152 Hvastija pred finalom Toura: Pogačar želel trenersko spremembo, Mou in monoksid

Kolesarje na Dirki po Franciji pred zaključkom čakajo le še tri izjemno naporne etape. Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v zadnji epizodi gostila Martina Hvastijo, komentatorja na TV Slovenija.

Vabljeni k poslušanju

Glavnino dela opravil v Pirenejih
Tadej Pogačar ima pred zadnjimi tremi etapami pred prvim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom dobre tri minute prednosti, kar je več od analiz pred začetkom dirke. "No, sam sem vseskozi opozarjal na Pireneje, dejansko se je glavnina razlike naredila tam. Videli smo dve krasni zmagi Tadeja Pogačarja v teh dveh težkih pirenejskih etapah, zdaj so Alpe samo še pika na i," je prepričan Hvastija.

Sorodna novica Čustveni Campenaerts izkoristil svojo edino priložnost

Tudi sebi želi dokazati, da je najmočnejši
Lastnik rumene majice je tudi letos zvest svojemu slogu in pogosto napada. Po sredni etapi je razložil, da niti sam ne ve, zakaj je spet napadel. Morda skuša podzavestno Dancu vrniti za zadnja Toura? Komentator na TV Slovenija razmišlja: "Držim se Tratnikovega načela, da je to 'samo' šport in gre za to, kdo je pač močnejši, boljši, višji ali hitrejši. Ampak ja, nekaj zagotovo ostane, tu imam v mislih dva težka poraza v preteklih letih, ko so ga dobili na 'levi' nogi. Tadej na neki način dobiva zagon tudi zato, ker sam sebi dokazuje, da je najmočnejši."

Pogačar je bil nezadovoljen s trenerjem
Ena bolj odmevnih zgodb preteklih dni je bila pojav spletnega žvižgača, ki je razkril marsikatero številsko zanimivost o Pogačarjevih zimskih treningih in napovedi dominantnih predstav na Giru in Touru. Ena izmed tez je bila, da je bil Pogačar morda zadnja leta preslabo treniran. O tej tezi je Hvastija odgovoril: "Podrobnosti ne poznam, dejstvo pa je, da je bil Tadej lani nezadovoljen s trenerjem (Inigom San Millanom, op. a.). Na svetovnem prvenstvu v Glasgowu smo se o tem pogovarjali zelo odkrito in je iskal spremembe. Tako in tako pride do zasičenosti po določenih letih enakega ali pa podobnega treninga, tako da vsak kolesar išče spremembe. Tadej je našel novega trenerja in novo motivacijo, novo voljo in nov pristop. Predvsem pa je pomembno, v kaj verjameš. Če delaš nekaj, v kar verjameš, je to zagotovo dobro." Pogačar od konca lanskega leta tako uspešno sodeluje z Javierjem Solajem.

Sorodna novica Pogačar na grand tourih zelo reden obiskovalec zmagovalnega odra

Spoštovanje Pogačar-Evenepoel
Kamere po skoraj vsaki etapi ujamejo Pogačarja v pogovoru z Remcom Evenepoelom. V sredo sta že uspešno napadla Vingegaarda. Se lahko to ponovi tudi v naslednjih dneh? "Mislim, da smo zametke tega že videli v prejšnjih etapah. Res pa je, da bodo na koncu odločale noge in ne prijateljstva. Dejstvo pa je, da sta se na dirkah vrsto let izogibala drug drugemu, izogibal se je bolj Remco. Dejstvo pa je tudi, da ga ceni, da ga ima za učitelja, da ga naslavlja spoštljivo in Tadej mu to vzajemno spoštovanje vrača. Remco je naredil res ogromne korake, ne samo v fizičnem smislu, ampak tudi v tehničnem. Na spustih sicer še kaže neke pomanjkljivosti, ampak na makadamih niti ni bil tako zadaj, kot so nekateri pričakovali, res pa je izjemen na vzponih. Manjkajo sicer še tri težke alpske etape, ampak dela ogromne korake naprej. Boj za drugo stopničko še ni popolnoma zaključen," odgovarja Hvastija.

Isola 2000: Eno je trening, drugo pa dirka
Petkova etapa se bo končala z vzponom na Isolo 2000. UAE je imel tam bazo, Pogačar je klanec tako ogromnokrat prekolesaril, kar mu lahko pomaga v 19. etapi: "Nekaj zagotovo pomaga, če do podrobnosti poznaš ceste in veš, česa si sposoben na treningu, čeprav je časovna razlika kar velika med pripravami in samo dirko. Torej nekaj prav gotovo pomaga, ni pa to odločilno, na koncu pač odloča počutje, forma in motivacija tistega dne."

