Tadej Pogačar najverjetneje še nikoli ni bil močnejši v svoji karieri. Foto: EPA
Tadej Pogačar najverjetneje še nikoli ni bil močnejši v svoji karieri. Foto: EPA
Pogačar: Ko je napadel Jonas, nisem vedel ali blefira in bo še enkrat napadel

Napovedovala se je spektakularna gorska etapa. In to smo tudi dobili. Napovedoval se je tudi napad moštva Visma Lease a bike in njegovega kapetana Jonasa Vingegaarda. Tudi to smo lahko videli – a vse to je bilo premalo za Tadeja Pogačarja.

Kolesarski as iz Klanca pri Komendi je bil odlično pripravljen na zaključek težke nedeljske preizkušnje. Ves čas je bil pozoren na Vingegaarda, ki se je na ciljnem vzponu večkrat želel otresti največjega tekmeca, a zaman.

Ko se je po zadnjem napadu usedel na kolo, je Pogačar zavohal kri, skočil iz njegovega zavetrja, ga napadel in ga pustil za seboj. Iz kilometra v kilometer se je prednost le še povečevala, na koncu je znašala 1:08. Skupno torej: 3:09!

V soboto je po etapni zmagi dejal, da se najverjetneje nikoli ne bo spremenil: da ne bo varčeval moči in da bo vselej napadel, ko bo imel priložnost za zmago. To je storil tudi v nedeljo.
V soboto je po etapni zmagi dejal, da se najverjetneje nikoli ne bo spremenil: da ne bo varčeval moči in da bo vselej napadel, ko bo imel priložnost za zmago. To je storil tudi v nedeljo. "Zavohal je kri", napadel in največjega tekmeca Jonasa Vingegaarda še drugi dan zapored "potolkel". Foto: EPA

SOS-odmev pred zadnjim tednom Toura

151 Pred 3. tednom Toura dobili Pogačarja 3.0
Sorodna novica Pogačarjev praznik v Franciji – s protinapadom do etape in ogromne prednosti

Pireneji ga imajo radi
"Nikoli si ne bi predstavljal takšnega razpleta po dveh tednih dirkanja. Zelo sem zadovoljen s svojo formo. Danes je bilo zelo vroče, zelo težko. Po navadi mi vročina povzroča težave, ekipa me je ves čas ohlajala, opravila je odlično delo. To je bil neverjeten dan," je po drugi zaporedni etapni zmagi na letošnji izdaji za LeTour.fr povedal Pogačar, ki je polovico etapnih zmag na francoski pentlji dobil v Pirenejih. "Ne vem, rad jih imam in oni imajo radi mene. Zelo sem zadovoljen, upam, da tako tudi ostane," je dodal.

Bil je že na meji, nato pa je udaril iz protinapada
Pred etapo se je veliko govorilo o taktiki moštva Visma Lease a bike. Vsi so pričakovali visok tempo, silovite napade. "Odločili so se, da bodo nadzirali potek etape, na vzponih so diktirali oster tempo. Nikoli me ni skrbelo, pomembno je bilo le, da sem ostal ohlajen, da sem se primerno hidriral in pravočasno zaužil dovolj hrane. Ko smo prispeli ob vznožje ciljnega vzpona, sem bil že na meji, ko se me je skušal Jonas znebiti. Potem pa sem videl, da ima tudi on težave. Ko je poskusil še zadnjič, sem videl, da nima dovolj moči v nogah za vrh. Poskusil sem s protinapadom, a bilo je zelo težko," je nadaljeval.

Ob vprašanju Davida Črmelja o ključnem napadu, ki mu je prinesel zmago, je še pojasnil: "V moji glavi se je dogajalo veliko, ko je Jonas napadel. Nisem vedel, ali blefira ali bo še enkrat poskušal na strmem delu. Na koncu je bilo ravno tako, kot sem si predstavljal: poskusil je še enkrat, ampak sem videl, da nima več pravih nog. Videl sem, da številke padajo, kolesarila sva vse počasneje. Poskusil sem z napadom in želel videti, ali lahko preživim do vrha."

