Tadej Pogačar je vodilni tudi v točkovanju mladih kolesarjev, a dveh majic ne more nositi, zato je belo
Tadej Pogačar je vodilni tudi v točkovanju mladih kolesarjev, a dveh majic ne more nositi, zato je belo "posodil" Jonasu Vinegaardu. Danec je na izjemnem tretjem mestu v skupnem seštevku. Foto: EPA

Kolesarji so danes počivali v Andori, v torek pa jih čaka prva od treh zahtevnih pirenejskih etap. Najzahtevnejši vzpon bo na sporedu že 70 km pred ciljem. Col de la Core je dolg 13,1 km in ima 6,6-odstotni naklon. Sledil bo prelaz Portet d'Aspet, sedem km pred ciljem je na vrsti še zadnji klanec četrte kategorije.

Izjemno zahtevna etapa v sredo
Precej težja bo etapa v sredo. Prelaz Peyresourde je dolga 13,2 km, nato sledi strmi Val Louron-Azet, kjer je leta 1997 popolnoma omagal Bjarne Riis. Zaključni vzpon do Saint Lary Soulana bo dolg kar 16 km s povprečnim naklonom 8,7 odstotka.

Mohorič upa na zmago v seštevku ekip, Mezgec čaka na zadnja šprinta

Tourmalet in Luz Ardiden zadnji priložnosti za hribolazce
Zadnja priložnost za gorske specialiste bo v četrtek, ko sta na sporedu znameniti Tourmalet (2115 m; 17,1 km) in ciljni vzpon na Luz Ardidenu. Oba vzpona sta ekstra kategorije.

"Verjetno bo najtežja 17. etapa, lahko pa se tudi jutri kaj dramatičnega zgodi. Če imaš slab dan, je lahko vsaka etapa že odločilna. Počutim se malo utrujenega, vroče je po vseh teh dneh na soncu. Zadnje dni nisem dobro spal, ker smo tako garali. To je zahtevalo svojo ceno. Danes smo se sprostili, uživali v Andori in ta dan počitka bomo dobro izkoristili," je na spletni novinarski konferenci dejal Pogačar. Zaradi velike nadmorske višine (1800 metrov) sicer niso pretiravali s treningi, opravili so le lažjega.

O nedelji na Elizejskih poljanah nosilec rumene majice še noče razmišljati. "Še ves teden dirkanja je pred nami, še trije dnevi v Pirenejih, zanesljivo bomo utrujeni. Na vsaki veliki dirki se nekaj naučim, po eni strani se tudi veselim Pirenejev kot testa za zadnji teden. Do zdaj sem kolesaril bolj obrambno, ker nisem bil v napadalnem načinu, bomo pa videli, kako bo potekalo v tem tednu. Kakor koli se bo obrnilo, bo to dober Tour," je razlagal Pogačar. Nazadnje je imel tako prednost teden dni pred koncem Toura leta 2000 Lance Armstrong, ki pa so mu pozneje dokazali zlorabo prepovedanih sredstev.

Pogačar na prost dan treniral eno uro, tekmeci čakajo njegov na slab dan

Ne dela grimas, a vseeno trpi
Odgovoril je tudi na vprašanje, ali na dirki nič ne trpi, ker nekateri tekmeci že z obrazno mimiko pokažejo, kako naporno je kolesarjenje na Touru: "Vsak trpi na drugačen način. Na obrazu tega ne pokažem, nimam nekih grimas, a tudi trpim. Ni videti, da je težko, lahko pa povem, da je."

Ima veliko prednost, dobro ekipo, ki odlično nadzoruje tekmece, njen prvi člen pa ne izgublja moči po nepotrebnem. Morda ostaja le še en izziv, da bi kot nosilec rumene majice dobil etapo. Pogačar ostaja realen: "To ni moja prioriteta. Tu je 150 ljudi, ki želijo dobiti etapo, zato je zelo težko. Branil se je ne bi, ne bom pa slabe volje, če je ne bo. Prvi cilj je biti v rumenem v Parizu. Moji cilji so jasni, da ne izgubim nič proti preostalim, ali pa minimalno. Vsak dan je bližje Pariz, vsak dan je malo lažje in več motivacije. Dan za dnem smo bližje in komaj čakam, da bomo še bližje."

Tudi novinarji prevozijo veliko kilometrov na Dirki po Franciji

Vprašanja o dopingu neprijetna, saj zgodovina kolesarstva ni bila rožnata
Vprašanja o dopingu se ponavljajo na vsaki novinarski konferenci. Rumena majica ima pestro zgodovino na Touru ...

"Nisem jezen. Vprašanja so neprijetna, saj zgodovina kolesarstva ni bila rožnata. Zato moramo ta vprašanja razumeti. A odgovorov na to nisem pripravil. Veliko raje sedim na kolesu in dirkam. Lahko vam le zagotovim, da prihajam iz dobre družine, kjer so me pošteno vzgojili," je poudaril.

Če deliš te podatke z javnostjo, to lahko vpliva na taktiko
Še enkrat je potrdil, da ne namerava objaviti podrobnosti svojega biološkega potnega lista in krvnih testov. "Če deliš te podatke z javnostjo, to lahko vpliva na taktiko. Tekmeci vidijo, kje je tvoj limit in kje si ranljiv," je odločitev pojasnil kolesar s Klanca pri Komendi.

Peter Sagan je po padcu v 3. etapi predčasno končal Tour. Foto: EPA
Peter Sagan je po padcu v 3. etapi predčasno končal Tour. Foto: EPA

Saganu uspešno operirali koleno
Peter Sagan je uspešno prestal operacijo kolena. Trikratni svetovni prvak je bil operiran v Monte Carlu in namerava kmalu znova začeti trenirati.

Sagan je Dirko po Franciji predčasno končal 8. julija, potem ko se je zaradi težav s kolenom odpovedal nastopu pred 12. etapo. Za operacijo so se v ekipi odločili, ker je imel 31-letni Slovak po padcu v tretji etapi kljub zdravniški oskrbi kolena vse večje težave, tako da je bil predčasen konec dirke in potem operativni poseg edina možnost.


Skupni vrstni red (15/21):             
  1. T. POGAČAR       SLO     62:07:18 
  2. R. URAN          KOL        +5:18 
  3. J. VINGEGAARD    DAN         5:32 
  4. R. CARAPAZ       EKV         5:33 
  5. B. O'CONNOR      AVS         5:58 
  6. W. KELDERMAN     NIZ         6:16 
  7. A. LUCENKO       KAZ         7:01 
  8. E. MAS           ŠPA         7:11 
  9. G. MARTIN        FRA         7:58 
 10. P. BILBAO        ŠPA        10:59 
 ...                                   
 48. M. MOHORIČ       SLO      1:34:34 
 49. S. KUSS          ZDA      1:36:28 
 91. L. MEZGEC        SLO      2:20:37