo manjkalo za etapno zmago, a po pravici povedano nisem pričakoval, da bom tako hitro v tako dobri formi."

Belgijec je med etapo opazil, da so imeli drugi precej več težav: "Bilo je veliko plezanja, hitro sem opazil, da marsikateri kolesar trpi, sam pa sem se počutil dobro. Z vsakim klancem sem dobil več samozavesti. Prva dva sta bila najtežja, potem je bilo vse lažje, začel sem vse bolj verjeti zase, zato sem sotekmovalce prosil, naj začnejo delati za etapno zmago. Škoda, ker nam je zmanjkalo tako malo, a res sem ponosen na svoj nastop." V zadnjem delu etape smo tako lahko v ospredju videli tudi Jana Tratnika, ki je nekaj časa vlekel v glavnini.

Pogačar in vročina: "To je bil bonus"
S četrtim mestom se je izkazal tudi Tadej Pogačar (UAE), ki je proti van Aertu izgubil sprint za tretje mesto in s tem štiri odbitne sekunde. Zmagovalec Gira je bil zadovoljen nad svojo predstavo: "Ritem je bil zelo dober, počutil sem se dobro, čeprav je bilo zelo vroče, sem vozil zelo dobro, kar je zame gotovo bonus." Slovenski as se je že obrnil proti drugi etapi: "Na koncu nas čakata dva vzpona na San Luco, obračuni bodo precej bolj odprti, pričakujem več bojev pa tudi razlik med najboljšimi kolesarji."

Cavendish je bil v cilju povsem izmučen. Foto: ASO
Cavendish je bil v cilju povsem izmučen. Foto: ASO

Cavendish: "Raje se ne ukvarjajte s tem športom"
Nepričakovano veliko se je na uvodu govorilo o Marku Cavendishu (Astana), ki je zaostal že na prvem klancu dneva, nato izgubljal minute, v cilju je zaostal za skoraj 40 minut, a še vedno prehitel metlo. Na začetku etape je celo bruhal: "Bila je huda vročina, zadel sem veliko ljudi. Če imate tako telo kot jaz, potem se raje ne ukvarjajte s kolesarstvom." Britanec bo imel na sprinterskih etapah kar nekaj priložnosti, da osvoji rekordno 35. etapo na Touru.

Lampaert: To je nesprejemljivo
Dirka po Franciji se je sploh prvič začela v Italiji. Nekateri kolesarji so se pritoževali nad organizacijo. Še najbolj jo je skupil Jan Hirt (Soudal), ki ga je še pred začetkom etape eden od gledalcev z nahrbtnikom podrl, Čeh je padel in si pri tem poškodoval tri zobe. Njegov moštveni kolega Yves Lampaert se je tako jezil: "Bil je popoln kaos, organizacija je bila res slaba, ljudje so tekali vsepovsod in zgodilo se je, kar se je. Jan je res jezen. Kolesarji dobivamo kazni za najmanjše stvari, a organizatorji bi se morali pogledati v ogledalo. To je nesprejemljivo."