Stephen Cummings, ki je letos že dobil po eno etapo na dirkah Tirreno-Adriatico in Po Baskiji ter Kriteriju Dauphine, je pred dnevi izvedel, da ga niso uvrstili v britansko ekipo za avgustovske olimpijske igre. Zdaj je dokazal, da je bila to morda napaka. Lani je na Touru zmagal v 14. etapi. Foto: EPA
Stephen Cummings, ki je letos že dobil po eno etapo na dirkah Tirreno-Adriatico in Po Baskiji ter Kriteriju Dauphine, je pred dnevi izvedel, da ga niso uvrstili v britansko ekipo za avgustovske olimpijske igre. Zdaj je dokazal, da je bila to morda napaka. Lani je na Touru zmagal v 14. etapi. Foto: EPA
Vincenzo Nibali, Daniel Navarro in Daryl Impey
Vincenzo Nibali, Daniel Navarro in Daryl Impey so sestavljali prvo zasledovalno skupino za zmagovalcem. Foto: EPA
Kolesarji
Kolesarji so zavili v Pireneje. Foto: EPA
Britanec Cummings junak prve pirenejske etape
Zrušena oznaka ponagajala glavnini

Drugo mesto je z zaostankom minuto in štiri sekunde zasedel Južnoafričan Daryl Impey, tretje pa z istim časom Španec Daniel Navarro. Četrti Vincenzo Nibali je za Cummingsom zaostal minuto in 58 sekund. Odlično se je odrezal tudi nosilec rumene majice, Belgijec Greg Van Avermaet, ki je v cilj prišel peti z dvema minutama in 57 sekundami zaostanka ter tako še povečal prednost v skupnem seštevku, v katerem zdaj vodi s skoraj šestimi minutami naskoka.

29-erica pobegnila 45 km po štartu
V dokaj razgibani etapi (profil si oglejte TUKAJ!) so kolesarji najprej opravili z vzponom četrte kategorije, nato pa še s "klancem" prve kategorije - 1.490 m visokim Col d'Aspinom. Od vrha gorskega cilja je sledilo do končnega cilja še šest kilometrov spusta in kilometer sklepnega vzpona.
Tudi na Col d'Aspin je prvi pripeljal Cummings (Dimension Data), sledili pa so mu kolesarji iz skupine 29 tekmovalcev, ki se je oblikovala 45 km po štartu in je imela največ slabih šest minut prednosti pred glavnino. Med ubežniki je bil tudi Slovenec Borut Božič.
Cummings si je na odločilnem vzponu privozil lepo prednost, Nibali, zmagovalec Toura pred dvema letoma, pa je stik z Impeyjem in Navarrom izgubil kilometer pod vrhom. V ozadju se favoriti za končno zmago niso naprezali, v težavah se je znašel le Thibaut Pinot, ki je omagal slabih 10 km pred ciljem. Francoz je tako kot najboljši Slovenec Jan Polanc zaostal nekaj manj kot sedem minut, v skupnem seštevku pa je padel na 27. mesto (+9:12).
Zrušena oznaka kilometer pred ciljem ponagajala glavnini
Za zanimiv konec je poskrbel nenavaden pripetljaj - podrla se je napihljiva struktura, ki označuje, da je do cilja še en kilometer. Pod njo je z okrvavljeno brado (rano so mu zašili s štirimi šivi) na srečo končal le Britanec Adam Yates, ki je poskusil z napadom in vozil nekoliko pred glavnino. "Baloni" so se sesedli na cesto, ustavili tudi tekmovalce za njim in jim povzročili kar nekaj težav, tako da so v cilj prišli štiri minute in 29 sekund za Cummingsom.
Pozneje so organizatorji ugotovili, da je "zaplet" povzročil eden izmed gledalcev, ki je po nesreči izklopil dovajanje zraka v "balone", ti pa so padli na tla. Zaradi neljubega dogodka so zvečer popravili izide. Skupina s favoriti je za zmagovalcem uradno zaostala tri minute in 37 sekund, Yates pa je napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku in oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja.
Nibali, ki letos ne računa na najvišja mesta v generalni razvrstitvi, saj je kapetan Astane Fabio Aru, pred današnjo etapo pa je zaostajal že devet minut za lanskim zmagovalcem Chrisom Froomom, je prvi prečkal vrh vzpona četrte kategorije 45 km pred ciljem. Kmalu zatem se je skupina 29 kolesarjev razbila na nekaj manjših skupin, vendar se med njimi do začetka vzpona na Col d'Aspin niso naredile velike razlike.

Skrbelo ga je, da ga bo Nibali prehitel
"Na vzponu sem mislil, da bo z mano konec, da me bo Vincenzo ujel. Premleval sem že scenarij, kako ga bom prisiljen spustiti predse in ga nato loviti v finišu. Bilo je res grozno, skrbelo me je, da me bo prehitel v slogu Marca Pantanija. Vendar pa sem vztrajal pri samostojnem pobegu in zdržal do konca. Razočaran sem bil, ker me niso izbrali v britansko olimpijsko odpravo za Rio 2016, vendar sem zdaj dobil najlepše zadoščenje. Za nas kolesarje je Tour veliko večji in pomembnejši od nastopa na olimpijskih igrah. Zahvalil bi se ekipi, ki mi je zaupala, verjela vame in mi dovolila, da grem po zmago," je po koncu etape pripovedoval zadovoljni Cummings.
V soboto in nedeljo bosta v Pirenejih še dve težki etapi.

103. DIRKA PO FRANCIJI                
                                      
7. ETAPA

L'Isle-Jourdain-Lac de Payolle:

  1. S. CUMMINGS       VB  3:48:09
  2. D. IMPEY         JAR    +1:04
  3. D. NAVARRO       ŠPA isti čas
  4. V. NIBALI        ITA     1:58
  5. G. VAN AVERMAET  BEL     2:57
  6. L. MATE MARDONES ŠPA     3:37
  7. G. THOMAS         VB      vsi
  8. W. POELS         NIZ             
  9. G. IZAGUIRRE     ŠPA     
 10. A. VALVERDE      ŠPA      
 11. C. FROOME         VB     isti
 ... 
 14. J. ALAPHILIPPE   FRA      
 18. N. QUINTANA      KOL      
 33. A. CONTADOR      ŠPA      čas               
 60. J. POLANC        SLO     6:41          
 88. L. PIBERNIK      SLO    12:49
115. B. BOŽIČ         SLO    14:59
134. K. KOREN         SLO    17:25
SKUPNI VRSTNI RED

Po sedmi etapi (od 21):               
  1. G. VAN AVERMAET  BEL 34:09:44
  2. A. YATES          VB    +5:50 
  3. J. ALAPHILIPPE   FRA     5:51
  4. A. VALVERDE      ŠPA     5:53
  5. J. RODRIGUEZ     ŠPA     5:54
  6. C. FROOME         VB     5:57
  7. N. QUINTANA      KOL      vsi
  8. W. BARGUIL       FRA             
  9. P. ROLLAND       FRA     isti
 10. D. MARTIN        IRS             
 11. F. ARU           ITA      čas
 ...                                  
 23. A. CONTADOR      ŠPA     7:18
 83. J. POLANC        SLO    33:03
 89. L. PIBERNIK      SLO    35:26 
147. K. KOREN         SLO    48:16
163. B. BOŽIČ         SLO    51:06

Britanec Cummings junak prve pirenejske etape
Zrušena oznaka ponagajala glavnini