Bosna in Hercegovina je z zmago nad Madžarsko (95:85) uspešno začela evropsko prvenstvo. Jusuf Nurkić se je izkazal z 19 točkami. Foto: EPA
Bosna in Hercegovina je z zmago nad Madžarsko (95:85) uspešno začela evropsko prvenstvo. Jusuf Nurkić se je izkazal z 19 točkami. Foto: EPA

V nedeljo (17.45) se bodo slovenski košarkarji pomerili z izbrano vrsto BiH-a, v kateri je kar nekaj igralcev, ki so se preizkusili tudi na slovenskih parketih, njihov prvi zvezdnik Nurkić pa je v Sloveniji celo začel športno pot. "Navdušen sem, da bomo igrali s Slovenijo, državo, kjer sem živel in začel košarkarsko kariero. Imam prelepe spomine, da bi imel ekstra motiv, to pa ne. Bo pa seveda lepo, da se bomo pomerili s Slovenijo. S slovenskimi igralci se nenehno videvamo v hotelu, kar me spominja na mehurček Lige NBA, ko nas je bilo 22 ekip v enem hotelu. Aleksej Nikolić je začel z mano. Anže Maček, ki je zdaj trener za telesno pripravo Slovenije, je bil tedaj v Laškem. Z mano je bil v ekipi tudi Žiga Dimec. Dobro se razumem z Edom Murićem in še številnimi drugimi. Se veselim te tekme," je povedal Nurkić.

Odkrili so ga po očetovi "intervenciji" v lokalu

"Zgodba je resnična. Nekatere stvari si lahko izmišljuješ, a to se je res zgodilo," je 28-letni center potrdil zgodbo, ki je pred leti zaokrožila v javnosti, kako so "odkrili njegov potencial". V Laško ga je pripeljal agent Enes Trnovčević, ki je našel Jusufa, potem ko je prebral novico, da je v Tuzli policist v lokalu vzpostavil red s tem, da je premikastil kar 14 razgretežev. To je bil Nurkićev oče Hariz, ki v višino meri 213 centimetrov in tehta okoli 200 kilogramov. Trnovčević je vzpostavil stik z njim, prvo vprašanje pa je bilo, ali ima sina. Ko je videl Jusufa, je takoj zatrdil, da bo nekoč igral v NBA-ju.

Košarko je začel trenirati s 14 leti, šest let pozneje pa je svoje znanje že predstavil na največjem odru v ZDA. Toda prva postaja na zdaj uspešni športni poti je bilo Laško. "Trnovčević je imel poznanstva v Sloveniji z ljudmi v Laškem. Točno ne vem, kako je vse skupaj šlo. Vem le, da sem prišel na trening, na katerem je bil Miloš Šporar. Hitro smo se odgovorili in ostal sem tri leta in pol," je dejal 211 centimetrov visoki in več kot 130 kilogramov težki orjak. Ob tem pa je pristavil: "V Laškem so bili specifični ljudje. Nekateri so takrat vame verjeli bolj kot v rodni državi. Dali so mi priložnost. Odrasel sem v novi kulturi in se naučil jezika. Zame se je spremeni svet. Hvaležen sem za vse."

Igranje za Slovenijo se je zdela naravna pot

V času igranja za Zlatorog se je naučil slovenskega jezika in še danes brez težav govori slovensko. Tedaj je bil prepričan, da bo, tako kot nekateri rojaki, ki so prišli na košarkarsko kaljenje v Slovenijo, zaigral tudi za slovensko izbrano vrsto: "V določenem trenutku sem celo pričakoval, da bom igral za Slovenijo, vendar življenje piše romane. Ko sem podpisal za Laško, mi je bilo vseeno, ker so me v Bosni nekako odpisali na tak način. Tako je bila normalna pot, da bi igral za Slovenijo, toda vedno sem želel igrati za svojo domovino in na koncu so ljudje v Sloveniji to tudi spoštovali."

Ko je zapuščal Laško, je bila v igri za njegovo naslednjo destinacijo tudi Olimpija, vendar je na koncu sledila selitev k Cedeviti, ki je bila tedaj še doma v Zagrebu: "Na enem turnirju v Beogradu sem igral za mlado ekipo Olimpije. Takrat sta bili dve možnosti, da bi odšel v Ljubljano ali pa v Zagreb k Cedeviti." V dresu Cedevite, ki ga je vmes za kratek čas posodila v Zadar, je svoje ime dokončno zapisal na evropski košarkarski zemljevid. Leta 2014 so nato Bosansko zver, kot se ga je oprijel vzdevek, izbrali na naboru Lige NBA. Kot 16. ga je izbral Chicago in ga takoj poslal v Denver, kjer si je hitro izboril vidno vlogo.

Udarna naveza BiH Nurkić - Musa

Preteklo sezono je v NBA-ju sklenil s povprečjem 15 točk in 11 skokov. Foto: AP
Preteklo sezono je v NBA-ju sklenil s povprečjem 15 točk in 11 skokov. Foto: AP

Nekaj časa je imel prednost celo pred Nikolo Jokićem, ki pa je odlično izkoristil priložnost, ko je bil Nurkić poškodovan. Vso kariero ima bosanski center zdravstvene težave. Še ko je igral v Laškem, se je hudo poškodoval na sklepnem turnirju slovenskega prvenstva mladincev, pred tremi leti pa je v dresu Portlanda izpustil skoraj celotno sezono. Ko je Jokić, dvakratni zaporedni MVP NBA-ja, pokazal vso svojo kakovost, je Nurkić izgubil mesto v prvi peterki. Nezadovoljen je bil s svojim statusom, zato je zahteval minutažo in se tako preselil v Portland, kjer se je tudi dobro znašel.

Zdaj je odločen, da spiše uspešno zgodbo še z reprezentanco. Pred prvenstvom je bilo prelitega veliko črnila o finančnih težavah izbrane vrste, s čimer pa se košarkarji po besedah Jusufa nočejo obremenjevati. "V Bosni pravijo preprosto zamižiš in greš dalje. To se pri nas dogaja že več let. Naša naloga je, da delamo, kot je treba, in damo vse od sebe. Verjamem, da imamo lepe možnosti. Smo mlada ekipa, ki je sposobna igrati tako dobro obrambo kot tudi uspešen napad," je sklenil Nurkić, ki z novopečenim članom madridskega Reala, nekoč pa ob Luki Dončiću največjem talentu generacije 1999, Džananom Muso, tvori udarno navezo izbrane vrste.