Osma etapa Dirke po Španiji se je s kilometrom nič začela ob 13.49 in se bo predvideni povprečni hitrosti 41 km/h končala okrog 17.41. Potek etape spremljamo spodaj z aplikacijo MMCživo. Beg dneva z osmimi kolesarji se je oblikoval šele po uri boja s povprečno hitrostjo 51 km/h. Sredi dneva je narekovanje tempa glavnini prevzela ekipa Israel Premier Tech.

Stopničasti ciljni vzpon 3. kategorije nad Cazorlo, s čimer se bo zaključila današnja etapa. Foto: ASO/Unipublic
Stopničasti ciljni vzpon 3. kategorije nad Cazorlo, s čimer se bo zaključila današnja etapa. Foto: ASO/Unipublic

Uradno hribovita etapa v dolžini slabih 159 km z dvema kategoriziranima klancema 2. in 3. kategorije je na trasi brez ravninskega odseka prinesla za 2354 višinskih metrov.

Ciljni vzpon na Sierro de Cazorlo (1.056 m) s 343 metri višinske razlike je dolg 4,8 km s povprečnim naklonom 7,1 odstotka, a to je stopničasti klanec, na katerem je največji naklon 20 odstotkov. Teren, na katerem lahko Roglič vodilnemu O'Connorju odščipne več kot le šest sekund ...

Dva dni preizkusa moči rdeče majice

Ben O'Connor (Decathlon AG2R) ima v skupnem seštevku lepo prednost (4:45), ki jo bo poskušal ubraniti vse do končnega cilja v Madridu. Včeraj se je dobro držal, toda etapa ni bila ravno najzahtevnejša. Strmih klancev bo še precej, prav toliko tudi ugibanj, ali lahko 28-letni Avstralec zdrži do konca.

Precej bolj kot sobotna bo "nazobčana" nedeljska etapa s tremi zaporednimi klanci prve kategorije. Po drugem vzponu na Alto de Hazallanas (1.655 m) sledi še dobrih 20 kilometrov spusta proti cilju v Granadi.


79. DIRKA PO ŠPANIJI

8. etapa: Úbeda–Cazorla, 159 km