Chris Froome je na prosti torek poziral ob jezeru Thun. Foto: EPA
Chris Froome je na prosti torek poziral ob jezeru Thun. Foto: EPA
Bauke Mollema
Bauke Mollema je malce presenetljivo na drugem mestu. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana še ni zelo odločno napadel na letošnjem Touru. Četrtega mesta zagotovo ne bo branil v Alpah, zato tekmeci pričakujejo akcije Kolumbijca. Foto: EPA
Froome: V zadnjem tednu se lahko še marsikaj zgodi

31-letni Britanec ima izjemno podporo ekipe Sky, ki je z naskokom najmočnejša na Touru. Mikel Landa in Geraint Thomas sta naredila že ogromno dela, neverjetno pa sta se izkazala Sergio Henao in Wouter Poels. Nizozemec je vlekel Frooma, ko so vsi drugi pomočniki omagali na nedeljski 15. etapi.

Finhaut-Emosson in Joux Plane najtežja vzpona
V sredo je na sporedu prva etapa v Alpah. 18 km pred ciljem je na vrsti prelaz Forclaz, še bolj naporen pa bo ciljni vzpon najvišje kategorije do Finhaut-Emossona. Dolg je 10,4 km in ima 8,4 odstoten naklon.

V četrtek sledi gorski kronometer do Megeva (17 km). V petek so na vrsti štirje težki vzponi in cilj na St. Gervais Mont Blancu. Najtežji vzpon v Alpah je vsekakor prelaz Joux Plane, ki bo na sporedu v soboto. Vleče se 11,6 km in ima 8,5-odstoten naklon. Do cilja v Morzinu je nato le še 12 km.

Quintana vedno blesti v zadnjem tednu
Froome ima minuto in 47 sekund naskoka pred Baukejem Mollemo. Tretji je Britanec Adam Yates, šele na četrtem mestu pa je Nairo Quintana. Kolumbijec, ki je bil drugi na dirki leta 2013 in lani, zaostaja kar dve minuti in 59 sekund. Vedno je bil močen v zadnjem tednu. Pred dvema letoma je tekmece deklasiral na Dirki po Italiji, lani pa je resno ogrozil Frooma na kraljevski etapi s ciljem na Alpe d'Huezu.

"Mislim, da še nikoli nisem prišel v zadnji teden tako dobro pripravljen. Letošnjo sezono nisem veliko dirkal. Načrtoval sem, da bom imel največ energije prav zadnji teden Toura. Ob zmagah na Dirki po Franciji sem zadnji teden s poslednjimi atomi moči branil prednost," je na novinarski konferenci v Bernu pojasnil Froome.

"Lani je Quintana nadomestil največ časa v zadnjem tednu in tudi v naslednjih dneh pričakujem največ njegovih napadov. Mislim, da naša ekipa odlično nadzoruje dirko. Težko je napadati, saj smo vsi na meji na najbolj strmih odsekih. Dva tedna dirkanja sta bila res naporna za vse," je razlagal kapetan ekipe Sky.

Tour niti slučajno še ni končan
Vse kaže na tretjo zmago Britanca na Dirki po Franciji. Večina strokovnjakov meni, da je vse odločeno. "Ne strinjam se, da je Tour že odločen. Preostale ekipe so napovedale napade zadnji teden v Alpah. Vsekakor pričakujem težke dni. Tour niti slučajno ni končan. Neumnost je trditi, da nimam pravih tekmecev. V štirih dneh se lahko ogromno zgodi, v enem samem slabem dnevu lahko izgubiš ogromno časa. Zelo pomembna bo tudi vožnja na čas. Že v sredo je na sporedu zahteven ciljni vzpon, a to bo šele prvi izmed štirih zaporednih odločilnih dni," je previden Froome.

Številne dopinške kontrole in pregledi koles
Direktor ekipe Sky Dave Brailsford je dodal, da je Froome vsak dan po etapi moral na dopinško kontrolo, kar 13-krat so ga kontrolorji že nenapovedano obiskali v hotelu.

Zelo pogosto ga obišče tudi Luc Geysen, ki opravlja kontrole za elektromotorje na kolesih. Opravil je že več kot 1.600 kontrol koles na letošnjem Touru. Nadzornik UCI-ja je vsak dan prisoten na štartu in cilju, tudi med etapo pa opravlja meritve kar z motorja, saj zaznava magnetne frekvence. Za pregled enega kolesa s posebnim čitalcem porabi le 30 sekund, ima pa neomejen dostop na Dirki po Franciji.

Bosta Movistar in Astana združila moči?
Športni direktor ekipe Movistar Eusebio Unzue je pojasnil, da nimajo v zadnjem tednu več veliko izgubiti. Quintana je na četrtem mestu, Alejandro Valverde pa je peti. "Na najtežjih odsekih je Astana izjemno močna ekipa. Le v nedeljo so res napadali in Froome je imel ob sebi le še enega pomočnika. Druge dni so vozili zelo obrambno. Ekipa Sky ima zelo veliko močnih kolesarjev na vzponih, zato lahko le skupaj s kolesarji Astane naredimo močan napad. Trek in Orica nimata dovolj hribolazcev," je razmišljal Unzue.

"Ne bom popustil do zadnjega dne v Alpah. Veliko časa sem izgubil le na kronometru, ki je bil pisan na kožo Froomu. Gorski kronometer tudi ni preveč po mojem okusu, saj nima dovolj strmih odsekov. Staviti moram na druge tri gorske etape. Poskušal sem z napadom na Mont Ventouxu, a sem hitro opazil, da ima Sky res močno ekipo," je povedal Quintana.

Cavendish se bo posvetil pripravam na Rio
Mark Cavendish je že končal z Dirko po Franciji. Sijajni britanski šprinter se bo posvetil pripravam na olimpijske igre, kjer želi osvojiti medaljo na stezi, tekmoval bo v disciplini omnium. Cavendish je dobil kar štiri etape na letošnjem Touru, danes pa je že zapustil hotel v Bernu. V boju ze zeleno majico je bil na drugem mestu, zaostajal pa je kar 114 točk za izjemnim Petrom Saganom. Slovak mora le še priti do cilja v Parizu in zelena majica bo znova njegova.

Skupni vrstni red po 16. etapi:                 
  1. C. FROOME         VB     72:40:38
  2. B. MOLLEMA       NIZ        +1:47
  3. A. YATES          VB         2:45
  4. N. QUINTANA      KOL         2:59
  5. A. VALVERDE      ŠPA         3:17
  6. R. BARDET        FRA         4:04
  7. R. PORTE         AVS         4:27
  8. T. VAN GARDEREN  ZDA         4:47
  9. D. MARTIN        IRS         5:03
 10. F. ARU           ITA         5:16
 ...                                  
 63. J. POLANC        SLO      1:45:41
107. L. PIBERNIK      SLO      2:21:41
164. K. KOREN         SLO      2:54:20
167. B. BOŽIČ         SLO      2:56:23
Froome: V zadnjem tednu se lahko še marsikaj zgodi