Jesus Herrada je poskrbel za špansko slavje na 6. etapi. Njegov brat Jose je bil v sredo prav tako v begu, veljal za favorita za etapno zmago, ko so spredaj ostali le še trije kolesarji, a je ostal praznih rok. Foto: EPA
Jesus Herrada je poskrbel za špansko slavje na 6. etapi. Njegov brat Jose je bil v sredo prav tako v begu, veljal za favorita za etapno zmago, ko so spredaj ostali le še trije kolesarji, a je ostal praznih rok. Foto: EPA

Mlajši izmed bratov Herrada – Jose je na peti etapi zasedel tretje mesto – je bil v sklepnem delu močnejši od Teunsa. Kolesar moštva Cofidis je pospešil približno 200 metrov pred ciljem. Belgijec je ostal brez moči in sploh ni poskušal odgovoriti, toda kolesar Bahrain Meride je bil za trud v begu in pozneje v skupnem napadu s Herrado nagrajen z rdečo majico, ki jo je odvzel Miguelu Angelu Lopezu (Astana).

"Vso etapo sem vedno bolj verjel, da lahko pridem do majice vodilnega. To je bil cilj Vuelte in uspelo mi je. Včeraj sem bil razočaran, da mi ni uspelo priti v beg. Na vzponu sem vztrajal, nisem izgubil veliko časa. Vse je bilo po načrtu," je povedal Teuns.

Pogačar pridobil dve sekundi

Ko so ubežniki prišli v cilj, je imela glavnina s favoriti za končno slavje še dober kilometer in pol do konca. Tedaj je napadel Tadej Pogačar, ki je dirkal v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Veliki up slovenskega kolesarstva je sicer v tej razvrstitvi drugi, a je vodilni Lopez tokrat nosil rdečo majico, zato je bela pripadla njemu. Silovito je pospešil, glavnina pa ga ni spustila predaleč. Vseeno je pridobil dve sekundi. Ciljno črto je prečkal na 11. mestu, Primož Roglič pa na 16., tik za Lopezom, Nairom Quintano in Alejandrom Valverdejem (oba Movistar).

"Kapetan ekipe je še vedno Fabio Aru. Sam imam več ali manj proste roke. Danes sem poskusil, bolj sem pretegnil noge in skušal pridobiti kakšno sekundo. Dobro sem treniral, to se zdaj kaže. V skupnem seštevku sem dobro postavljen, tudi včeraj sem bil visoko. Grem dan za dnem, že jutri nas čaka super težka etapa. Skušal se bom osredotočiti na skupno razvrstitev, a zaradi tega ne čutim nobenega pritiska," je za STA po etapi dejal Pogačar.

Dva odstopa iz prve deseterice

V beg se je spustilo 11 kolesarjev, ki so na koncu obračunali za zmago. Desetim je pobeg uspel, Tejay van Garderen pa je padel. Američan je prišel v cilj, njegova ekipa Education First pa je vseeno ostala brez dveh kolesarjev.

Dylan Teuns je prvič oblekel majico vodilnega na tritedenskih dirkah. Foto: EPA
Dylan Teuns je prvič oblekel majico vodilnega na tritedenskih dirkah. Foto: EPA

Prvi je med ubežniki napadel Eritrejec Tsgabu Grmay, na spustu se mu je pridružil Portugalec Nelson Oliveira. Dvojec je dobro napredoval in zdelo se je že, da jima bo uspelo, a tri kilometre pred ciljem sta močno pospešila Teuns in Herrada. Teuns je ves čas narekoval ritem, Herradi pa je torej za največjo zmago v karieri pripadel zaključek.

Nekje na polovici etape je glavnino presekal množični padec. Najprej so odstopili Uran (Education First), Hugh Carthy (Education First) in Victor de la Parte (CCC). Kolumbijec je bil skupno šesti, Španec pa 13. Zdravniško pomoč je zahteval do srede vodilni Irec Roche (Sunweb), ki je moral nekaj minut pozneje prav tako končati dirko. Skupno je bil peti. Padli so tudi trije kolesarji Jumbo Visme – Tony Martin, George Bennett in Neilson Powless.

Roglič zdaj četrti, Pogačar deseti

Dolgo se je zdelo, da bo novi vodilni David de la Cruz (Ineos), vendar ga je Teuns z odličnim zadnjim delom in šestimi bonifikacijskimi sekundami za drugo mesto v skupni razvrstitvi prehitel za 38 sekund. Lopez na tretjem mestu zaostaja natanko minuto, četrti Roglič pa še 14 sekund več. Pogačar je ostal v deseterici zaradi prej omenjenih odstopov Rocha in Urana. Na desetem mestu zaostaja dve minuti in 47 sekund. V skupnem seštevku ga je prehitel še Rogličev moštveni kolega Robert Gesink, ki je po četrtem mestu na etapi skupno šesti.

199 kilometrov dolga etapa od More de Rubielosa do Artes del Maestrata je bila načrtovana za pobege. Povsem na začetku sta bila klanca druge in tretje kategorije, v samem zaključku pa še dva vzpona tretje kategorije. Ciljni je bil dolg 7,9 kilometra s povprečnim naklonom pet odstotkov. Favoriti za končno zmago so pričakovano previdno pazili drug na drugega.

V petkovi, 183,2 km dolgi etapi med Ondo in Mas de la Costo kolesarje čaka pet kategoriziranih vzponov, po dva druge in tretje kategorije, zahteven pa bo sklepni del s klancem prve kategorije.

Teuns oblekel rdečo majico

6. etapa,

Mora de Rubielos-Ares del Maestrat,   
170,7 km:                             
  1. JE. HERRADA        ŠPA    4:43,55
  2. D. TEUNS           BEL      +0:07
  3. D. GODON           FRA       0:21
  4. R. GESINK          NIZ   isti čas
  5. B. ARMIRAIL        FRA       0:37
  6. P. POLJANSKI       POL       0:39
  7. N. OLIVEIRA        POR       0:45
  8. G. BRAMBILLA       ITA       0:47
 ...                                  
 11. T. POGAČAR         SLO       5:42
 13. N. QUINTANA        KOL       5:44
 14. M. A. LOPEZ        KOL        vsi
 15. A. VALVERDE        ŠPA       isti
 16. P. ROGLIČ          SLO        čas
 57. D. NOVAK           SLO       9:29
127. L. PIBERNIK        SLO      16:05
128. L. MEZGEC          SLO      16:05
Skupni vrstni red po 6. etapi:        
  1. D. TEUNS           BEL   23:44:00
  2. D. DE LA CRUZ      ŠPA      +0:38
  3. M. A. LOPEZ        KOL       1:00
  4. P. ROGLIČ          SLO       1:14
  5. N. QUINTANA        KOL       1:23
  6. R. GESINK          NIZ       1:28
  7. A. VALVERDE        ŠPA       1:28
  8. E. CHAVES          KOL       2:17
  9. R. MAJKA           POL       2:18
 10. T. POGAČAR         SLO       2:47
 ...                                  
 96. L. MEZGEC          SLO      32:25
118. L. PIBERNIK        SLO      39:00
149. D. NOVAK           SLO      50:04
Profil šeste etape. Foto: Vuelta
Profil šeste etape. Foto: Vuelta