Tadej Pogačar je najbolj vznemirljiv kolesar letošnje Dirke po Franciji. Pokazal je, da je na klancih najmočnejši, največji minus na njegovi morebitni poti do zmagoslavja v Parizu pa je ekipa UAE Emirates, ki ni tako močna kot Jumbo Visma ali Ineos. K sreči ima
Tadej Pogačar je najbolj vznemirljiv kolesar letošnje Dirke po Franciji. Pokazal je, da je na klancih najmočnejši, največji minus na njegovi morebitni poti do zmagoslavja v Parizu pa je ekipa UAE Emirates, ki ni tako močna kot Jumbo Visma ali Ineos. K sreči ima "Pogi" vseeno enega sijajnega pomočnika: Jana Polanca. Foto: Reuters
Sorodna novica Piše se zgodovina slovenskega kolesarstva – etapa Pogačarju, Roglič v rumenem

Dirka po Franciji je danes karavani namenila dan počitka, glavnim asom pa novinarske obveznosti. Pogačar je v spletnem pogovoru z mediji dobil ogromno vprašanj domačih in tujih medijev. Kako ocenjuje prvi teden dirkanja in kakšne so njegove možnosti v nadaljevanju, predvsem ob upoštevanju tega, da ob sebi nima tako močne ekipe, kot jo imata Primož Roglič ali Egan Bernal?

Kako komentirate zadnji dve gorski etapi, v katerih ste blesteli, predvsem nedeljsko zmago?
Tako kot lani po Vuelti nisem takoj dojel, kaj mi je uspelo. Super. Nič, grem iz dneva v dan, zdaj se je treba resetirati.

Ste presenečen nad svojim prvim tednom dirkanja?
Vedel sem, da sem v dobri formi, nisem pa pričakoval zmage na nedeljski etapi. Tudi v soboto je bil odličen dan, ko sem naredil 40 sekund razlike. To je velik dosežek zame in bil sem zelo srečen, pa tudi malo presenečen.

Ineos v strahu pred covidom odpovedal "tiskovko"

Ineos Grandadiers ni imel novinarske konference, kar je sicer na prost dan za takšno ekipo običajno. Iz moštva so le sporočili, da bo zvečer na voljo le izjava Egana Bernala.

V Alpah bo še težje. Primož je videti suveren. Če ne bo imel slabega dne, mislim, da lahko pripelje rumeno majico do Pariza.

Tadej Pogačar

Vaš dvoboj z Rogličem bo, kot kaže, osrednja nit 107. Toura. V kakšnih odnosih sta s Primožem in kako to vpliva na dirkanje?
Sva velika prijatelja, a na dirki je jasno: on dirka za svojo ekipo jaz za svojo, vsak pa si želi zmage. Spoštujeva drug drugega, a ko je "ful gas", ne bo nihče nikogar čakal. Je pa neverjetno, da sem lahko del tega šova in da sem med elito, ki lahko slavi zmago na etapi Dirke po Franciji. Ta včerajšnja zmaga ... noro.

Bi na prvi pirenejski etapi napadali, če ne bi v petek v tisti vetrovni loteriji izgubili minuto in 20 sekund?
Ne vem. Če ne bi izgubil tistega časa, bi bila sobotna etapa gotovo drugačna, taktika ne bi bila ista. Verjetno bi mi tekmeci morali slediti in me ne bi pustili v beg.

Kje menite, da bi na poti do rumene majice lahko strli Primoža Rogliča?
Težke etape šele prihajajo. Že zadnji dve sta bili naporni, a v Alpah bo še težje. Primož je videti suveren. Če ne bo imel slabega dne, mislim, da lahko pripelje rumeno majico do Pariza. Poskušal bom napadati, in če se bo le dalo, pridobiti nekaj časa.

Napad Tadeja Pogačarja na prelazu Marie Blanque in trk z Rogličem

Bila je bolj začetniška napaka. Ja, kar blizu je bilo. K sreči ni bilo nič narobe z mojim sprednjim in s Primoževim zadnjim obročem. Kar odleglo mi je, da se ni kaj zgodilo.

Pogačar o trku z Rogličem

Včerajšnji dogodek na vrhu zadnjega vzpona, ko ste se zapletli s Primožem, je vse prestrašil ...
Bila je bolj začetniška napaka. Ja, kar blizu je bilo. K sreči ni bilo nič narobe z mojim sprednjim in s Primoževim zadnjim obročem. Kar odleglo mi je, da se ni kaj zgodilo.

