Wout van Aert (skrajno levo) med ciljnim sprintom 6. etape, tik preden je Jasper Philipsen ob njem spremenil smer in ga zrinil ob ogrado. Foto: EPA
Wout van Aert (skrajno levo) med ciljnim sprintom 6. etape, tik preden je Jasper Philipsen ob njem spremenil smer in ga zrinil ob ogrado. Foto: EPA

Ciljni sprint v Dijonu je dobil Dylan Groenewegen, moštveni kolega Luke Mezgeca, drugo mesto je osvojil Philipsen, ki pa je pozneje nazadoval na 107. mesto. Razlog? Ko je že začel sprint proti ciljni črti, je nenadoma spremenil smer in zaprl pot Woutu van Aertu.

Danes ste lahko v zadnjih kilometrih videli kopico nevarnih manevrov. Če bodo ostali nekaznovani, bo izpadlo, kot da je dovoljeno prav vse. To postaja vse večja težava.

Wout van Aert

Kolesar Visme Lease a bike je tako ostal brez najmanjših možnosti za etapno zmago, še pomembnejši pa je varnostni vidik ob nenadnih spremembah smeri ob tako velikih hitrostih.

"Jasper me je v sprintu znova zrinil ob ogrado, to so lahko videli vsi. To je njegova zelo slaba navada. Ni bilo tako nevarno, ker sem lahko še pravočasno zavrl. A sprintal sem z njegovo hitrostjo, in res ne vidim razloga, zakaj je kar naenkrat zavil proti meni in proti ogradi," je bil po etapi besen Van Aert.

Zadnji kilometer šeste etape Dirke po Franciji

"Takšno početje je neprofesionalno. Gotovo je vedel, da sem poleg njega. To je počel že med lanskim Tourom in to počne tudi letos," je bil oster Van Aert, ki je poudaril, da Philipsena sicer ne smejo vreči z dirke, si je pa želel, da mu odvzamejo drugo mesto na etapi.

To se je naposled tudi zgodilo, kolesar Alpecin–Deceunincka je v razvrstitvi nazadoval na rep glavnine oziroma na 107. mesto. "Vesel sem, da sem lahko ostal na kolesu," je dodal Van Aert in sklenil: "Danes ste lahko v zadnjih kilometrih videli kopico nevarnih manevrov. Če bodo ostali nekaznovani, bo izpadlo, kot da je dovoljeno prav vse. To postaja vse večja težava."