Družina in prijatelji so se organizirali in spremenili barve navijaškega kluba Luke Mezgeca, ki je zasedel vrh najstrmejšega dela vzpona na Markovec nad Koprom, kjer so priredili pravo obcestno zabavo z glasbo, hrano in pijačo ter vodenim navijanjem za vse, ne samo za
Družina in prijatelji so se organizirali in spremenili barve navijaškega kluba Luke Mezgeca, ki je zasedel vrh najstrmejšega dela vzpona na Markovec nad Koprom, kjer so priredili pravo obcestno zabavo z glasbo, hrano in pijačo ter vodenim navijanjem za vse, ne samo za "Mezgo". Foto: www.alesfevzer.com

Četrti Slovenec na letošnji 108. Dirki po Franciji je Luka Mezgec (BikeExchange), kjer bo imel jasno vlogo desne roke pri pripravi šprinta Michaelu Matthewsu, ki se je pozimi vrnil v domačo ekipo.

Po dveh drugih mestih, zdaj lead-out
Lani je bil Mezgec prvi šprinterski adut avstralske ekipe svetovne serije na Tour de Franceu. Kranjčan je dobil šprinta glavnine tako v Lyonu (14. etapa) kot Champagnolu (19. etapa), a obakrat je bil to šprint za drugo mesto. "Drugouvrščeni je prvi poraženec," je bila njegova odmevna izjava po dveh uspešnih dnevih, ko pa mu je obakrat glavno nagrado speljal podjetni ubežnik Danec Sören Kragh Andersen.

Domače ogrevanje za Francijo
Za 32-letnim zadnja leta najboljšim slovenskim šprinterjem je dolgo pripravljalno obdobje, ko je tudi zaradi okužbe s covidom ostal brez tekmovanj na Dofineji in Po Sloveniji. Po dobrih dveh mesecih se je tekmovalno vrnil na domačih cestah: za ogrevanje je v petek dobil Pogačarjev kriterij v Komendi, na nedeljski cestni dirki za državno prvenstvo v kolesarstvu pa je prišel do zadnje medalje, ki mu je po naslovu leta 2017 in dveh drugih mestih 2014 in 2016 še manjkala.


Mezgec ni dirkal vse od dirke Amstel Gold 18. aprila, a vseeno je ohranil mesto v postavi BikeExchangea za Dirko po Franciji, kjer bo pomagal Matthewsu na poti k etapnim zmagam. Nadvse si želi tudi na olimpijske igre, za kar kandidirajo še Roglič, Pogačar, Tratnik in Polanc, Slovenija pa ima le štiri mesta, končno besedo pa ima selektor Andrej Hauptman. Foto: www.alesfevzer.com
Mezgec ni dirkal vse od dirke Amstel Gold 18. aprila, a vseeno je ohranil mesto v postavi BikeExchangea za Dirko po Franciji, kjer bo pomagal Matthewsu na poti k etapnim zmagam. Nadvse si želi tudi na olimpijske igre, za kar kandidirajo še Roglič, Pogačar, Tratnik in Polanc, Slovenija pa ima le štiri mesta, končno besedo pa ima selektor Andrej Hauptman. Foto: www.alesfevzer.com

Vroč dan za tekmovalno vrnitev po več kot dveh mesecih brez dirk. Kako je šlo?
Težka dirka, težek dan. Že na štartu smo vedeli, da bo vroče in zato zelo zahtevno. Na začetku sem res zamudil prvi pobeg na prvem klancu. Mogoče sem res več pričakoval od drugih udeležencev dirke, od slovenskih celinskih ekip. A na koncu se je videlo, da so dirkali kolesarji svetovne serije in dva ali trije iz celinskih ekip.

Sorodna novica Matej Mohorič naslednik Primoža Rogliča

Proga državnega prvenstva je bila po vašem okusu, a ste izgubili moči pri lovljenju ubežne peterice.
Četudi bi šel v beg od štarta, mislim, da ne bi bilo kaj veliko drugače. Fantje iz UAE Emirates in Bahrain Victoriousa so imeli številčno premoč. Kolesarstvo je res ekipni šport in po tej plati se nisem mogel boriti. Dva sta vedno močnejša kot eden.

Kako primerljiva je cestna dirka za DP z etapnim dirkanjem, ki vas čaka v Franciji?
Vesel sem, da sem imel težek dan in sem se vrnil v igro, tako da sem šel na vso moč. Cestna dirka za DP je vseeno neprimerljiva z dirkanjem na etapah na Touru. Lahko se morebiti primerja s pobegom na etapi, ko si ves čas na vetru in v istem tempu. Ni to tisto dirkanje, ko moraš na vso moč, samo da lahko slediš glavnini.

Vaše počutje pred Tour de Franceom?
Noge so zelo dobre. Počutim se dobro, kar je bila velika neznanka zaradi dolgega trenažnega procesa. Sam sem se ravnokar vrnil iz Livigna, zato se mogoče na začetku nisem počutil čisto pravi. Na višinskih pripravah sem bil kar mesec dni, a za zdaj je vse OK.

Kakšna je vaša ekipna vloga na letošnji Dirki po Franciji?
Ekipa BikeExchange je zelo raznolika. Nimamo čistega vodje za generalno razvrstitev, gremo bolj na etapne zmage. Sam bom glavni pomočnik Michaelu Matthewsu. Komaj čakam, da spet začutim šprinterski utrip.

Ali z "Blingom" Matthewsom načrtujete naskok na zeleno majico?
Tega še ne vem. Bomo videli, ko bomo imeli sestanek.