Kaj pravite na mnenje, da moštvo UAE Emirates ni dovolj močno, da bi lahko slavilo skupno zmago v Parizu?
Mislim, da smo dovolj močni, da se lahko bojujemo za rumeno majico, navsezadnje imamo že dve etapni zmagi.

Kako bi primerjali Dirko po Franciji z lansko Dirko po Španiji?
Tour je bolj stresen. Ne bi rekel, da tudi težji, a čutiš več stresa, več kaosa v pelotonu, predvsem v zaključku etap. Drugače je. Vsi so tudi bolje pripravljeni. Težka dirka je Tour, ampak vsak dan uživam. Zadovoljen sem, da sem lahko tukaj in dirkam z najboljšimi.

Čutite kaj pritiska, ker vas štejejo med favorite, posebej potem, ko ste bili sijajni v Pirenejih?
Ne vem. Morda name zdaj res gledajo malo drugače. V zadnjih dneh so videli, da sem lahko zraven in da se lahko potegujem za visoko skupno razvrstitev.

Ko sta Pogačar in Roglič z ramo v rami, je velika verjetnost, da gresta naproti etapni zmagi. Že lani na Vuelti je bilo tako, zaznamovala sta letošnji DP v cestni dirki, zdaj blestita še na Touru. Foto: www.alesfevzer.com
Ko sta Pogačar in Roglič z ramo v rami, je velika verjetnost, da gresta naproti etapni zmagi. Že lani na Vuelti je bilo tako, zaznamovala sta letošnji DP v cestni dirki, zdaj blestita še na Touru. Foto: www.alesfevzer.com

V torek sledi ravninska etapa, ki pa jo lahko spet začini veter. Se kaj bojite te etape, glede na to, kar se je zgodilo v petek?
Petek je bil res neugoden, naredili smo nekaj napak. Zdaj gremo ob Atlantik, v drug del Francije, tudi veter bo drugačen. Težka etapa bo, spet bo stranski veter, ampak – bomo pripravljeni.

Sprva ste imeli v načrtu, da boste v zadnjem tednu pokazali največ, toda že ob koncu prvega tedna ste morali napadati. So vas petkovi dogodki nekako razjezili?
Ni prijetno izgubiti minute in 20. Ja, imel sem priložnost napadati, morda sem imel tudi bolj odprte roke, ker sem bil v skupnem seštevku že malce v ozadju. Zagrabil sem priložnost in pridobil nekaj časa.

UAE Team Emirates z italijansko okrepitvijo

Matteo Trentin bo prihodnjo sezono dirkal za Pogačerjevo ekipo UAE Team Emirates. Italijan je bil lani pri ekipi Mitchelton-Scott, letos pa pri CCC-ju, katerega obstoj je pod vprašanjem, saj mora še najti glavnega pokrovitelja za novo sezono. Pri UAE-ju imajo tako po Alexandru Kristoffu in Fernandu Gavirii še enega kolesarja za šprinterske zaključke etap.

Karte so zdaj razkrite in tudi vi dobro veste, kdo gre v klanec lahko z vami in s Primožem ...
Drži, videli smo, kdo lahko zares sledi ostremu tempu. To je tistih pet kolesarjev, ki smo bili včeraj v ospredju, morda še Quintana in Bardet v skupini, ki je v cilj prišla za nami. Mi se bomo bojevali za zmagovalni oder oziroma za rumeno majico.

Sorodna novica Pogačarjev rekord, Dumoulinova žrtev in francoske travme

Na pirenejskih klancih ste imeli impresivne številke, če pogledamo čas in vate. Lahko sploh še kaj dodate?
Ne morem dosti dodati, upam lahko le, da ničesar ne izgubim. V naslednjih dveh tednih bomo videli še velik boj. Priložnosti, da se povzpnem še višje v skupnem seštevku, bo še dovolj. Zadnjih nekaj etap bo ključnih. Na kronometru (predzadnji dan Toura) se lahko zgodi marsikaj. Tam lahko veliko pridobiš ali izgubiš.

Danes ste opravili test na covid-19. Je kaj negotovosti?
Vajeni smo na te teste, a vseeno – mislim, da je vsakogar malo strah, ali bo test pozitiven. Vsaj v našem moštvu smo bili zelo pazljivi in ne bi smel biti preveč zaskrbljen. Ja, čakamo rezultate, malce smo nervozni, ali bo vse OK. Lahko se zgodi marsikaj, lahko so napačni rezultati, tudi to smo že doživeli.

Sorodna novica Valjavec poziva: V avtomobilih izobesite rumene zastave!