Načrt iz prejšnjih dveh let tokrat ni deloval

Vingegaard ničesar ne obžaluje in priznava, da je bil v Pirenejih Pogačar boljši in zasluženo uživa v zajetni prednosti treh minut. Foto: AP
Vingegaard ničesar ne obžaluje in priznava, da je bil v Pirenejih Pogačar boljši in zasluženo uživa v zajetni prednosti treh minut. Foto: AP

Vingegaardova ekipa Visma Lease a Bike je skrbno načrtovala 15. etapo in napad na njej že vse od lanske predstavitve. A v nasprotju z Granonom in Hautacamom julija 2021 ali lanskim Col de la Lozom tokrat načrt za strtje Pogačarja ni uspel.

"Nisem dvomil o našem načrtu. Ta je dober in je deloval v zadnjih letih. Vemo, da lahko prenesem utrujenost, in tudi danes je bilo tako. Ničesar ne obžalujem in nisem razočaran. Dobro smo izpeljali načrt, a Pogačar je bil preprosto boljši, zato mu čestitam," je v izjavi za tuje medije dejal Jonas Vingegaard.

Po koncu je športni direktor Nizozemcev Grischa Niermann prav tako priznal, da je bil na etapi nekdo še boljši od njegovega kapetana. "Skušali smo dobiti etapo in nadomestiti nekaj časa v skupnem seštevku, a se to ni zgodilo, saj je bil Pogačar močnejši od Jonasa. Sem zelo ponosen na ekipo, tudi Jonas je opravil odlično delo, a naproti nam je stal tekmec, ki je bil močnejši, zato mu je treba sneti kapo. Borili se bomo do konca, a zdaj smo se vsi prepričali, da je Pogačar letos najmočnejši na dirki. Zadnji dve leti je bilo pač obratno," je dejal Niermann.

Zadnji kilometri 15. etape s ciljem na Plateau de Beille

Kljub visoki prednosti ni še nič odločeno
O visoki prednosti, ki znaša več kot tri minute, je dejal: "Videti je zelo lepo. Ko sem imel prednost 1:14, sem rekel, da je zelo lepa. Zdaj je še lepša in udobnejša. Ostati moramo osredotočeni še šest dni, ohraniti moramo osredotočenost v prihodnjem tednu." Pred kolesarji je zdaj dan počitka, nato pa še zadnji teden tritedenske kolesarske epopeje v Alpah. "Veselim se dneva počitka. Upam, da bomo z moštvenimi kolegi opravili dober trening, se ustavili na kavici. Malce se moramo sprostiti, a ne preveč. Potem pa na vso moč v zadnji teden," je priznal Pogi. Čeprav je prednost zares zajetna, ni še nič odločeno, meni Pogačar. "Na Touru nikoli ni nič zagotovljeno do zadnjega dne. Vseeno ti taka prednost da veliko motivacije. Gremo nadzorovano v naslednje dni, jutri se lahko malo resetiramo, pozabimo na dirkanje, zadnjih šest dni pa spet na vso moč. Gremo samozavestno," je sklenil za Televizijo Slovenija.

Hauptman: Vsak dan na Touru je lahko odločilen

Hauptman: Ko Tadej začuti slab trenutek nasprotnika, napade
"Nismo se pogovarjali o napadu. Ko Tadej začuti priložnost ali slab trenutek nasprotnika, vedno napade," je povedal športni direktor moštva UAE Emirates Andrej Hauptman. "Vsak dan je lahko odločilen. Ena malenkost, če je etapa zahtevna, in so lahko razlike v minutah. Treba bo biti predvsem zelo zbran, jutri pa se maksimalno spočiti. Še vedno biti na kolesu, da ne bo težav naslednji dan. Biti zbran na ravninski etapi, potem pa si želeti, da bodo noge dobre predvsem v peklenskem zadnjem koncu tedna pred Nico." O dozdajšnjem razpletu Toura? "Več kot toliko si ne bi mogli želeti. Verjamem, da smo iztržili, kar se je dalo. Gledali smo, da ekipe nismo preveč iztrošili. Naredili smo vse, zdaj se je treba samo spočiti in zdržati ta zadnji teden."

Visma Lease a bike z Vingegaardom zagotovo še ni položila orožja, nizozemsko moštvo ima na voljo še tri gorske etape, od teh dve peklenski v Alpah, ki sta na sporedu v petek in soboto. V nedeljo je nato še zaključek dirke, posamična vožnja na čas od Monte Carla do Nice.

Kako sta potekali dve tretjini Dirke po Franciji
Pogačar potrdil premoč na letošnjem Touru