Gregor Glas ob zgoščeni konkurenci na zunanjih položajih potrpežljivo čaka na svojo priložnost. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Glas ob zgoščeni konkurenci na zunanjih položajih potrpežljivo čaka na svojo priložnost. Foto: www.alesfevzer.com

Štiri dni po finalu svetovnega prvenstva bo minilo natanko pet let, ko je Glas debitiral v članski izbrani vrsti. Eden najbolj nadarjenih slovenskih košarkarjev zadnjega obdobja je bil tedaj star le dobrih 17 let. Letos jih je dopolnil 22 in je eden izmed dveh debitantov na velikih tekmovanjih. "Zagotovo je to posebna priložnost. Prvič mi je uspelo priti v ekipo za prvenstvo. Vesel sem, da sem lahko zraven. Upam, da naredimo čim boljši rezultat. Dal bom vse, kar bom lahko, da bom pripomogel k temu," je povedal Krčan.

Nekdanje evropske prvake v soboto ob 13.30 po slovenskem času čaka prvi dvoboj 19. svetovnega prvenstva. Na Okinavi se bodo pomerili z Venezuelo. "Igrajo zelo agresivno in hitro košarko. Od njih moramo pričakovati nepričakovano. Pripravljeni moramo biti na vse. Če bomo pripravljeni, kot moramo biti, moramo tekmo zaključiti brez večjih težav," je prepričan Glas, ki se na Japonskem dobro počuti. Slovenci so že na začetku prejšnjega tedna odpotovali v Tokio, kjer so odigrali tudi še eno pripravljalno tekmo, v ponedeljek pa je sledila selitev na prizorišče svetovnega prvenstva.

Glas, ko je z dobrimi 17 leti dobil prvi vpoklic v člansko reprezentanco. Foto: BoBo
Glas, ko je z dobrimi 17 leti dobil prvi vpoklic v člansko reprezentanco. Foto: BoBo

Najboljši slovenski strelec proti ZDA

"Lepo je tu. Meni je všeč. Že Tokio je bil zame prijetno presenečenje, Okinava pa je res lep otok. Tudi vreme je prijetno. Brez pritožb. Tu smo se začeli pripravljati na tekmece. Počutimo se dobro in poskušamo biti vsak dan boljši ter se čim bolje pripraviti na prvo tekmo," je nadaljeval 22-letni branilec, ki bo v prihodnji sezoni nosil dres Cedevite Olimpije. Z zmaji je podpisal že januarja, toda slovenski prvaki so ga za polovico sezone posodili v Mornar. Predtem se je kalil v Srbiji. Nazadnje pri Partizanu, predtem pa pri, prav tako beograjskem, Dynamicu, kjer je pokazal svojo strelsko kakovost.

Da je, ko ujame ritem, nevaren ostrostrelec, je med pripravami potrdil v Malagi, ko se je Slovenija, takrat brez svojega najboljšega igralca Luke Dončića, pomerila z ZDA. Glas je prispeval 14 točk, s čimer je bil najuspešnejši v izbrani vrsti, edini med Sekulićevimi varovanci pa je imel pozitiven +/-. Čeprav so Američani slavili za 30 točk, pa je bil, ko je bil na parketu Glas, torej rezultat v slovensko korist: "Dobil sem malce več priložnosti na tisti tekmi. Prišel sem do nekih odprtih metov. Nekaj jih zadel in potem sem ujel ritem. Dobro sem se počutil. Hotel sem čim bolje izkoristiti priložnosti. Želja je bila res velika, saj ne igraš vsak dan proti takemu tekmecu. Posebna priložnost, za katero sem hvaležen, da sem jo dobil."

V reprezentanci trije iz generacije 2001

Dober vtis je pustil tudi na zadnji kvalifikacijski tekmi februarja, ko je bil prvi strelec ob porazu proti Izraelu. Tedaj je dosegel 26 točk, znova pa je dobro na parketu sodeloval z Žigo Samarjem, s katerim sta bila ves čas udarna naveza v mlajših selekcijah. Čeprav v klubu nista nikoli združila moči, pa sta tvorila branilski par, ki je vedno navduševal in tudi imel glavno vlogo pri zadnji medalji slovenskih moških reprezentančnih selekcij. Generacija 2001 je vedno veljala za zelo obetavno, zdaj pa počasi košarkarji tega letnika že prevzemajo vloge v članski ekipi. Ob Glasu in Samarju je tudi Bine Prepelič, ki je celo prva izbira na položaju krilnega centra.

Na Gregorjevih pozicijah dve in tri je sicer v Sloveniji konkurenca velika. Prav igralci na teh položajih sestavljajo izkušeno jedro reprezentance, ki ima še vedno pomembno vlogo. Sekulić pa je ob tem dejal, da morajo mladi biti ves čas pripravljeni, da ko se ponudi priložnost, stopijo v ospredje. "Zavedamo se, da so starejši igralci nek motor ekipe. Če bo kdaj potrebna pomoč, jim moramo seveda priskočiti in upam, da bomo znali odgovoriti v pravi meri ter tako pomagati ekipi," je še povedal Glas, ki bo v prihodnjih letih nedvomno postal nosilec reprezentance.