Aleksander Sekulić je dejal, da se vsi v reprezentanci zavedajo, da so odigrali slabo tekmo. Foto: Reuters
Aleksander Sekulić je dejal, da se vsi v reprezentanci zavedajo, da so odigrali slabo tekmo. Foto: Reuters

Da je po porazu ključen odziv košarkarjev, je selektor Aleksander Sekulić razlagal že pred prvenstvom, potem ko so tik pred začetkom turnirja v Kölnu evropski prvaki v Münchnu klonili na obračunu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Odziv je bil tedaj odličen in olimpijski polfinalisti so v izjemno napetem obračunu na kolena spravili Litvo, zatem pa vpisali še suvereno zmago nad Madžarsko. Tretja ovira je bila Bosna in Hercegovina, ki je v Porenju do zdaj navdušila z moštveno povezanostjo in brezkompromisno borbenostjo.

Sorodna novica "Nismo bili pripravljeni niti igralci niti strokovni štab"

Legendarni trener Svetislav Pešić, ki je v svoji karieri postal tako evropski kot svetovni prvak, na tem prvenstvu pa vodi Srbijo, je v svoji biografiji zapisal, da je obrambni skok vprašanje odgovornosti, napadalni pa želje. Zmajevi so to lepo predstavili. V drugem polčasu, ko so prevzeli pobudo, so imeli popoln nadzor v skoku, bili ves drugi del znatno boljši v tem elementu in predvsem v ključnih trenutkih ujeli nekaj pomembnih odbitih žog, hkrati pa so tudi znali kaznovati velike napake v slovenski obrambi. Po slabem prevzemanju po njihovih "pick and rollih" je John Roberson zadeval izza črte (trojka 7/13), Džanan Musa pa je s prodori prebijal neprepričljivo slovensko obrambo.

Sekulić: Ne bežimo od odgovornosti

"BiH je odigral dobro tekmo. Mi smo jo zelo slabo začeli. Nismo dovolj pritiskali nanje in začeli so zadevati z različnih položajev. V drugem polčasu smo imeli veliko težav v skoku, nasprotniki pa so tako začeli postajati še bolj samozavestni. Iz vsakega poraza se je treba nekaj naučiti. Znova je odvisno, kakšna bo reakcija, Moramo biti boljši v obrambi. Še posebej, kar zadeva skok. Ne moremo se samo zanašati na napad. Čeprav smo dali veliko točk, pa nismo imeli dobrega strelskega dne," je po porazu s 97:93 dejal Sekulić.

Slovenski košarkarji po zaspanem začetku doživeli grenek poraz proti BiH

Jasno je, da je individualna kakovost na slovenski strani, toda ko v napadu ne gre, kar tokrat ni šlo, še vedno lahko obramba popravi slab strelski dan. Tokrat je bilo očitnih obrambnih napak preveč. Slovenci so kar nekajkrat popolnoma izpadli iz igre, kar so košarkarji BiH-a znali kaznovati. Tako je bilo tudi v ključnih minutah. Poleg tega, ko je tekmec postavil consko obrambo, je evropski prvaki niso znali razbiti. "Ko ne zadeneš trojke proti coni, je težko. Mogoče smo malce slabše odreagirali. Ni nas presenetila, smo jo pričakovali, če sem iskren, res pa je, da v pripravah ni nihče cone igral proti nam. Potem je veliko težje. Potrebuješ ekipe, da igrajo proti tebi tako, da se navadiš in rotiraš, da začutijo drug drugega v coni. Če bi zadeli odprte mete, bi bilo drugače," je razlagal selektor.

"V soboto smo imeli pozno tekmo, ta pa je bila kar zgodnja. Mogoče je eden od dejavnikov tudi krajša regeneracija, potem je bila tudi priprava krajša, čeprav ne bi iskal izgovorov. Ne bežimo od odgovornosti. Morda smo tudi v strokovnem štabu napravili kakšne napake. Navsezadnje ima BiH dobre posameznike, prav tako so si želeli zmage in imeli malce več časa za pripravo. Mogoče so te malenkosti odločale," je dodal Sekulić, na račun katerega so nekaj kritik po tekmi izrekli tudi igralci. Neposredna sta bila Goran Dragić in Klemen Prepelič.

Murić: To je bilo dobro opozorilo

Kapetan je bil z indeksom 24 najučinkovitejši v slovenskem taboru, za Vlatkom Čančarjem drugi strelec in v bistvu edini razpoložen v napadu. Na parketu je prebil 24 minut, v drugi in tretji četrtini pa ni na igrišče vstopil več kot 13 povezanih minut. "V ekipi je vse tako, kot mora biti. Goran ima tak značaj, da hoče zmagovati, in ko je videl, da moštvu ne gre dobro, hoče "dati sebe celega v to". Vrnil se je v reprezentanco, da bi nam pomagal. Ne vem, kaj se je zgodilo, ampak zagotovo ni bilo namerno. Že naslednjo tekmo bo vse v redu," je napetosti nekoliko pomiril Edo Murić.

"Zaspano smo šli v tekmo. Mislili smo, da se bodo Bosanci sami premagali, a seveda ni bilo tako. Nimamo kaj, bili so boljši. Videli smo, da nam nekatere reči v igri še ne gredo dobro. Boljše je, da se zgodi zdaj kot pozneje. Recept je jasen. Komaj čakamo, da popravimo vtis in vidimo, ali smo pravi ali ne. Če se odzoveš ob polčasu, je že vse prepozno. Ko se enkrat taka ekipa razigra, ko da Roberson nekaj trojk, je že prepozno. Zanj je potem koš kot bazen. Ob polčasu smo si rekli, da bomo popravili vse skupaj, ampak mi smo odvisni od tega, kaj naredimo v prvih petih ali desetih minutah. Če se takrat razletimo, nas nihče ne more ustaviti. To je bilo dobro opozorilo in gremo naprej. Slabo smo zapirali in metali. Popraviti moramo še nekaj stvar v obrambi, skok pa je stvar želje. Energija mora biti boljša," je še dodal Murić.