Vismo v lovu na Vingegaardov trojček čaka veliko dela. Foto: Reuters
Vismo v lovu na Vingegaardov trojček čaka veliko dela. Foto: Reuters

Načrt Visme: Napad na vse ali nič
Ni skrivnost, da so pri Vismi vsaj pred začetkom Toura pričakovali, da bodo prav v tej etapi naredili ključni korak do končne zmage. Kaj bi Hvastija naredil, če bi bil v vlogi športnega direktorja nizozemske ekipe? "Niso v zavidljivem položaju, o tem ni dvoma. Visma je lani absolutno dominirala in dobila vse tri velike dirke, to jim je uspelo tudi z močjo ekipe, ko so ne nazadnje dvakrat strli Tadeja Pogačarja. Letos niso tako suvereni, ne samo Jonas, tudi preostala ekipa ni na taki ravni, kot je bila lani. Razlogov je več: zaradi poškodb in odhodov nekaterih iz ekipe. Vseskozi izjavljajo, da verjamejo v zmago. Težko je najti nekaj pozitivnega, če ves čas izgubljaš. V vsakem primeru bi se odločil za napad na vse ali nič v eni od etap, ki še sledita. Petkova je najprimernejša, v soboto je namreč na sporedu etapa, ki jo vsi dobro poznajo z dirke Pariz–Nica, tako da so tam krajši klanci. Petek je res dan za morebitna presenečenja, ampak vse skupaj se bo razpletlo na zadnjem klancu. Torej utruditi je treba nasprotnika in poskusiti na zadnjem klancu. Če gre, gre, če ne, pa pač ne."

Številni rekordi klancev
Ob koncu podkasta je bil govor tudi o nekaterih drugih temah, eno so bili prav gotovo rekordno hitri vzponi na številnih klancih, kar po mnenju Hvastije ni tema dopinga, ampak vsesplošnega napredka tehnologije, ter "še vedno velja Merckxovo pravilo, da so rekordi zato, da se podirajo (smeh). Težko je primerjati 25 let stare rekorde na klance, ki se ne vozijo prav pogosto. Večkrat govorimo o tem, da tudi vreme vpliva, predvsem pa taktika. Pantani je odpeljal tisti klanec bolj ali manj sam, kolikor se spomnim, etapa je bila mnogo daljša in zahtevnejša, tule pa so čas naredili trije kolesarji: Jorgensen, Vingegaard in na koncu Tadej Pogačar približno v tretjinskih razmerjih. Torej vsi napredujejo, predvsem pa napreduje tehnologija, o tem je veliko govoril tudi Pogačar, tako da zadeve nikakor niso neposredno primerljive, tudi če bi šlo za gorski kronometer. Kolesarstvo ni eksakten šport, kot sta plavanje in atletika."

Pogačar na Tourih lovi 15. etapno zmago, s čimer bi povprečje osvojenih etap na dirko povišal na okroglih 3. Foto: Reuters
Pogačar na Tourih lovi 15. etapno zmago, s čimer bi povprečje osvojenih etap na dirko povišal na okroglih 3. Foto: Reuters

Nepričakovana tema: ogljikov monoksid
Marsikoga je presenetila novica o uporabi ogljikovega monoksida, ki naj bi ga nekateri kolesarji uporabljali, da bi izboljšali svoje dosežke, čeprav je ta za organizem izjemno nevaren. Ta tema je Hvastijo presenetila, kar razlaga z naslednjimi besedami: "Ob koncu dirke se vedno pojavljajo 'čudna' vprašanja, to velja za zadnjih 50 let, letos so potegnili ta ogljikov monoksid. Priznam, tudi sam nikoli prej še nisem slišal za to napravo. Kot sem slišal in prebral, gre za dve metodi, ena je diagnostična, torej gre za neko ugotavljanje stanja ali pa učinka treninga na višinskih pripravah in se to uporablja zgolj občasno, druga pa je ta metoda, kjer naj bi se to uporabljalo za doseganje nekih drugih učinkov. Glede na nevarnost in strupenost te druge metode, torej dolgotrajnega vdihavanja hudega strupa, vsi trdijo, da tega ne uporabljajo."

Naj ostane tak, kot je
Pred zadnjim trojčkom etap pa le še hipoteza: je bolj verjetno, da Pogačar zadnje tri dni napade tri etapne zmage ali pa varčuje moči za olimpijske igre? Hvastija je pogovor končal v smehu: "Težko ga je držati nazaj, kar ponavljajo vsi njegovi športni direktorji, že na Giru so imeli iste debate in iste težave (smeh). Ampak na koncu naredi tisto, kar v tistem trenutku vidi, čuti, opazi ali pa misli, da je sposoben in naj tako ostane."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, kjer je govor še o naslednjih temah:
− Prihodnost Ayusa v ekipi UAE.
− Število osvojenih majic Tadeja Pogačarja.
− Pogačarju se obeta nova izboljšana pogodba.
− Zanimivost o številki (1)52.