Tadej Pogačar se je v Andori veselil uspeha kariere. Postal je najmlajši zmagovalec etape na Vuelti po Celestinu Prietu 25. aprila 1981. Katalonec je bil star 20 let in 86 dni, Pogačar pa je dopolnil 20 let in 345 dni.  Foto: EPA
Tadej Pogačar se je v Andori veselil uspeha kariere. Postal je najmlajši zmagovalec etape na Vuelti po Celestinu Prietu 25. aprila 1981. Katalonec je bil star 20 let in 86 dni, Pogačar pa je dopolnil 20 let in 345 dni. Foto: EPA

Le 94,4 km dolga etapa s petimi kategoriziranimi vzponi je postregla z obračunom najboljših kolesarjev sveta, prav vse pa je v zaključku zadnjega vzpona dneva strl Pogačar. Najmlajši kolesar na letošnji Dirki po Španiji je sledil Nairu Quintani ob njegovem napadu, ko je Kolumbijec dobil pomoč takrat vodilnega moštvenega kolega Španca Marca Solerja, pa se je 20-letnik odpeljal naprej in se veselil uspeha kariere.

Primož Roglič in svetovni prvak Alejandro Valverde sta skupaj prečkala ciljno črto. Foto: EPA
Primož Roglič in svetovni prvak Alejandro Valverde sta skupaj prečkala ciljno črto. Foto: EPA

Roglič v odličnem položaju pred kronometrom
Quintana je zaostal 23 sekund in prevzel rdečo majico vodilnega. Roglič je na tretjem mestu zaostal 48 sekund in je drugi v skupnem seštevku. Kapetan ekipe Jumbo Visma je v sijajnem položaju, saj zaostaja le šest sekund, v torek pa je na sporedu 36 km dolg kronometer.

Tudi padec na makadamu ni zaustavil žilavega Zasavca
Roglič se je med izjemno zahtevno etapo že znašel v težavah, iz katerih se je izkopal tudi ob pomoči moštvenih kolegov Roberta Gesinka in Seppa Kussa. Američan je poudaril, da je Zasavec padel na makadamskem odseku, ko se je izogibal enemu izmed motoristov, zato je izgubil stik s svojo skupino in je moral loviti.

Prehiter napad Lopeza, ki ga je zaustavil padec
Miguel Angel Lopez je silovito napadel, v zadnjih kilometrih mu je zmanjkalo moči in tekmeci za skupno zmago so ga prehiteli. Na vrh vzpona je prišel okrvavljen po levi roki, saj se je vmes znašel na tleh. Kolumbijec je končal na 9. mestu, zaostal je minuto in sekundo. V skupnem seštevku je zdaj na tretjem mestu, za Rogličem zaostaja enajst sekund.

Pogačar nasledil Božiča in Mohoriča
Pogačar je tretji Slovenec z etapno zmago na španskem krogu. Pred njim sta se v zgodovino dirke vpisala Borut Božič in Matej Mohorič.

Osmoljenec dneva je Miguel Angel Lopez, ki je silovito napadel in si privozil že lepo prednost, nato pa ga je zaustavil padec. Kolumbijec se je zavedal, da mora povečati prednost pred Rogličem, saj je slab v vožnji na čas. Zdaj zaostaja 11 sekund za Zasavcem in v torek ga čaka težka naloga. Foto: EPA
Osmoljenec dneva je Miguel Angel Lopez, ki je silovito napadel in si privozil že lepo prednost, nato pa ga je zaustavil padec. Kolumbijec se je zavedal, da mora povečati prednost pred Rogličem, saj je slab v vožnji na čas. Zdaj zaostaja 11 sekund za Zasavcem in v torek ga čaka težka naloga. Foto: EPA

Zelo se je razveselil dežja
"Celotna etapa je bila neverjetna. Ko sem izvedel, da je napovedan dež, sem bil vesel. To mi ustreza. Čez dan sem skušal slediti napadom. Na makadamskem odseku sem šel na polno. Od takrat je šlo vse odlično," je poudaril 20-letnik s Klanca nad Komendo.

Tako na kolesu še ni užival
"Na makadamskem odseku sem si rekel, da je to moj teren. Bilo je mrzlo, bila sta dež in toča. Noge so bile v mrazu boljše. Sledil sem Quintani in napadel tri kilometre pred ciljem. Uspelo je! Zadnji kilometer je bilo res noro. Tako na kolesu še nisem užival," je dodal Pogačar.

Polom Aruja – Pogačar v vlogi kapetana
V skupnem seštevku se je prebil že na peto mesto: "Bolj kot etapni uspehi me zanima skupni seštevek. Če se bo ponudila še kakšna priložnost, jo bom zagrabil. Bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh. Mislim, da si bomo vsi prizadevali za to, da bom ubranil mesto v skupnem seštevku."

Kapetan ekipe, Italijan Fabio Aru, je izgubil kar 32 minut in izpadel iz boja za najvišja mesta, zato Pogačar upa, da mu bo tudi on pomagal pri boju za visoka mesta.

