Jay Vine je nekdanji gorski kolesar, ki je prek platforme Zwift za sobno kolesarstvo prišel do pogodbe z
Jay Vine je nekdanji gorski kolesar, ki je prek platforme Zwift za sobno kolesarstvo prišel do pogodbe z "drugoligaško" ekipo Alpecin Fenix. Belgijsko ekipo je Avstralec dokončno prepričal na lanski Vuelti, ko mu je nesrečni trk z ekipnim avtomobilom preprečil prvo etapno slavje v Španiji. Foto: EPA

Drugič na 77. kolesarski Dirki po Španiji se je dan končal s kategoriziranim ciljem in drugič v karieri je slavil Jay Vine. 26-letni Avstralec, odkrit na virtualni platformi Zwift in tudi uradni UCI-jev svetovni prvak v kolesarstvu na trenažerju, je bil znova najmočnejši na gorski etapi španske dirke.

"Na prvem gorskem cilju sem si mislil, da nas bodo zagotovo ujeli, zato sem misli usmeril v pikčasto majico," je Vine priznal, da je sprva meril le na točke za najboljšega hribolazca. "A etapna zmaga je bila še vedno glavni cilj!"

Belgijska ekipa QuickStep AlphaVinyl je imela nekaj težav na samem začetku etape, nato pa pokazala, da je kos nalogi branjenja majice vodilnega na Grand Touru. Foto: EPA
Belgijska ekipa QuickStep AlphaVinyl je imela nekaj težav na samem začetku etape, nato pa pokazala, da je kos nalogi branjenja majice vodilnega na Grand Touru. Foto: EPA

Evenepoel: Primož je bil danes izredno močan

V boju za skupno razvrstitev je Remco Evenepoel ob podpori svoje ekipe QuickStep AlphaVinyl trdno nadziral potek sobotne gorske etape, na koncu pa se je s svojim ostrim tempom belgijski čudežni deček znebil vseh kapetanov razen najbližjih dveh zasledovalcev Enrica Masa in Primoža Rogliča.

"Nisem izgubil časa, kar je bil načrt. Hkrati pa sem pridobil do večine drugih, razen najmočnejših dveh tekmecev Enrica in Primoža," je prvo izjavo za prireditelje začel Evenepoel in nato bolj kot Masa izpostavil Rogliča.

"Primož je bil danes izredno močan. Res ga je lepo videti v takšni podobi, kar je dobro za dirko," je trikratnemu zaporednemu zmagovalcu Dirke po Španiji polaskal 22-letnik iz Aalsta, ki se je nato izrecno zahvalil ekipnim tovarišem, zaradi katerih ni bilo dvoma, da bo zadržal majico vodilnega.

Roglič: Vsak dan postajam boljši

"Noge so bile boljše kot pred nekaj dnevi. Nivo letošnje Vuelte je zelo visok, z visokim tempom. Moja forma je dobra, danes sem bil v skupini z najmočnejšimi kolesarji na dirki. Navdušen sem, kako je šlo danes. Smo na pravi poti. Na tem Grand Touru postajam vsak dan boljši. V naslednjih dveh tednih se lahko še marsikaj zgodi," je po sobotni 8. etapi povedal Primož Roglič.

Grenadirji napadli, a se opekli

Trojica vodilnih kolesarjev je prišla na vrh vzpona na Colláu Fancuaya (10,1 km z 8,5 %) 1:20 za zmagovitim Vinom. Kapetani, ukročeni s pomočjo volčjega tropa, so nekaj napadov prikazali šele na ciljnem vzponu. Poskušala je ekipa Ineos Grenadiers, napadel je zmagovalec Dirke po Italiji 2020 Tao Geoghegan Hart, a na koncu niso ne Britanec ne Pavel Sivakov ne mladi Carlos Rodriguez zdržali tempa, ki ga je narekoval vodilni Evenepoel. Še najmanj, 13 sekund, je izgubil Španec, ki je v cilj prišel skupaj s Simonom Yatesom, medtem je ruski Francoz izgubil kar šest mest v skupnem seštevku.

Tik pred ciljem je pospešil Mas, a je Evenepoel sede odbil napad Španca, medtem ko je Roglič celoten vzpon vozil v zavetrju vodilnega kolesarja in očitno hranil naboje za nedeljsko in še težjo etapo v Asturiji.

Primož Roglič je na ciljnem vzponu znova hitro ostal brez ekipne pomoči, ves čas pa je sledil vodilnemu Evenepoelu, ki pa meni, da je bil Slovenec tokrat izredno močan. Foto: EPA
Primož Roglič je na ciljnem vzponu znova hitro ostal brez ekipne pomoči, ves čas pa je sledil vodilnemu Evenepoelu, ki pa meni, da je bil Slovenec tokrat izredno močan. Foto: EPA

V begu Landa, Pinot, Soler ...

Po 40 km se je oblikoval beg dneva z 10 kolesarji, med katerimi so bili kar trije člani francoske ekipe Groupama FDJ s Thibautem Pinotom na čelu. Med ubežniki je bil skupno najboljši Mikel Landa, zraven sta bila tudi Marc Soler in Jay Vine, ki sta na letošnji Dirki po Španiji že dobila eno etapo.

Na ciljnem vzponu je dobrih šest km pred ciljem prvi napadel Aleksej Lucenko, s silovitim protinapadom se je Jay Vine znebil vseh sopotnikov, tudi Pinota. Še najbolj zagrizeno je Avstralcu sledil Soler, ki je za tolažbo osvojil 2. mesto, medtem ko dvoma o drugi karierni zmagi Vina ni bilo več.

Vine ponovil četrtkov vožnjo na (gorski) cilj

"Bil sem na Lucenkovem kolesu, ko je odvil, sem vedel, da je do vrha še okoli 25 minut, podobno kot v četrtek. Po minuti in pol pritiskanja na vso moč sem se ozrl nazaj in videl nastalo luknjo. Prisilil sem se, da grem naprej, v naslednji zavoj in tako dalje. Neverjetno!" je dvakratni zmagovalec etap opisal razplet 8. etape, po kateri si trdno lasti pikčasto majico za najboljšega klančarja na dirki.

Drugi Slovenec na dirki Jan Polanc je na cilj prišel kot 34. (+4:31) in je skupno napredoval na 32. mesto (+10:28).

Prerez sobotne 8. etape: Pola de Laviana–Collau Fancuaya (153,4 km z 3513 m vzpona). Foto: ASO/Unipublic
Prerez sobotne 8. etape: Pola de Laviana–Collau Fancuaya (153,4 km z 3513 m vzpona). Foto: ASO/Unipublic
Sorodna novica Evenepoel pokazal mišice, Mas zobe, Roglič pa pravi: Daleč je do Madrida.

V nedeljo zid na Les Praeres

Pred prostim ponedeljkom (in torkovim kronometrom) karavano v nedeljo čaka novo trpljenje, gorska etapa s ciljnim vzponom na Les Praeres, kjer je naklon malo pod vrhom celo 24-odstoten. Spomini se ob tem vrnejo v leto 2018, ko je na tem klancu blestel Simon Yates in na koncu dobil dirko. Gre sicer za strm vzpon, ki ga lahko primerjamo s Sveto goro nad Novo Gorico.

Tudi če se bo Roglič v Asturiji na obeh gorskih etapah le držal Evenepoela in bo razlika ostala 61 sekund, to ne bo slabo, saj je do končnega cilja v Madridu (dirka se bo končala 11. septembra) še dovolj priložnosti in dolgih klancev za odločilen udarec konkurenci.

Roglič na strmem ciljnem vzponu sledil vodilnemu Evenepoelu