Peter Sagan se je veselil tretje etapne zmage na letošnjem Touru in zeleno majico mu bo do cilja v Parizu nemogoče sleči. Foto: EPA
Peter Sagan se je veselil tretje etapne zmage na letošnjem Touru in zeleno majico mu bo do cilja v Parizu nemogoče sleči. Foto: EPA
Etapa v Švici pripadla Saganu
Sagan dobil napet šprint v Bernu

Slovak je po 209 km v Bernu za nekaj milimetrov ugnal Norvežana in še utrdil prednost v točkovanju za zeleno majico. Tretje mesto je zasedel še en Norvežan Sondre Holst Enger. Domači adut Fabian Cancellara je končal na šestem mestu.
"Bil je težek dan, zelo vroče je bilo. A sem vesel, seveda, velika zahvala pa gre tudi moji ekipi. Neverjetno. Velikokrat sem že izgubil z majhno razliko, a verjamem v usodo in zdaj se mi vse vrača. Navijači iz Slovaške so me prišli spodbujat in tudi zaradi njih je bilo lepo slaviti zmago," je dejal slovaški zvezdnik.
Martin večji del pobega vlekel Alaphilippa
Večji del etape sta bila v pobegu moštvena kolega iz ekipe Etixx Quick Step Tony Martin in Julian Alaphilippe. Nemec je narekoval silovit ritem, v prvi uri sta prevozila kar 49 km. Glavnina ju ni spustila več kot šest minut naprej.

Do letečega cilja po 167 km sta imela le še dobro minuto prednosti, na zadnjem vzponu pred ciljem na Cote de Muhleberg pa je bilo akcije konec. Ko je bil tudi Martin ujet, si je nekaj sekund naskoka privozil Rui Costa. A tudi Portugalec ni imel možnosti. Niti tlakovci v nekaj zadnjih kilometrih niti rahel vzpon pred ciljem niso pomenili velike ovire za večino šprinterjev.

Dva slovenska kolesarja sta etapo končala v prvi skupni, 38. mesto je zasedel Borut Božič (Cofidis), 51. pa je bil Jan Polanc (Lampre-Merida). Minuto in 20 sekund sta zaostala Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) in Luka Pibernik (Lampre-Merida).

Froome: Kdor razlaga, da nimam pravih tekmecev, govori neumnosti
Skupni seštevek je ostal nespremenjen, Chris Froome ima minuto in 47 sekund naskoka pred Baukejem Mollemo. Tretji je Britanec Adam Yates.
Vse kaže na tretjo zmago Britanca na Touru. "Ne strinjam se, da je Tour že odločen.Ostale ekipe so napovedale napade zadnji teden v Alpah. Vsekakor pričakujem težke dni. Tour niti slučajno ni končan. Kdor razlaga, da nimam pravih tekmecev, govori neumnosti. V štirih dneh se lahko ogromno zgodi, v enem samem slabem dnevu lahko izgubim ogromno časa. Že v sredo je na sporedu zahteven ciljni vzpon, a to bo šele prvi izmed štirih zaporednih odločilnih dni," je previden Froome.
Francozi še čakajo na etapno zmago
V torek bo na Touru drugi prost dan, v sredo pa karavano čaka še ena gorska etapa, 184 km med Bernom in Finhaut-Emossonom na 1.960 metrih nadmorske višine (vzpon najvišje kategorije).
Do konca je le še pet etap, Francozi pa nisi dobili niti ene etape na letošnjem Touru. Zadnjič so praznih rok ostali leta 1999.

16. etapa, 
Moirans en Montagne-Bern, 209 km:      
  1. P. SAGAN         SLK    4:26:02 
  2. A. KRISTOFF      NOR        vsi 
  3. S. H. ENGER      NOR              
  4. J. DEGENKOLB     NEM              
  5. M. MATTHEWS      AVS              
  6. F. CANCELLARA    ŠVI              
  7. S. VANMARCKE     BEL       isti 
  8. A. M. RICHEZE    ARG              
  9. E. BOASSON HAGEN NOR              
 10. G. VAN AVERMAET  BEL              
 ...                                   
 14. C. FROOME         VB        čas 
 37. B. BOŽIČ         SLO              
 50. J. POLANC        SLO              
 74. K. KOREN         SLO      +1:20 
 86. L. PIBERNIK      SLO   isti čas 

Skupni vrstni red po 16. etapi:                 
  1. C. FROOME         VB   72:40:38
  2. B. MOLLEMA       NIZ      +1:47
  3. A. YATES          VB       2:45
  4. N. QUINTANA      KOL       2:59
  5. A. VALVERDE      ŠPA       3:17
  6. R. BARDET        FRA       4:04
  7. R. PORTE         AVS       4:27
  8. T. VAN GARDEREN  ZDA       4:47
  9. D. MARTIN        IRS       5:03
 10. F. ARU           ITA       5:16
 ...                                  
 63. J. POLANC        SLO    1:45:41
107. L. PIBERNIK      SLO    2:21:41
164. K. KOREN         SLO    2:54:20
167. B. BOŽIČ         SLO    2:56:23

Etapa v Švici pripadla Saganu
Sagan dobil napet šprint v Bernu