Po kaosu 5. etape je v cilju v Salernu kot prvi spregovoril prav slovenski šampion.

"Vse je v redu. Lahko bi bilo veliko hujše. Fantje so opravili neverjetno delo, da so me pripeljali nazaj. Imel sem neverjetno srečo pri drugem padcu. Zadeli so me v nogo (pokaže na odrgnino na desni goleni). Tip, ki je padel tik pred menoj. Presrečen sem, da sem še tu," se je zasmejal Primož Roglič, ki se je mojstrsko izognil hujši nesreči v samem zaključku etape.

V zadnjih kilometrih se je Primož Roglič kljub smoli odlično znašel in se rešil iz nevarnega položaja ter nevarnega padca. Foto: EPA
V zadnjih kilometrih se je Primož Roglič kljub smoli odlično znašel in se rešil iz nevarnega položaja ter nevarnega padca. Foto: EPA

Dva kilometra pred ciljno črto je namreč po tleh padel Remco Evenepoel, sledili so verižna reakcija in dodatni padci. Tik pred kapetanom Jumba Visme sta se zapletla dva kolesarja, a se je Roglič z izvrstnim manevrom ognil in rešil, čeprav je pri tem dobil udarec v desno nogo, ki ga je ranil do krvi. Žrtev padca pred Rogličem je bil italijanski veteran Domenico Pozzovivo, ki jo močno potolčen in vprašljiv za nadaljevanje dirke.

Pravilo treh kilometrov rešilo oba favorita

Na drugi strani je Evenepoel kar močno trčil na desni bok. Sicer se je pobral precej hitreje kot ob prvem padcu, ki ga je zakuhal pes, a vidno jezni 23-letni Belgijec je nato dolgo debatiral s spremljevalci v ekipnem vozilu in ekipnimi kolegi, ki so ga pospremili do cilja. Zaradi pravila treh kilometrov na sprinterski etapi sta tako Evenepoel kot Roglič prejela isti čas kot zmagovalec, čeprav sta prišla v cilj z zaostankom. Slovenec s +1:11 na 68. mestu, Belgijec s +4:17 na 157. mestu.

Roglič je v prvi izjavi še dejal, da je Evenepoela osebno povprašal, kako se počuti po dveh padcih dneva. "Vprašal sem Remca, ki je odvrnil, da je k sreči z njim vse v redu."

Na kolesu zgovoren, v cilju pa zaskrbljen

Če je svetovni prvak na kolesu veliko govoril in mahal z rokami ter se vidno jezil, je takoj po prihodu v cilj ostal tiho in zapeljal naravnost do avtobusa ekipe Soudal QuickStep. Pred množico novinarjev je stopil le predstavnik za stike z javnostmi Phil Lowe: "Zdi se, da ni nič zlomljeno, vendar bomo zdaj to vse preverili. Zvečer bo sledila uradna izjava."

Zdravnik 'volkov': Remca čaka težak dan

Zvečer je Souodal QuickStep objavil izjavo njihovega ekipnega zdravnika. Toon Cruyt je povedal: "Prva nesreča s psom je bila kar v redu. A zaradi druge nesreče ima močne bolečine na desni strani. Velik hematon z zakrčenimi mišicami in težave s križnico. Upamo, da bo z dobro masažo, osteopatsko terapijo in počitkom čez noč bolje. Bomo videli, kaj bo zjutraj."

Kakšna je zdravnikova napoved za naprej? "Potreboval bo nekaj dni, da bo hematom izginil. Upamo, da bo zakrčenost mišic izginila hitreje. Jutri bo imel težak dan."

Po dolgem čakanju pred avtobusom je flamska športna televizija Sporza le dočakala Evenepoela, ki je na kratko le dejal: "Vse me zelo boli, bomo videli."