Na prihajajočem Touru se napoveduje kar osem šprinterskih etap. Ali imata kakšno še posebej označeno?
Vemo, da je Michael zelo raznovrsten kolesar. Za njega ne more biti čisti šprint. Nekaj krajših klančkov, zahtevnejša, razgibana etapa in razredčena skupina. Tam bomo najbolj prišli do izraza.

Kdo bo ob Matthewsu pri BikeExchangeu še napadal etapne zmage?
Za skupno razvrstitev bo naš adut Lucas Hamilton. Sicer gre skupno običajno dobro tudi Esteban Chaves, ki pa bo zdaj ciljal na etape. Simon Yates bi seveda lahko šel na skupno razvrstitev, če bi se lotil priprave samo na Tour, a po Giru je to nemogoče. Tako da se bo Simon kot pred dvema letoma usmeril na etapne zmage.

Na podelitvi je Mezgec sicer zadnji odprl penečo rebulo, a nato pošteno zalil novega državnega prvaka Mohoriča in srebrnega Polanca. Foto: www.alesfevzer.com
Na podelitvi je Mezgec sicer zadnji odprl penečo rebulo, a nato pošteno zalil novega državnega prvaka Mohoriča in srebrnega Polanca. Foto: www.alesfevzer.com

Ob koprskem krogu je bila največja atrakcija vaš navijaški klub, ki je zasedel vrh najstrmejšega dela vzpona na Markovec. Ali je bilo to res presenečenje za vas?

V bistvu je bilo vse res na tiho. Z vso to bianchi barvo zaradi novih koles. Super. Brez besed.
Mogoče sem zato zamudil uvodno akcijo, ker sem bil zaprepaden nad barvami in iskal, čigav je ta fan klub.

Videti je bilo, kako ste se nasmejali ob prehodu Markovca, ko bi vam moralo biti najtežje.

Sploh v 2., 3. in 4. krogu, ko smo malo upočasnili in smo mislili, da je že konec dirke za nas, sem imel čas malo se razgledati okoli. Super presenečenje, toliko prijateljev in družine na kupu. Redko sem v Sloveniji in zato je še toliko lepše videti, da me pridejo na te redke dni spodbujat ob cesto.


Fotoutrniki z navijaškim klubom Luke Mezgeca (foto alesfevzer.com)

Podkast Številke - Primož Roglič

Šesto leto pri Avstralcih
32-letni Mezgec je že deveto leto del elitne kolesarske druščine in član ekip svetovne serije. Del avstralske ekipe je šesto leto, pogodbo z BikeExchangeem pa ima do izteka sezone 2022. Zdaj že dve leti lovi jubilejno 20. zmago kariere, nazadnje je zmagoval na Dirki po Poljski avgusta 2019.

Deseta tritedenska dirka
A zdaj se je vrnil v vlogo zadnjega šprinterskega pomočnika ‒ lead outa ‒ za avstralskega zvezdnika Michaela "Blinga" Matthewsa. Z raznovrstnim šprinterjem, ki bolj kot v čistih šprintih uspeva na zahtevnejših zaključkih, bi lahko šli Avstralci tudi po čislano zeleno majico, ki je bila sicer zadnja leta last Petra Sagana (Bora HansGrohe), lani pa jo je odnesel Irec Sam Bennett (Deceuninck QuickStep). 108. Dirka po Franciji bo za Mezgeca, nekdanjega gorskega kolesarja, jubilejni deseti Grand Tour, a šele drugi Tour de France.

Polanc: Dve srebrni bi zamenjal za eno zlato

Dvakrat srebrn na državnem prvenstvu 2021, sočasno pa je še izvedel, da ni izbran v osmerico UAE Emirates za Dirko po Franciji. Jan Polanc je tako postal skorajda osmoljenec konca tedna v Kopru.

"Moram biti zadovoljen, čeprav bi imel raje eno zlato kot dve srebrni. Dirka je bila zelo težka zaradi vročine, smo pa šli že od starta zelo na polno, tako da so noge proti koncu že pekle. Matej je na koncu zasluženo zmagal," je poraz v dvoboju z Mohoričem priznal Polanc, ki si želi, da bi enkrat vendarle postal državni prvak. "To je šport, bom pa delal naprej, da bom mogoče državni naslov osvojil enkrat v prihodnosti." Za 29-letnega Kranjčana je bila to sicer prva medalja v cestni vožnji na državnih prvenstvih, medtem ko ima s kronometrom zdaj ves komplet odličij.

Pogačar delal za Polanca
"Šli smo na dirko, da bomo v ospredju. Na koncu sva bila oba v begu. Poskušala sva še skupaj z napadom, a je bil danes Tratnik res zelo močan, nato pa je še Mohorič prišel nazaj in napadel. Jan je pokril ta beg in sta šla. Na koncu je zelo malo zmanjkalo, da bi prišel do naslova državnega prvaka," je razplet nedeljske cestne dirke pokomentiral Tadej Pogačar, ki ni šel v lovljenje vodilnega dvojca, zato pa je Luki Mezgecu posredno pomagal pri dvoboju s Tratnikom za bron. Na koncu je bil lani drugi z Ambroža tokrat peti.

"Super dan, na koncu je malo zmanjkalo za Jana. Res škoda, bil je zelo blizu. Zame je bilo dobro ogrevanje. Tokrast sem se tudi dobro počutil v tej vročini," je Pogačar priznal, da z nedeljsko vročino (32 stopinj Celzija) in soparo v Kopru ni imel težav in mu ni zmanjkovalo moči kot na četrtkovem kronometru.