Klemen Prepelič je na Okinavi na dveh tekmah dal po 18 točk, enkrat pa 15. Foto: Reuters
Klemen Prepelič je na Okinavi na dveh tekmah dal po 18 točk, enkrat pa 15. Foto: Reuters

Z 18 točkami, štirimi skoki, sedmimi podajami in indeksom 25 je končal zadnje srečanje v skupinskem delu, ki ga je Slovenija dobila z 92:77. Ob vseh treh na koncu zanesljivih zmagah je odigral pomembno vlogo. Dvakrat je bil drugi strelec reprezentance, na vseh tekmah pa je dal dvomestno število točk. S 17 v povprečju je drugi slovenski strelec na prvenstvu, drugi je tudi glede na statistični indeks, z Aleksejem Nikolićem pa si deli drugo mesto na lestvici podaj. Povsod je seveda prvi Dončić, je pa Prepelič najboljši strelec z razdalje, saj je do zdaj zadel devet trojk s 45-odstotno uspešnostjo.

Poleti se je ogromno odrekal

Sorodna novica Fokus ni bil na ravni SP-ja, v petek pa bo treba odigrati najboljšo tekmo

Prihaja s klopi in vodi t. i. drugo peterko oziroma je on tisti glavni nosilec, ki ima največ žogo v rokah, ko Luke ni na parketu: "Iskreno rečeno sem imel po sezoni, ki je bila kar razočaranje, neke osebne motive. Zgodaj sem začel trenirati in se v tem poletju ogromno odrekal. Enostavno sem bil lačen igre. Vem, kaj je moja vloga v reprezentanci. Podobno imam že približno šest let, ko ni Luke oziroma v kvalifikacijah. Vesel in srečen sem, da jo imam, da sem lahko v reprezentanci in del tega. Po drugi strani, če moje dobre igre pripomorejo k dobremu rezultatu reprezentance, da zmagujemo, še toliko boljše."

Odigral je že 60 uradnih tekem, v trenutni sestavi sta jih več le Jaka Blažič in Zoran Dragić, sodeluje pa na svojem drugem svetovnem prvenstvu. Leta 2014 je debitiral na SP-ju v Španiji, kjer se je Slovenija v skupini srečala tudi z Avstralijo. Tedaj so boomersi namenoma izgubili dvoboj z Angolo in se s tem v izločilnih bojih izognili ZDA, ki so tako v četrtfinalu poslale domov Slovence. Z Avstralci so nekdanji evropski prvaki igrali tudi pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so jih Avstralci v boju za bron zanesljivo premagali. V petek se bosta izbrani vrsti pomerili na Okinavi v boju za uvrstitev v četrtfinale v Manilo.

Prepelič: Živim za košarko

Jaka je eden najbolj izkušenih v reprezentanci. Ima celo največ odigranih tekem v slovenskem dresu med nami in je eden izmed vodij. Zagotovo ga še boli, bo pa naredil vse, da se čim prej vrne. Na srečo je ubežal težki poškodbi, ker videti je bilo res grdo.

Klemen Prepelič o Jaki Blažiču

"Dobro se spomnim vseh teh dogodkov. Verjemite mi, da se spomnim vseh akcij, ki so se dogajale. Sem igralec, ki živi za košarko. Zagotovo so neki neporavnani računi, toda to ni tekma za tretje mesto, je tekma na vse ali nič. Če zmagamo, si zagotovimo četrtfinale. Pomembno je, da gremo korak za korakom. Zdaj nas čaka Avstralija, ki je izjemen tekmec. Dobrih deset let je vseskozi v svetovnem vrhu. Bo vse prej kot lahko, ampak bomo pripravljeni, da damo čez slabih 48 ur vse od sebe," je razlagal 30-letni Bistričan, ki je nazadnje igral za Valencio.

"Vsaka tekma je bila na vse ali nič. Če bi izgubili zadnjo tekmo, bi ostali brez pomembne točke. Na svetovnem prvenstvu šteje vsaka tekma, saj prenašaš točke v drugi del in na vsaki je treba zmagati. Naslednja je zdaj za nas najpomembnejša. Želimo priti med osem. Nič še ni narejeno. Prihaja nova tekma in ni časa, da se ukvarjamo, kaj je bilo lani na evropskem prvenstvu ali na olimpijskih igrah. Kemija je prava, taka, kot je bila v Tokiu. Uživamo v igri in upam, da nam bo to še naprej prinašalo pozitivne rezultate," je dodal Prepelič, ki je trenutno še brez kluba, čeprav se je vmes kot mogoča nova destinacija omenjal Lokomotiv Kuban, ki ga vodi Aleksander Sekulić.

Priprava lažja, delo pa težje

V skupinskem delu je Slovenija zanesljivo opravila s tekmeci in v drugi del vstopa s polnim izkupičkom. Ugnala je Venezuelo, Gruzijo in Zelenortske otoke. Proti najskromnejšima tekmecema ni blestela, toda do izraza je prišla slovenska kakovost, tako da zmagi nista bili ogroženi, je pa pokazala zelo všečno predstavo proti Gruziji, ki ima predvsem močno centrsko linijo: "Težko je ocenjevati na primer tekmi z Venezuelo in Zelenortskimi otoki. Če ju primerjamo z Gruzijo, je to druga košarka. Igrajo neki "run and gun". Res ni enostavno igrati. Iskreno povem iz prve roke. Gruzija je bila obris, ki si ga želimo. Zdaj se bo igrala prava košarka. Nemčija in Avstralija igrata precej podobno kot mi. Smo vse boljši v obrambi. Tokrat smo pokazali, da lahko ustavimo dominantnega centra, kot je Tavares. Tudi Almeida je zelo kakovosten in Hrovat, Dragić, Nikolić in Dončić so opravili vrhunski posel. Pravim, da napad ni vprašljiv. Na slab dan damo lahko 90 točk. Če tako talentirano ekipo, kot je Avstralija, spustimo na 86 točk, imamo zelo lepe možnosti za zmago."

Ker sta bila južnoameriški in afriški tekmec v skupinskem delu precejšna neznanka, čeprav je razlika v kakovosti kar velika, sta bila težka za pripravo, saj igrata specifično in malce atipično košarko. Zdaj bo iz tega vidika lažje, saj oba naslednja nasprotnika Slovenci dobro poznajo in precej težje ju bo spraviti na kolena: "Poznamo igralce, igrali smo proti njim in kot reprezentanca igrajo podobno košarko. Po drugi strani je to seveda popolnoma druga raven. Avstralija je vrhunska ekipa, ki ima na vseh položajih dva ali celo tri dobre in izkušene igralce. Večina jih je v NBA. Priprava bo lažja, delo pa precej težje."