Slovenija je dosegla deseto zaporedno zmago na evropskih prvenstvih, kar ji je uspelo kot deseti reprezentanci do zdaj. Foto: Fiba
Slovenija je dosegla deseto zaporedno zmago na evropskih prvenstvih, kar ji je uspelo kot deseti reprezentanci do zdaj. Foto: Fiba

Slovenci prvič do zdaj spadajo med glavne tri ali štiri kandidate celo za zlato medaljo. Po dobrih predstavah v pripravljalnem obdobju so si tik pred začetkom EuroBasketa proti Nemčiji privoščili spodrsljaj v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Tako je bilo glavno vprašanje pred veliko preizkušnjo na začetku turnirja v Kölnu, kakšen bo odziv igralcev, kar potrjujejo tudi besede Aleksandra Sekulića, ki je dejal, da ga v prvi vrsti zanima predstava njegovih varovancev. Proti baltskemu velikanu, ki ima izjemno močno zasedbo in velja za enega od favoritov za odličje, so popolno izvedli načrt, zadan pred tekmo, in potrdili, da je bil nedeljski "kiks" le slab dan, ko ob anemični obrambi posledično niti ni stekel napad.

Predstava proti Litvi je bila popolnoma drugačna. Znova so navdušili visoki slovenski košarkarji z nepopustljivim bojem z imenitno centrsko linijo nasprotnika. Na krilih branilcev, ki so ujeli strelski ritem, je Slovenija razvila svojo hitro tranzicijsko igro, ki je bila posledica dobre obrambe. Tudi ko ni šlo vse po načrtih in se je znašla v zaostanku, je pokazala veličino. Ko je Litva po nekaj slabših slovenskih minutah povedla, so evropski prvaki v ključnih trenutkih potegnili pravo potezo in z nekaj dobrimi akcijami tako v obrambi kot v napadu odločili tekmo.

Take stvari se ne bi smele dogajati

Iz tira jih ni vrgel niti zaplet pred dvobojem, ko so neuspešno čakali na avtobus prireditelja, tako da so se v dvorano Lanxess Arena odpeljal kar s taksiji. Nemški organizatorji so pri določenih stvareh pedantni in neprilagodljivi, potem pa si sami privoščijo takšno blamažo. "Bilo je malce neugodno, ko smo čakali avtobus, a ga ni bilo. Štab je postal živčen, saj je jasno, da želiš biti pred tekmo osredotočen. Poklicali smo taksije in se odpeljali do dvorane," je na novinarski konferenci dogodke opisal Goran Dragić, potem ko je videoposnetek slovenskih košarkarjev, ko se vozijo s taksiji, zaokrožil po spletu.

"Sramotna poteza Fibe. Take stvari se na tej ravni ne bi smele dogajati. Na srečo smo odgovorili dobro, z zmago. Zagotovo bo vodstvo zveze, kot smo tudi igralci, dalo vedeti Fibi, da se nobene ekipe ne tretira tako, kaj šele evropskih prvakov," je bil bolj kritičen Klemen Prepelič. Jaka Blažič pa je povedal: "Ne pričakuješ takih stvari na evropskem prvenstvu. Sploh ne v Nemčiji, ki velja za organizirano državo. Upam, da se nam to ne bo več zgodilo, je pa ena izkušnja, o kateri bomo lahko v prihodnje govorili."

Kmalu ni bilo več smešno ...

Sorodna novica Tobey ob debiju na EP-ju zasenčil zvezdniška centra Litve

"Ko je avtobus zamujal dve ali tri minute, nam je bilo smešno, ko pa ga ni bilo 15–20 minut, ni bilo več tako. Tudi taksije smo stežka dobili. S tem je bila motena rutina določenih igralcev. Tekma je bila zelo pomembna, mi pa smo postajali vse bolj nervozni zaradi napačnih stvari. Verjamem, da se to ni zgodilo namerno, upam pa, da se je zadnjič," je dodal Edo Murić.

V več kot dekadi pokrivanja velikih tekmovanj, od evropskih in svetovnih prvenstev do olimpijskega košarkarskega turnirja, lahko brez dvoma zapišemo, da je do zdaj v Kölnu največ težav in pomanjkljivosti, organizatorji pa neprilagodljivi in togi, ko strogo nadzorujejo določena pravila in omejitve, ki pa se jih konec koncev sami povsem ne držijo. Hkrati je veliko težav z logistiko, celo s povezavami do interneta … Lanxess Arena je največja v skupinskem delu zadnjih let, še nikoli pa niso bila novinarska mesta v dvorani tako omejena, čeprav je zanimanje za pokrivanje takega dogodka vse večje, tudi predstavnikov medijev je na samem prizorišču vse več. Vse skupaj je ogromno negodovanja sprožilo predvsem pri novinarjih iz preostalih držav udeleženk kölnskega dogajanja.