Luka Dončić je na prvih treh tekmah v povprečju dosegal 30 točk, osem skokov in sedem podaj. Foto: Fiba
Luka Dončić je na prvih treh tekmah v povprečju dosegal 30 točk, osem skokov in sedem podaj. Foto: Fiba

Večkrat se ravno o Luki govori, da bi lahko postal prvi, ki bi na svetovnem prvenstvu dosegel trojni dvojček. Toda Dončić se s tem ne obremenjuje, koncentriran je le na igro reprezentance. V petek ob 14.10 se bodo slovenski košarkarji na Okinavi pomerili z boomersi, četrtimi z zadnjega mundiala in nosilci brona z olimpijskih iger v Tokiu. Tedaj so v srečanju za tretje mesto ugnali prav Slovenijo, ki se po nesrečnem polfinalnem porazu proti Franciji ni fizično in psihično dovolj pobrala, da bi bila konkurenčna za bronasto kolajno. "Priprava na tisto tekmo je bila težka. Toda to ni izgovor. Še vedno bi lahko dobili medaljo. Takrat smo tisto tekmo res slabo odigrali," je dejal 24-letni Ljubljančan.

Najučinkovitejši igralec in prvi strelec prvenstva

Brez konkurence je Luka prvi zvezdnik 19. svetovnega prvenstva, obnorel je japonske navijače na Okinavi, s svojimi predstavami pa ni razočaral. Trenutno je najučinkovitejši posameznik turnirja, obenem pa s povprečjem 30 točk tudi prvi strelec tekmovanja. Slovenija je na prvenstvu vpisala tri zmage, zdaj pa sta pred njo precej težji nalogi, saj naslednja tekmeca sodita v krog favoritov kolajne: "Glede na to, da smo vse zmagali z lepo razliko, smo lahko zadovoljni. Z vsem spoštovanjem, pa to niso bile najbolj vrhunske ekipe. Zdaj proti Avstraliji bomo videli, kje smo."

"Glavni izziv? Zmaga. Upam, da bomo dobili obe tekmi. Ne vem, katera reprezentanca je boljša. Obe sta zelo močni in nas čaka zahtevna naloga," je dodal košarkarski virtuoz. Proti Venezueli, Gruziji in Zelenortskim otokom je bila Slovenija absolutni favorit, proti Avstraliji, ki je na Fibini lestvici celo tretja, in Nemčiji, ki je 11., toda na Okinavi je pokazala zelo veliko in je na kolena spravila tudi boomerse, pa ne bo tako: "Čisto vseeno mi je, ali smo favoriti ali ne. Vseeno bomo naredili vse za zmago."

Izsilil že 34 osebnih napak

Vsak nasprotnik se je do zdaj slovenski reprezentanci zoperstavil s čvrsto in agresivno obrambo, glavni cilj pa omejiti Dončića. Vse reprezentance so slovenskega kapetana pokrivale na meji osebne napake, ga podvajale, skušale izolirati … Toda v večini neuspešno. Prejel je kar nekaj udarcev, nad njim pa je bilo na treh tekmah dosojenih kar 34 osebnih napak, čeprav so v slovenskem taboru mnenja, da bi jih lahko še več. Glede udarcev Luka pravi, da jih čuti, a ni nič posebnega: "Na vsaki tekmi je isto. Vsi pristopijo zelo fizično in me trdo primejo. Sem tega že navajen."

Slovenija se je uvrstila med 16 najboljših reprezentanca svetovnega prvenstva, z Avstralijo in Nemčijo pa se bo pomerila za mesto v četrtfinalu. Foto: Reuters
Slovenija se je uvrstila med 16 najboljših reprezentanca svetovnega prvenstva, z Avstralijo in Nemčijo pa se bo pomerila za mesto v četrtfinalu. Foto: Reuters

Zdaj je pred varovanci Aleksandra Sekulića zelo kakovostna Avstralija. Po navadi je košarkarski virtuoz iz Ljubljane na obračunih, ki največ štejejo, in proti tekmecem, ki so tako kakovostni, najbolj motiviran. "Res so dobra reprezentanca. Imajo kakovostne posameznike. Tudi veliko izkušenj. So čvrsti in vemo, da nas čaka težko delo. Toda smo pripravljeni Zato smo prišli sem," je dejal Dončić, ki mu bo nasproti stalo devet igralcev iz Lige NBA, tudi dva iz Dallasa, Josh Green in Dante Exum, ki je poleti med Mavse prišel iz Partizana.

Vsakič, ko bom lahko, bom igral za reprezentanco

"Gledali smo Avstralce, kolikor smo lahko. Sicer smo imeli po navadi v tistih urah treninge. Imajo res dobre posameznike, ki imajo vsi veliko znanja. Vsak je sposoben stopiti v ospredje. Zabavno bo igrati proti Greenu. Je super fant in dober igralec. Kar se tiče Exuma, smo ga pa zdaj spremljali v Evroligi. Tudi on ima kakovost. Zelo dober je predvsem v obrambi in nam bo v Dallasu v pomoč," je povedal Luka, ki je, kadar stopi pred medije, deležen številnih vprašanj tudi o Ligi NBA.

Če je dodatno motiviran zdaj na svetovnem prvenstvu, ker je po slabši klubski sezoni z Dallasom izpustil končnico, je odgovoril: "Vsakič, ko igram za reprezentanco, je nekaj posebnega. Vsakič, ko bom lahko igral, bom. Nekaj posebnega pomeni predstavljati svojo državo. Vsakič si dodatno motiviran, ko igraš za reprezentanco, ne glede na to, kaj se je zgodilo v sezoni. Seveda sem razočaran, da nismo prišli v končnico, toda nima to vpliva na reprezentanco. To je nekaj izjemnega, da lahko igraš zanjo. Pride iz srca."

Dončić čuti bolečine pred tekmo z Avstralci, a bo stisnil zobe