Zadnji kilometri 19. etape s ciljem na Isoli 2000

Sredi ciljnega vzpona na Isolo 2000 je po ostrem narekovanju Adama Yatesa pospešila rumena majica. Ne branilec naslova Jonas Vingegaard ne nosilec bele majice Remco Evenepoel nista zmogla slediti kapetanu UAE Emiratesa.

Globok priklon navijačem, med katerimi so prevladovale slovenske zastave. 81. zmaga kariere, 24. etapno slavje na tritedenskih dirkah, deseta skupno na letošnjem dvojčku Giro-Tour. Foto: AP
Globok priklon navijačem, med katerimi so prevladovale slovenske zastave. 81. zmaga kariere, 24. etapno slavje na tritedenskih dirkah, deseta skupno na letošnjem dvojčku Giro-Tour. Foto: AP

Tadej Pogačar se je sam odpeljal proti vrhu in začel loviti ubežnike dneva. Iz kilometra v kilometer se je topila prednost vodilnega ubežnika Mattea Jorgensona. Mladega Američana je slovenski šampion ujel 1,9 km pod vrhom, pri čemer je Pogačar takoj pospešil in razblinil vse dvome o zmagovalcu 19. etape.

Druga kraljevska etapa letošnjega Toura je v vsega 144,6 km imela 4400 višinskih metrov, dva vzpona ekstra kategorije, vključno s Cime de la Bonettom (2802 m. n. v.!), in zahteven ciljni vzpon na smučišču Isola 2000, kjer se je Pogačar po zmagi na Dirki po Italiji tudi pripravljal na julijski boj za rumeno majico.

Napadel točno tam, kjer je želel

Pogačar po 19. etapi: Etapna zmaga kot bonus

"To je bila kraljevska etapa Toura, bi lahko rekli. Vsaj ena najtežjih, če ne kraljevska. Tu smo skoraj en mesec pred Tourom trenirali. Fantom sem že govoril, kako bomo vozili, kje bom napadel, in točno tako smo storili. Napadel sem točno tam, kjer sem želel. Zmaga je bila nato le bonus," je v prvem odzivu za RTV Slovenija dejal Pogačar.

"Ta zmaga mi zagotovo veliko pomeni, saj smo bili tu pred Tourom. Vsak dan smo šli čez ta 16 kilometrov dolg klanec. Naredil sem si res solidno prednost, zato lahko grem ne bi rekel ravno s sproščeno glavo v naslednja dva dni, ampak brez pritiska in to veliko pomeni za glavo v zadnjih dneh," je za RTV Slovenija dodal zmagovalec dneva v francoskih obmorskih Alpah.

Pet in sedem minut pred Jonasom in Remcom

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Četrta etapna zmaga na 111. Dirki po Franciji, tretja v majici vodilnega, skupno 15. slavje na dirki vseh dirk, predvsem pa potrditev, da je letošnja rumena majica trdno v njegovi lasti.

Tadej Pogačar je na cesti za 1:42 prehitel dvojec Evenepoel-Vingegaard, v katerem je bil Belgijec močnejši, a se ni mogel znebiti Danca. V skupnem seštevku ima Pogačar pred zadnjima dvema etapama letošnje Dirke po Franciji pet minut prednosti pred Vingegaardom in sedem minut naskoka pred Evenepoelom.

Zdaj mora 25-letnik iz Klanca pri Komendi samo še varno opraviti s sobotno gorsko etapo, ki pa jo pozna še bolje in mu je domača z običajnih treningov, in z vožnjo na čas od Monaka do Nice v nedeljo v okviru 21. etape.

Pogačarjev skok, s katerim se je otresel tekmecev
Sorodna novica Hvastija: Pogačar tudi sam sebi dokazuje, da je najboljši

Čez najvišjo točke Toura do Isole 2000

Po startu v Embrunu je bil najprej na vrsti vzpon ekstra kategorije, prelaz Vars (18,8 km s 5,7 %). V beg dneva je nizozemski ekipi uspelo preseliti kar dva kolesarja (Keldermanna in Jorgensona), ob njiju pa je bila kopica lovcev na etapno zmago, kot sta Carapaz in S. Yates.

Po daljšem spustu do Jausiersa je bil na vrsti nov klanec ekstra kategorije – Cime de la Bonette – oziroma skoraj 23 km vzpenjanja ob 6,9-odstotni naklonini do najvišje točke letošnje velike pentlje na 2802 m. n. v!

Profil 19. etape Embrun-Isola 2000, ki je bila tako imenovana druga kraljevska etapa letošnje Dirke po Franciji. Foto: ASO/GeoAtlas
Profil 19. etape Embrun-Isola 2000, ki je bila tako imenovana druga kraljevska etapa letošnje Dirke po Franciji. Foto: ASO/GeoAtlas

Carapaz slekel pikčasto majico Pogačarju

Spust z Bonetta je bil dolg in se je končal na 127. kilometru etape ob vznožju Isole 2000. Zadnji vzpon dneva je bil uradno le prve kategorije, a do cilja na smučišču Isola 2000 je 16,1 km klanca s povprečnim naklonom 7,1 odstotka.

Ker ni bilo nič od Vingegaardovega napada na Bonettu, se je Keldermann podredil Jorgensenu, da bi ta dosegel etapno zmago. Američanu sta vztrajno sledila Ekvadorec Carapaz in Anglež Simon Yates.

A vse je v sklepnih kilometrih polovil Pogačar. Z 21 sekundami zaostanka je bil drugi na koncu Jorgenson, 40 sekund je zaostal Simon Yates, medtem ko se je Richard Carapaz po četrtem mestu potolažil s pikčasto majico, ki jo je slekel Pogačarju (101 : 87 v točkah za Ekvadorca).

V tolažbo Jorgensonu je vrnitev med deseterico: pridobil je kar pet mest in je zdaj skupno deveti. Vrh Isole 2000 je sicer že gostil zaključek etape Dirke po Franciji, in sicer leta 1993, ko je 15. etapo kot zmagovalec končal Švicar Tony Rominger.

Slaba novica za karavano: sledi domača Pogačarjeva etapa

V soboto bo na sporedu še ena zelo zahtevna etapa, a ne tako visoko nad morjem kot današnja. Kolesarje čaka 132,8 km dolga pot od Nice do vrha prelaza Couillole (15,7 km/7,1 %) s kar 4600 višinskimi metri. "Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti. Se že veselim jutrišnjega dne," je Pogačar namignil, da bo šel na zmago tudi na 20. etapi.

Pogačar dobil tudi najtežjo etapo Toura

111. DIRKA PO FRANCIJI

19. ETAPA

Embrun–Isola 2000, 144,6 km: