Tadej Pogačar, zmagovalec 9. etape letošnje Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar, zmagovalec 9. etape letošnje Dirke po Franciji. Foto: Reuters

Pogi je na zadnjem prelazu etape, Marie Blanque, večkrat napadel, menjaval ritem, v dolino pred Larunsom se je spustil v družbi Rogliča in Egana Bernala.

Trojica je hitro ujela ubežnika Marca Hirschija in se pripravila na ciljni šprint, ki ga je na ciljni črti dobil Pogačar. S tem je postal najmlajši kolesar z etapno zmago na Dirki po Franciji po Lanceu Armstrongu, ki je dobil 8. etapo na Touru leta 1993.

Prvič v najbolj čislani kolesarski majici Slovenec

Poganjal je na vso moč
"Tole je res noro. Po tako težkem dnevu dobiti etapo je neverjetno. Zahvalil bi se moštvenim kolegom, res so opravili brezhibno delo. Zelo sem vesel te zmage," je na začetku v izteku dejal Pogačar in nadaljeval: "V skupnem seštevku sem želel pridobiti čim več. V zadnjih 100 metrih sem se zavedel, da je etapna zmaga vredna dodatnih 10 sekund. Osredotočil sem se na šprint, ne vem, kaj se je zgodilo, poganjal sem na vso moč."

Srečni kraj za slovensko kolesarstvo
Laruns je torej zelo srečno mesto za slovensko kolesarstvo. Pogačar je zmagal v nedeljo, pred dvema letoma je ciljno črto v Larunsu v sklopu 19. etape Toura prvi prečkal Roglič. "Primož je zelo dober, tu je že zmagal, vsekakor bo še večkrat. Upam, da lahko skupaj doseževa še veliko," je še dejal Pogačar.

Pogovori s Pogačarjem, Rogličem in Mezgecem po etapi
Pogi: Zmagati proti najboljšim na svetu je nekaj posebnega

Rogličev cilj: V rumenem do Pariza
"Danes sva zamenjala položaja," pa je po etapi za Televizijo Slovenija povedal Roglič, zmagovalec 4. etape od Sisterona do Orcieres Merletta. Tedaj je bil Pogačar drugi. "Izjemno je močan, iskreno mu čestitam," je dodal, o rumeni majici pa je povedal: "Super. Cilj je, da bi jo imel še v Parizu. Za nami je ponovno dobra etapa." Slovenija je na letošnjem Touru tako dosegla še drugo etapno zmago, v samem vrhu svetovnega kolesarstva pa ima dva kolesarja, Rogliča in Pogačarja. "Kaj naj rečem ... očitno smo Slovenci v kolesarstvu poleg Kolumbijcev postali velesila. Zelo sem vesel," je še povedal Kisovčan, ki je postal 271. kolesar v zgodovini Toura z rumeno majico.

Še o incidentu na vrhu zadnjega prelaza, ko bi s Pogačarjem skoraj trčil? "Tadeju sem se takoj opravičil. Skoraj bi se izločila sama. To je kolesarstvo, na koncu je bilo vse v redu. Res super!"

Pogačar: Danes sem se spet počutil v redu
Zgodovinska podelitev na Dirki po Franciji
Po etapi, analiza Dirke po Franciji