Usoden dotik koles z Luksemburžanom

Tudi ključni Evenepoelov pomočnik Louis Vervaeke ni mogel kaj veliko povedati o stanju svojega kapetana. "To je stvar zdravniškega osebja. Vendar vedno si ližeš rane, ko padeš na tla pri 60 kilometrih na uro. Remcov prvi padec je bil brez resnejših posledic, za drugega moramo še počakati. Kako se je zgodilo? Remco je slišal svoje ime in se je želel umakniti, zaradi česar je pogledal na desno, toda Kirsch mu je prekrižal pot," je pojasnil Vaervake.

Alex Kirsch je kot ključni mož pri Trek Segafredu pripravljal teren za sprinterja Madsa Pedersena, a se je Luksemburžan pri manevru dotaknil sprednjega kolesa Evenepoela, ki je zgrmel po tleh.

Deževni dan na jugu Italije se je začel z Evenepoelovim padcem po vsega 20 km dirke. Krivec je bil pes, ki je zataval na cesto, ravno ko je prišla mimo glavnina.

Sorodna novica Evenepoel dvakrat na tleh, Roglič enkrat, sprint v Salernu pa Grovesu

Bouwman dal kolo, Affini pa ulovil glavnino

Nova drama za sprinterje in kapetane se je zakuhala na zadnjem zavoju trase, kar 7 km do cilja. Sprinterji so se zapletli, pri čemer je na spolzki cesti ravnotežje izgubil tudi Roglič. Ekipni sotekmovalec Koen Bouwman mu je hitro predal kolo, Nizozemec je iste višine in postave kot Slovenec ter je že vnaprej določen kot kolesar, ki posodi kolo kapetanu čebel.

Ker so v ospredju preostali sprinterji pritiskali, je imel Jumbo Visma le slabe 4 km časa, da ujame glavnino. Levji delež je opravil Edoardo Affini, ki je povlekel Rogliča nazaj, sočasno pa je s seboj pripeljal tudi poznejšega etapnega zmagovalca Kadna Grovesa. Ob padcu sprinterjev, kjer je atraktivno po hrbtu v cilj prišel Mark Cavendish, grdo pa jo je skupil Andrea Vendrame, je bil na koncu kaznovan Alberto Dainese, ker je zakuhal še zadnjo nesrečo kaotične 5. etape.

Kaotičen zaključek pete etape Dirke po Italiji
Prvič na Dirki po Italiji je Remco Evenepoel dirkal v mavrični majici svetovnega prvaka, a peti dan bi se skoraj končal s katastrofo za prvega favorita. Foto: EPA
Prvič na Dirki po Italiji je Remco Evenepoel dirkal v mavrični majici svetovnega prvaka, a peti dan bi se skoraj končal s katastrofo za prvega favorita. Foto: EPA

Jay Vine izgubil več kot minuto

"Dirkali smo štiri ure, izgubil pa sem štiri leta življenja," je v cilju povedal Joao Almeida, ki je v skupnem seštevku med Evenepoelom in Rogličem. Prav njegova ekipa UAE Emirates je bila na koncu poraženka: ker mu po zastoju sedem km pred ciljem ni uspelo ujeti glavnine pred zadnjimi tremi kilometri, je Jay Vine izgubil 1:11 in zdrsnil iz prve deseterice, s čimer se precej spreminjajo taktične možnosti emiratov.

Dva dni sonca, nato pa ves teden dežja

V četrtek sledi 162 km dolga razgibana etapa v okolici Neaplja z enim vzponom druge in tretje težavnostne kategorije, zadnjih 30 km pa bo pretežno ravninskih, kar ponuja sprinterjem novo priložnost. A predvsem se bo nebo vsaj za dva dni zjasnilo, da si bodo lahko kolesarji zacelili rane. V petek sicer prihaja prvi ciljni vzpon letošnje Dirke po Italiji – maratonski klanec na Gran Sasso (Campo Imperatore – 45,4 km s 3,8 %), kjer pa se razlike ustvarijo šele na strmem zaključku na višini več kot 2000 metrov (3,9 km z 8,2 %). A že konec tedna se napoveduje nov dež, ki naj ne bi ponehal še ves prihodnji teden.