Tik pred evropskim prvenstvom so Madžari v kvalifikacijah za SP premagali Češko in nudili dostojen odpor Litvi. Foto: Reuters
Tik pred evropskim prvenstvom so Madžari v kvalifikacijah za SP premagali Češko in nudili dostojen odpor Litvi. Foto: Reuters

"Hoteli smo dobro odpreti evropsko prvenstvo, ta tekma je bila odlična za samozavest. Zdaj nas čaka Madžarska. Tudi na to tekmo se bomo dobro pripravili, kot smo se na Litvo. Upam, da bomo dobro začeli dvoboj in prišli do neke prednosti, potem pa morebiti, če bo to mogoče, odpočili naše glavne igralce," je dejal Jaka Blažič, ki je, potem ko je v pripravljalnem obdobju iskal strelsko formo, zelo dobro začel prvenstvo. S 14 točkami je bil tretji slovenski strelec, z indeksom 18 pa drugi najučinkovitejši v vrsti evropskih prvakov. Takoj na uvodu tekme je zadel dve trojki, nato pa nekajkrat uspešno zaključil pod košem, ko je dobro vtekal za hrbet litovski obrambi.

Postava Madžarske

Rosco Allen (1993, 206 cm)
Szilard Benke (1995, 196 cm)
Janos Eilingsfeld (1991, 198 cm)
Csaba Ferencz (1985, 195 cm)
Gyorgy Goloman (1996, 211 cm)
Adam Hanga (1989, 199 cm)
Mikael Hopkins (1993, 206 cm)
Akos Keller (1989, 208 cm)
Zoltan Perl (1995, 195 cm)
Adam Somogyi (2000, 190 cm)
Benedek Varadi (1995, 194 cm)
David Vojvoda (1990, 196 cm)

Madžarska popolnoma sproščena

Slovenija in Madžarska sta se do zdaj pomerili 13-krat, desetkrat pa so bili uspešni aktualni prvaki Evrope. Zadnja dva obračuna sta bila v kvalifikacijah za prav ta EuroBasket. Slovenci so bili boljši lani februarja v 'mehurčku' v Kijevu (84:72), leto predtem pa so Madžari v Sombotelu slavili s 77:75. Ta poraz je bil skupaj z neprepričljivo predstavo ob tesni zmagi nad skromno Avstrijo nekaj dni pozneje povod za selektorsko menjavo, nato je izbrano vrsto prevzel Aleksander Sekulić. Prvi slovenski strelec na omenjenem obračunu v Sombotelu je bil prav Blažič z 18 točkami, takrat pa je igralo šest košarkarjev, ki so tudi v Kölnu.

Ogrodje madžarske zasedbe je ostalo isto, turnir pa so v Lanxess Areni vzhodni sosedi začeli s porazom proti Bosni in Hercegovini, ki je s 95:85 slavila po preobratu v drugem delu. "Madžari so popolnoma sproščeni, saj vedo, da v tej skupini smrti nimajo česa izgubiti. Tako so tudi začeli proti BiH-u, ko so se razleteli na začetku. Rotirajo devet oziroma deset igralcev. Brez podcenjevanja, a nimajo kakovosti teh najboljših ekip. Igrajo sproščeno, potem pa jim malce pade ritem. Tako je tudi BiH preobrnil rezultat, potem ko so imeli Madžari že manjšo prednost. Glavni so igralci, ki so nam vsem poznani, torej Adam Hanga, zdajšnji član Reala in nekdanji Barcelone, David Vojvoda, ki je res izjemen strelec na položaju dve, Mikael Hopkins, ki je igral za Olimpijo, in Akos Keller, ki se ga bodo ljudje mogoče spomnili iz Zadra," je naslednjega tekmeca opisal pomočnik selektorja Jernej Valentinčič, ki je bil zadolžen za analizo Madžarske.

Madžari so že osvojili tri medalje na evropskih prvenstvih, leta 1955 so celo dobili zlato. Foto: Reuters
Madžari so že osvojili tri medalje na evropskih prvenstvih, leta 1955 so celo dobili zlato. Foto: Reuters

Hanga rdeča nit in vodja reprezentance

"Z njimi smo se pomerili v kvalifikacijah. Bolj ali manj je z izjemo Hange to ista ekipa, ki pa je zelo napredovala. Recimo Szilard Benke je tak primer igralca. Igra se vrti okoli branilcev. Blokade se postavlja od žoge, da pridejo branilci do kreacije. Da bi kreirali za centre, ne, prav tako nimajo igre s hrbtom proti košu, se pa dobro odvajajo in tudi tekaško so močni. Hanga in Vojvoda imata v napadu veliko žogo v rokah in možnost kreacije. Rotirajo pet igralcev na položajih od ena do tri. Vsi lahko igrajo na katerem koli, pod košem pa jih je v rotaciji štiri ali pet. Moramo ustaviti začetni nalet. Poleg tega moramo ustaviti napadalni skok. V Münchnu smo imeli težave, ampak smo proti Litvi, po mojem mnenju najmočnejši skakalni ekipi, to omejili. Če bomo pravi, o čemer sploh ne dvomim, ne bi smeli imeti težav, seveda pa gremo v tekmo brez podcenjevanja," je dodal.

Prepelič: Zmagi nad Madžarsko in BiH sta nujni, a podcenjevanja ne bo

Sekulićev pomočnik je izpostavil Hango, ki ga slovenski košarkarji seveda zelo dobro poznajo iz ACB lige in Evrolige, z Blažičem pa sta si delila garderobo pri Barceloni in Baskonii. "Hanga je najbolj zveneče ime. Bil je že izbran za najboljšega obrambnega igralca v Evroligi. To vemo. Ni izrazit strelec. Seveda lahko zadeva, a ni to njegovo glavno orožje. Glavna njegova karakteristika je dobra obramba, je pa nevaren v prodoru. Je rdeča nit in vodja te ekipe. Glavna naloga je ustaviti njegov prodor. Po "pick and rollu" večinoma kreira zase in zaključuje s "floaterjem". Tudi nasprotniki ga tako pokrivajo, da predvsem preprečujejo prodor. Ne da se ga pušča pri metu z razdalje, a nekje je treba malce tvegati," je sklenil Valentinčič.