Lanski zmagovalec dirke Tour de l'Avenir, največje etapne dirke za mlajše člane, je vseh šest zmag med profesionalci dosegel letos. Februarja je zmagal na etapi in skupno na dirki po Algarveju, maja je enako storil na dirki svetovne serije po Kaliforniji. Iz avtomobila ga je spremljal športni direktor Andrej Hauptman, na cilju pa njegovo dekle Urška Žigart, sicer kolesarka BTC-ja Cityja Ljubljane.

Sijajni Pogačar se je razveselil dežja in makadama

Hauptman: Pogačar že več kot presegel pričakovanja
"Velika zmaga. To etapo si je označil že na letalu proti Španiji. Danes je ostal hladen in rutinirano opravil tudi s Quintano. Ko je začel padati dež, sem rekel, vse nam gre kot po maslu. Tadej je že ves čas kazal, da ima odlično sposobnost regeneracije in torej potencial za tritedensko dirko, čeprav je še ni vozil. Znan je tudi po tem, da ne naredi napake. Žal mi je le za padec prvi dan na mastnem vozišču. Zame je že več kot presegel pričakovanja, želim mu le, da uživa in da si nabira izkušnje. Tako kot Roglič nas tudi Pogačar navdušuje s tem, da premika meje, in danes je postal najmlajši zmagovalec etape na Vuelti," je bil v pogovoru za Val 202 navdušen Hauptman.

Pet vzponov na kratki etapi
Cesta se je danes takoj začela vzpenjati, 17-kilometrski klanec se je končal na Coll d'Ordino (1985 m). Po spustu je sledil najtežji vzpon dneva ‒ na Coll de la Gallino (1910 m), dolg je bil dobrih 12 kilometrov, povprečni naklon je bil 8,3 odstotka, na več odsekih je znašal okoli 14 odstotkov.

Zadnji vzpon je bil razmeroma kratek, dolg je bil le slabih šest kilometrov, povprečni naklon pa znašal 8,3 odstotka. To je bila sploh edina točka na letošnjem španskem krogu, ki je kolesarje peljala nad 2000 metrov.

V ponedeljek prost dan, v torek kronometer
V ponedeljek je na vrsti prost dan, v torek pa je na sporedu edini kronometer na letošnji Vuelti.

Vanmarcku klasika v Bretaniji, Mohorič 11.
Belgijski kolesar Sep Vanmarcke je zmagovalec enodnevne dirke svetovne serije Bretagne Classic – Ouest-France v Plouayju. Po 248,1 kilometra je imel član ekipe EF Education First več moči od rojaka Tiesja Benoota in Avstralca Jacka Haiga. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič, član Bahrain Meride je bil 11.

Jan Polanc (UAE Emirates) je bil poleg Mohoriča edini Slovenec na cilju. Osvojil je 39. mesto, zaostal je skoraj štiri minute. Grega Bole, zmagovalec dirke leta 2011, in Jan Tratnik, oba sicer člana Bahrain Meride, sta odstopila.

Dragulj slovenskega kolesarstva Pogačar zablestel na kraljevski etapi Vuelte
9. etapa, Andorra la Vella-Cortals Encamp, 94,4 km:      
  1. T. POGAČAR         SLO    2:58:09 
  2. N. QUINTANA        KOL      +0:23 
  3. P. ROGLIČ          SLO       0:48 
  4. A. VALVERDE        ŠPA   isti čas 
  5. M. SOLER           ŠPA       0:57 
  6. H. PERNSTEINER     AVT       0:59 
  7. S. HIGUITA         KOL       1:01 
  8. W. KELDERMANN      NIZ       isti 
  9. M. A. LOPEZ        KOL        čas 
 10. T. GEOGHEGAN HART   VB       1:38 
 ...                                   
100. D. NOVAK           SLO      29:23 
105. L. PIBERNIK        SLO   isti čas 
153. L. MEZGEC          SLO      33:09 
Skupni vrstni red po 9. etapi:         
  1. N. QUINTANA        KOL   35:18:18 
  2. P. ROGLIČ          SLO      +0:06 
  3. M. A. LOPEZ        KOL       0:17 
  4. A. VALVERDE        ŠPA       0:20 
  5. T. POGAČAR         SLO       1:42 
  6. C. F. HAGEN        NOR       1:46 
  7. N. EDET            FRA       2:21 
  8. R. MAJKA           POL       3:22 
  9. W. KELDERMANN      NIZ       3:53 
 10. D. TEUNS           BEL       4:46 
 ...                                   
115. L. PIBERNIK        SLO    1:31:09 
116. L. MEZGEC          SLO    1:32:30 
141. D. NOVAK           SLO    1:46:57 
Deveta etapa Dirke po Španiji. Foto: La Vuelta
Deveta etapa Dirke po Španiji. Foto: La Vuelta