Tadej Pogačar. Foto: EPA
Tadej Pogačar. Foto: EPA

Radijski poročevalec na prizorišču dirke Igor Tominec in voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič sta se pogovarjala o prednostih in slabostih obeh izjemnih kolesarjev. Eden se vrača po poškodbi, drugi pa ob sebi letos ne bo imel Primoža Rogliča, ki je odigral ključno vlogo v lanski odločilni etapi.

Sorodna novica Dirka po Franciji: mitska dirka, na kateri Pogačar lovi tretjo zmago

V podkastu lahko slišite, kakšne so bile možnosti, da bi Roglič tudi letos kolesaril na Touru. V nasprotju z lansko dirko, ko je imela ekipa UAE ogromno težav, do cilja je prišla le polovica osmerice, pa bo imel Pogačar v svojem moštvu letos tudi aduta za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Vodja moštva Mauro Gianetti je celo zatrdil, da bo Adam Yates sokapetan ekipe, čeprav je Britanec sam rekel, da se ve, kdo je glavni v moštvu, in da bo opravljal vlogo pomočnika.

Vingegaard in Pogačar sta torej izrazita favorita, toda Tominec opozarja, da se Tour v zadnjih letih vselej ni razpletel po pričakovanjih. Kolesarska javnost je leta 2020 pričakovala boj Rogliča in Bernala, pa se je Roglič potem boril s končnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem, leto zatem pa sta se namesto Pogačar in Roglič za skupno zmago merila Pogačar in Vingegaard.

Sorodna novica Pot do trona Toura ne le na cesti, ampak tudi v glavi

Tominec pravi, da ni težko napovedati, katera kolesarja bosta na prvih dveh mestih, precej težje pa je napovedati, kdo bo tretji. Grand toure so že dobili Egan Bernal, Jai Hindley, Simon Yates in Richard Carapaz, na stavnicah so pod vrhom še Enric Mas, Ben O'Connor in Tom Pidcock, Tominec pa izpostavlja še Danca Mattiasa Skjelmoseja, sicer četrtega najmlajšega kolesarja na dirki.

Dva Slovenca bosta še na Touru. Luka Mezgec je že na dirki po Sloveniji pokazal, da je v odlični formi. Z Dylanom Groenewegnom tvori uigran tandem, če odmislimo tisto etapo v Postojni, na Touru pa bo tudi Matej Mohorič, kar pomeni, da bodo Slovenijo letos na dirki vseh dirk zastopali najboljši trije s cestne preizkušnje državnega prvenstva.

V podkastu tudi o Netflixovem dokumentarcu, ki daje nove vpoglede v zakulisje lanske dirke, Tominec pa opozarja, da je za celostno sliko manjkal dostop do ekipe UAE in da so bile zgodbe včasih poudarjene tako, da se je pri nekaterih ustvarila umetna dramaturgija in pretiran konflikt. Pravi, da se po eni strani Netflixu daje globok dostop, novinarjem, ki so precej bolj neodvisni in imajo zato še pomembnejšo vlogo pri spremljanju športa, kot denimo pri razkrivanju afer o dopingu, pa se ga vse bolj omejuje.

Tour 202: Pogačar tretjič ali Vingegaard drugič?